Forskare förutspår stor jordbävning i Kalifornien mars-april 2011

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 mars 2011
- NewsVoice redaktion

Geologen Jim Berkland som tidigare arbetat på US Geological Survey (USGS) säger i en TV-intervju att det finns en stor risk för att det kommer att ske en mycket stor jordbävning i Kalifornien inom de närmaste veckorna under mars-april 2011. Han baserar uttalandet på historik, statistik och observationer.

Text: Torbjörn Sassersson

Oktober, mars och april är de månader när de mest skadliga jordbävningarna rent historiskt brukar ske i San Fransisco Bay area. Han lägger till att fullmånen den 19 mars kommer att vara extra nära jorden vilket kommer att innebära en liten extra dragningskraft på både haven och landmassorna.

ring-of-fire

I TV-inslaget påpekas även observationen av en trend bestående av tre mycket stora jordbävningar i vad som kallas “the ring of fire” runt stillahavets ytterrand. Den 27/2, 2010 drabbades Peru av en 8.8-jordbävning på Richterskalan följd av 6.3-jordbävningen den 22 februari, 2011 i Nya Zealand samt jordbävningen på 9.0 i Japan den 3 mars. Den kontinent som ännu inte drabbats är Nordamerika. Jim Berkland tror därför att Kalifornien nu står på tur och det finns ett seismiskt fönster i tiden 19-26 mars som är extra kritisk.

Jim Berkland menar även att före stora jordbävningar har flera gånger skett massdöd av fisk samt strandningar av valar. Det beror på att de geomagnetiska fälten har rubbats och flockdjur som använder dessa magnetfält för att navigera kan då styra rakt upp mot land.

Jim Berkland ser med allvar på dessa ackumulerande tecken på en möjlig stundande stor jordbävning i Kalifornien och han har haft rätt förr. Enligt TV-inslaget hade Jim Berkland rätt då han fyra dagar innan skalvet den 17 oktober 1989 förutsåg jordbävningen.

Text: Torbjörn Sassersson

Artikel: Kan veckans supermåne starta naturkatastrofer?

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Intressant artikel och Jim Berkeland har nog rätt. Förra veckan strandade tre miljoner filskar på Redando beach i Los Angeles – finns ingen förklaring till det annars… Sannolikheten är mycket hög nu tyvärr för Kalifornien jordbävning.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *