Advokat Peter Althin: Kungens vänner bedriver kungapropaganda på SVT

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 januari 2011
- NewsVoice redaktion
Peter Althin - Foto: Wikimedia Commons, public domain
Peter Althin - Foto: Wikimedia Commons, public domain
Peter Althin – Foto: Wikimedia Commons, public domain

Via SVT ska vi få tillgång till opartisk, saklig och mångsidig information. Därför är det högst olämpligt att Carl-Gustaf Bernadottes personliga vän Meta Bergqvist fungerade som projektledare för programmet Året med kungafamiljen. Programmet blev en hyllningsfilm för kungafamiljen och undanhöll väsentliga uppgifter för allmänheten.Varför prioriterar ledningen på SVT goda relationer med kungafamiljen före public service uppdraget? Det kan vara en fråga för Granskningsnämnden, skriver fyra representanter från Republikanska föreningen.

Denna artikel publicerades ursprungligen på Newsmill.se 2011-01-04 och den återpubliceras med tillstånd från artikelförfattaren på samma datum i NewsVoice.

Text: Peter Althin, advokat samt fd ordförande i Republikanska Föreningen

Det viktigaste uppdraget för SVT är att leva upp till kravet om public service. Det innebär att alla medborgare i vårt demokratiska land ska få tillgång till opartisk, saklig och mångsidig information. Därför är det högst olämpligt att Carl-Gustaf Bernadottes personliga vän Meta Bergqvist fungerade som projektledare för programmet Året med kungafamiljen. Programmet blev en hyllningsfilm för kungafamiljen och undanhöll väsentliga uppgifter för allmänheten. Varför prioriterar ledningen på SVT goda relationer med kungafamiljen före public service uppdraget?

Republikanska Föreningen kritiserar SVT för att negligera det faktum att 2010 kan gå till historien som början på slutet för monarkin som statsskick. I början av året var slentrianmässiga uppfattningar om att alla svenskar älskar sin kungafamilj förhärskande, men vid årets slut var läget helt förändrat. Opinionsundersökningar visar att stödet för monarkin aldrig har varit lägre än nu.

År 2010 var året när flertalet svenskar sade att de tycker att Sveriges högsta offentliga ämbete, rollen som statschef, inte ska utses genom arv utan genom demokratiska val. Det var året när tanken om republik växte fram hos den breda allmänheten. Om stödet för monarkin sjunker i samma takt som under de senaste tio åren är det rimligt att anta att vi har folkmajoritet för republik om dryga 10 år. För att förbereda oss för denna framtid behöver svenska medborgare betydligt mer information och kunskap om republik. För detta behöver SVT ta sitt public serviceuppdrag på allvar och ge balanserad information om vårt statsskick.

Republikanska Föreningen anser att SVT inte kan fortsätta uppfattas som en hejarklack för monarkin och bedriva reklam för kungahuset. Det är inte acceptabelt att ledningen för SVT försvarar sig med att de inte har ett ansvar att balansera nyheterna runt monarkin. Kungen utgör inte längre är en samlande symbol för nationen utan monarkin har blivit ett kontroversiellt ämne som splittrar den svenska befolkningen.

Om inte SVT, som till stor del finansieras med medborgarnas pengar, kan prioritera allmänhetens intresse framför kungafamiljens intresse, bryter de mot sitt uppdrag. Därför kan det vara en fråga för Granskningsnämnden att avgöra om SVT har svikit allmänheten för vänskapsrelationerna med kungafamiljen.

Artikeln är signerad av:

Advokat samt fd ordförande i Republikanska Föreningen, Peter Althin
Kassör för Republikanska Föreningen, Tommy Wiking
Styrelseledamot för Republikanska Föreningen, Helena Tolvehed
Generalsekreterare för Republikanska Föreningen, Mona Abou-Jeib Broshammar

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq