Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Jupiters “sång” inspelad av NASA:s Voyager-sond

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 mars 2011
- NewsVoice redaktion
Jupiter - Image credit: NASA

Fascinerande elektromagnetiska ljud inspelat av NASA:s Voyager-sond. Den komplexa interaktionen mellan laddade partiklar från solvinden och planetens magnetosfär har översatts till ljud. Effekten är oerhört suggestiv i form av ett avancerat “ljudlandskap”.

Källan är CD:n “Jupiter NASA-Voyager Space Sounds (1990) Brain Mind Research”

Jupiter är den femte planeten från solen och är med stor marginal solsystemets största planet. Dess massa är 2, 5 gånger så stor som alla de andra planeternas sammanlagda massa. Planeten är en så kallad gasjätte och man är inte säker på om planeten ens har en fast yta. Planeten har fått sitt namn efter den största guden inom romerska mytologin, Jupiter. Även om namnet är romerskt har planeten varit känd, under andra namn, sedan urminnes tider.

Jupiter har den snabbaste rotationshastigheten av alla solsystemets planeter. Ett jupiterdygn är knappt tio timmar långt. Detta resulterar i en tillplattning som är lätt iakttagbar från jorden med ett amatörteleskop.

Jupiters magnetfält är starkare än jordens magnetfält och fångar in laddade partiklar från stora avstånd. Strålningen i de inre delarna av Jupiters magnetosfär är följaktligen så stark att den skulle döda en oskyddad människa omgående. Strålningen har varit ett problem för rymdsonder som skickats till Jupiter.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq