Andrew Wakefield’s rykte förstördes av läkemedelsindustrin – miljardbelopp att tjäna

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 januari 2011
- NewsVoice redaktion

Läkemedelsindustrins kanske bästa exempel på karaktärsavlivning är fallet Andrew Wakefield. Han utförde forskning på vaccinens hälsorisker och fann att det finns tecken på att autism kan vara en vaccinskada. Läkemedelsindustrins svar blev en omfattande ryktesförstörande kampanj där samarbetsvilliga läkare fick utgöra front mot media och det medicinska samhället, enligt Wakefield.

Text: Torbjörn Sassersson

Ett exempel på artiklar där media utan att utföra det minsta research är en artikel i SvDMedveten bluff bakom vaccinrappport” och en likadan i DN Medveten bluff bakom vaccinrapport, som är inget annat än en klipp-och-klistra-artikel som kommer från TT, Reuters och AFP. SvD har endast publicerat texten utan kritisk granskning.

“Om en industri tjänar 10 miljarder kr på att sälja en produkt kan de enkelt avsätta 100 miljoner kr för att betala lobbyister, skribenter och PR-byråer att skydda produkten samt svartmåla kritikerna.”

Vid en Google-sökning på namnet Andrew Wakefield är mängden av denna typ av nedsättande artiklar och webbsidor överväldigande. Antalet sökträffar där Andrew Wakefield får möjlighet att ge respons är få. Istället är majoriteten av artiklarna ensidiga där kritiken har både första och sista ordet.

Det finns anledning att återkomma med en fördjupad artikel om hur och varför detta skett, men det handlar om miljardintäkter att skydda för läkemedelsindustrin. Till dess se denna video där Andrew Wakefield fritt får berätta sin version om vad som hänt.

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice