Dagens Nyheter: Vaccinering kan ge narkolepsi

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 februari 2011
- NewsVoice redaktion
Vaccin. Foto: Crestock.com
Vaccin. Foto: Crestock.com
Vaccin. Foto: Crestock.com

NARKOLEPSI. En ny studie stärker nu misstankarna om att vaccinering mot svininfluensa kan orsaka narkolepsi hos barn. Av 60 barn i Finland mellan 4 och 19 år som under 2009 och 2010 drabbades av sjukdomen var 52 vaccinerade, enligt finska hälsovårdsmyndigheten THL. Det innebär en nio gånger förhöjd risk för barn som vaccinerats.

Svenska Läkemedelsverket hade fram till den 13 januari 2010 fått in 60 rapporter om misstänkta fall och fortsätter att utreda frågan. Narkolepsi är en kronisk neurologisk sjukdom som orsakas av störningar i hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Orsaken är okänd men det finns misstankar om att den kan bottna i att immunförsvaret ger sig på kroppens egna celler.

Det går inte att bota narkolepsi, men läkemedel, som centralstimulerande och andra vakenhetshöjande preparat, kan lindra symtomen. Totalt har cirka 31 miljoner människor vaccinerats med Pandemrix mot svininfluensa i Europa.

NewsVoice kommentar

DN har flyttat artikeln bakom sin betalvägg. Originaltexten finns fortfarande kvar på Web Archive och efter att DN uppdaterat rubriken så blev den: ”Vaccination ökar risk för sömnsjuka”.

DN skriver i sin artikel som ursprungligen kommer från TT:

”Det finns två vågskålar och i den ena ligger detta mycket tråkiga och i den andra ligger de positiva effekter vaccinet har haft. Det är oerhört svårt att värdera om det var rätt eller fel”, säger statsepidemiolog Annika Linde vid Smittskyddsinstitutet.

”Det är så oerhört trist att detta hände och det finns ingen som på ett bra sätt kan gottgöra de barn och familjer som har drabbats av det här. Vi måste naturligtvis ha det i åtanke i framtida planering. Men beslutet att köpa vaccin var definitivt ett beslut som jag tror att vi skulle göra om”, säger hon.

Text: NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq