Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Inger Atterstam attackerar dr Andrew Wakefield för fynd att vaccin kan ge autism

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 januari 2011
- NewsVoice redaktion

REPLIK. Inger Atterstam tar plats i drevet mot vaccinationskritikern och forskaren Andrew Wakefield. Atterstam visar bombastiskt flera exempel på försök att maximalt förstöra Wakefields rykte helt enligt regelboken för ryktesdestruenter och hon använder sin styrkeposition på SvD i sin artikel: “Fanatisk tro drev vaccinbluff”.

Text: Torbjörn Sassersson

Inger Atterstams artikel är fylld av tendentiösa påståenden. Låt mig få ge några exempel från hennes artikel:

Rubriken: “Fanatisk tro drev vaccinbluff”

Ingressen: “det påstådda sambandet mellan trippelvaccin och autism är en bluff. Men det har vi vetat länge, liksom att forskaren själv och de som fanatiskt tror på honom aldrig kommer att medge det.”

“Upphovsmannen – fuskaren – den brittiske läkaren Andrew Wakefields rykte är för alltid misskrediterat.”

“Det var den slutliga spiken i kistan som fick Wakefield att dra iväg…”

“Hans tilltro har religiösa nivåer, har många vittnat om.”

“Utanför denna krets av hårt drabbade familjer är dock hans inflytande numera minimalt.”

Inger Atterstam, detta är inte journalistik. Detta är emotionellt bestyckad förvillelse alternativt en lektion i konsten att maximalt skada en person utifrån en massmedial styrkeposition. Du bygger din artikel, som skulle passa bättre i en subversiv förortsblogg, på hörsägen och andra rykten du snappat upp från nätet.

Ditt uppsåt är uppenbart. Du har en övertro på vaccin och antingen har en redaktör bett dig skriva detta eller så har du lyckats få ut artikeln själv. Du publicerade din artikel kl 22:11 en fredagkväll och jag undrar om du skrev den efter lite för många glas vin hemma på kammaren medan du var inloggad på SvD.s webb. Rätta mig om jag har fel.

När Inger Atterstam har tid kanske hon kan göra ett allvarligt försök att uttolka de diagram jag presenterade i artikeln: “Så här lurade vaccinationsindustrin skolmedicinen och världen”.

Jag vill även be Atterstam kommentera följande två artiklar: Läkemedelsindustrin mörkar – Domstol fastslog vaccinskador och Andrew Wakefield’s rykte förstördes av läkemedelsindustrin – miljardbelopp att tjäna

Jag har i egenskap av frilansande journalist valt att ta ställning för denne underdog Andrew Wakefield av flera skäl. Jag är personligen intresserad att veta varför vaccinationsindustrin åtnjuter samma position som en helig ko. Jag vill veta varför ytterst få journalister klarar av att utföra genuin undersökande journalistik på läkemedelsbranschens miljardintäkter när en närmare granskning visar att industrin kan ha fört en hel värld bakom ljuset genom smart lobbyism.

Jag anser att Inger Atterstam bör ta sitt ansvar och sluta medlöpa med industrin och en sömnig mainstream-uppfattning. Hon bör sluta arbeta med “destructive online reputation management” och istället återupprätta sin position som god skribent i en av Sveriges största tidningar.

Inger Atterstam, är du gjord av rätta virket eller är du förtjänt av att bli Årets förvillare 2011?

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

DN: Medveten bluff bakom vaccinrapport
SvDMedveten bluff bakom vaccinrapport
DN: Karin Bojs: Vaccinbluffen avslöjad till slut


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq