Vetenskap och Folkbildning försöker kontrollera Wikipedia

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 januari 2011
- NewsVoice redaktion

VoF på Wikipedia

Föreningen Vetenskap och Folkbildning är mycket aktiv på webben genom sina VoF-aktivister. Dessa har sedan flera år specialiserat sig på att försöka kontrollera faktaposter om personer, organisationer och termer på Wikipedia med sina egna tendentiösa definitioner av ord och begrepp.

Text: Torbjörn Sassersson | I skärmdumpen ovan har VoF:s ordförande Martin Rundqvist med alias “mrund” redigerat. | Artikeln publicerades ursprungligen i Newsmill 

Namnen är kända och flertalet av dessa VoF-aktivister är samma personer som administrerar VoFs-forum. På deras forum har en administratör   startat en särskild bevakningstråd “Wikipedia-artiklar som skeptiker bör bevaka”* för voffare så att de ska kunna hålla koll på vad som skrivs på Wikipedia.

Syftet är att alltid plantera VoF:s åsikt om personen, organisationen eller ordet. VoF väljer att koncentrera sig på innehåll som är politiskt viktigt för deras mission.

När drabbade personer och organisationer får sina poster ändrade av VoF-aktivister och då försöker rätta dessa använder aktivisterna Wikipedias alert-funktion. Följden blir att posten som korrigerats ofta inom 10 minuter –  tom mitt i natten – ändras tillbaka till VoFs version av verkligheten.

ArcanumSkolan 2024

För den oinvigde i hur Wikipedia fungerar ter sig detta ofattbart, men alla ändringar dokumenteras automatiskt och därmed lämnar VoF-aktivisterna kontinuerligt spår efter sig. Med hjälp av postens historik och en versionsjämförarfunktion avslöjas VoFs aktiviteter. Till varje post på Wikipedia finns även ett tillhörande separat diskussionforum.

Personer och organisationer som anser sig vara orättvist behandlade av voffarna kan där diskutera vad som ska stå. Det leder i princip aldrig till något annat än att den drabbade parten ger upp och åter försöker korrigera faktaposten. Om så sker är det rutin för aktivisterna att:

  • låsa faktaposten för ytterligare ändringar,
  • flagga posten pga av redigeringskrig,
  • utdela varningar till den drabbade parten,
  • anklaga offret för vandalisering
  • och även stänga av den drabbade från Wikipedia.

Det finns åtskilliga exempel på hur VoF-aktivisterna satt detta i system och de har sedan flera år byggt upp sitt “administratörsskap” på Wikipedia till ett sammansvetsat gäng som ibland träffas fysiskt.

Stockholmsinitiativet utsatt för fräck VoF-attack

Ett aktuellt exempel på hur VoF-aktivister försöker dominera en faktapost om en organisation på Wikipedia är posten om Stockholmsinitiativet (SI). När VoF utdelat förnedringspriset “Årets förvillare” till SI den 28 december 2010 var de snabbt på plats och skapade rubriken “Utmärkelser” i faktaposten och där planterades texten om förnedringspriset. Voffare har i faktatexten om SI även passat på att presentera sin egen motåtgärd Uppsalainitiativet (UI) och påpekat att SI minsann sysslar med spridande av missuppfattningar, desinformation och rena lögner kring global uppvärmning och forskning.

Inte nog med det, voffarna har varit fräcka nog att länka till sin egna sidor såsom UI, VoF:s lista på Årets förvillare och till pressmeddelandet där SI utpekas som Årets förvillare. Sex länkar går till VoF-relaterade sidor (Obs i skrivande stund) och endast en länk går till SI. Fem resterande länkar går till andra Wikipediaposter. Detta är ett försök att dominera faktaposten om SI och syftet är att skapa maximalt dåligt rykte för SI och samtidigt göra reklam för UI inne på SI:s faktapost. Fräckheten är alltså stor.

Se nuvarande historik och versionsjämföraren för Stockholmsinitiativet.

Se posten om Stockholmsinitiativet per den 2011-01-16

Se versionsjämföraren om Stockholmsinitiativet per den 2011-01-16

Se historik om Stockholmsinitiativet per den 2011-01-16

Spökskrivaren och Wikipedia-aktivistens identitet skyddas av VoF:s styrelse

Sista inlägget i skrivande stund har gjorts av Martin Rundqvist (Mrund) som är arkeolog och sitter i VoF:s styrelse. Identiteter bakom VoF-alias som helt eller delvis avslöjats är: Triper, Bear, Radiantx, Piotrr, kaxiga Z, l_johan_k, Pjred, Spito, UFA, Grape och den ökände VoF-spökskrivaren och förtalsanklagade G***** vars identitet skyddas av styrelsemedlemmar som t ex grundaren Sven-Ove Hanson och fd ordförande Jesper Jerkert samt nuvarande ordförande Hanno Essén. Till och med KTH:s rektor Peter Gudmundson vägrar att lämna ut identiteten på G***** och förhindrar därmed en rättslig prövning av misstänkt förtal och misstänkt olovlig bandinspelning. Se skrivelser under diarienummer V2010-0475, dossier 19 (KTH) som kan rekvireras från registratorn.

Sven-Ove Hanson är ansvarig utgivare för VoF:s tidning Folkvett som i nr 1, 2008 uppger att de känner till G*****s identitet men inte vill ge ut den eftersom G***** används för att med inspelningsapparat spionera på andligt orienterade grupper i samhället, något som VoF-aktivisterna gärna skryter om.

Magasinet Filter tillägnade G***** en central roll i en 18 sidor lång artikel i december-januarinumret 2010-2011.

Inte bara SI har drabbats av VoF-aktivister. Ett antal personer, organisationer och för VoF politiskt laddade ord är offer. Undertecknad fick tex av VoF-aktivister sin akademiska merit ideligen raderad för att istället bli ersatt av en oväsentlig merit som ett tillfälligt administratörsjobb i det förflutna. När korrigeringsförsök genomförts har aktivisterna från VoF snabbt varit på plats och utdelat varningar.

Ingen post om undertecknad får idag existera på svenska Wikipedia. Det är konsekvensen av att försöka rätta en post som ursprungligen skapades av voffare själva. Aktivisterna hävdar allt möjligt och det senaste försöket att skapa en korrekt post kallar de ett otillåtet försök att skapa en post om sig själv, men det var efter att de bestämt sig för att egenmäktigt och slutgiltigt radera posten.

Professor Germund Hesslow lämnade Vetenskap och Folkbildning – han fick nog

Föreningen Vetenskap och Folkbildning drabbades nyligen av ett stort bakslag. Professor Germund Hesslow hoppade av VoF i protest mot föreningens policy att regelbundet dela ut ett förnedringspris en gång per år till individer och organisationer som VoF vill sanera bort. Priset till Stockholmsinitiativet var droppen. Hesslows artikel heter “Vetenskap och Folkbildning har trampat i klaveret”.

Den enda tidning, vad jag funnit, som presenterade Årets förvillare 2010 var Dagens Industri och en googling på “Årets förvillare 2010” leder främst antingen till VoF själva, till deras partners eller till Årets Förvillare en “irriterad motreaktion” som gav samma pris till Sven-Ove Hansson grundaren av VoF.

Med vetskap om VoFs beteende kan jag förstå professor Germund Hesslows avhopp från VoF. Han har sannolikt sett denna typ av egenmäktigt beteende från insidan även om insynen i VoF:s aktiviteter på Wikipedia för honom säkert är en nyhet.

Det närmaste året kan jag tänka mig att fler höjdare som är måna om sina positioner och rykten väljer att diskret lämna VoF. Ytterligare längre fram kanske föreningen VoF endast består av en samling övervintrande studenter i universitetsvärlden utan professorsbeskydd från KTH. Denna skara har redan dominerat VoF:s närvaro på webben sedan flera år och det kan bli den fina föreningen VoF:s död.

Text: Torbjörn Sassersson

*vof.se/forum/viewtopic.php?f=16&t=1916&start=210

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq