Avskaffa Systembolaget uppmanar spanskan Evita Stenqvist

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 april 2011
- NewsVoice redaktion
Systembolaget - Foto: ipress.ua
Systembolaget - Foto: ipress.ua
Systembolaget – Foto: Ipress.ua

Spanskan Evita Stenqvist resonerar i en mycket intressant artikel i nättdiningen Sourze att Systembolaget måste avskaffas. Hon skriver: “Alkohol har blivit romantiserat i Sverige, det finns en oerhörd spänning som smittar de flesta”. För att den svenska alkoholkulturen ska avvänjas ser hon endast ett svar: ta bort spänningen genom att avveckla Systembolaget.

Text: Torbjörn Sassersson

Evita Stenqvist som beskriver sig själv som en “ung” från Spanien fortsätter i sin artikel med att redogöra för hur alkohol förtärs av ungdomar i Spanien och en jämförelse med Sverige får säkert många svenskar att skämmas för sitt ociviliserade beteende. Vi anser ju i Sverige att vi är så ordningsamma. Visst, men vänta till dess att “utlänningar” får säga sitt.

Trots att åldersgränsen inte upprätthålls för inköp av alkohol i butiker och trots att restauranger inte heller har åldergräns beter sig ungdomar generellt betydligt mer städat i Spanien än i Sverige. Evita berättar vidare:

“När jag växte upp fanns det inga alkoholförväntningar, man fick smaka av föräldrarnas vin och öl och man visste att alkoholen fanns så nära som på mataffären under skolan. Det fanns inte heller några åldersgränser på uteställen vilket ledde till att man började gå ut vid en ung ålder. Dessa utgångar ledde dock inte till spyor och skämmiga episoder, det handlade snarare om en drink och mycket dans, sedan gick man hem och var nöjd över den roliga kvällen.”

“För att vara uppriktig hade jag aldrig sett så redlöst stupfulla ungdomar som när jag en gång gick på en svensk hemmafest. Om detta hänt i Spanien hade personen i fråga antagits varit något av en dåre, man dricker helt enkelt inte bara för att bli full som man gör i Sverige.”

“En utgång ska sluta i grov berusning, annars har man inte haft roligt nog. Det i Sverige bland ungdomar positiva “Asså, fatta hur full jag blev i helgen… kommer inte ihåg nåågonting!” hade uppfattas som ett rejält misslyckande i Spanien.”

Evita Stenqvist ger oss det perspektiv som vi behöver höra. Lägg till de vuxnas supbeteenden som ofta inte är mer utvecklat än det gymnasiala drickandet. Vi får då ett typiskt “Sverige” där alkohol blir överladdat och samtidigt nedhyschat. Vi super på helgerna för att sannolikt komma tillrätta med något existentiellt problem som vi inte har verktyg för. Det är en märklig blandning av försiktigt hyschande, okontrollerat supande och präktig självgodhet. Nej, det är dags att släppa på laddningen på ett annat sätt än att ha kvar ett “kommunistiskt” Systembolag som enda självhjälpsverktyg för stress och anspänning och det är att avskaffa Systembolaget.

In med vinet på Ica och Coop – vi är med i EU

Det är alltid samma gamla argument som ältas så fort någon vill lägga ner Systembolaget.  Argumenten är:

 • Systembolaget har ju så bra sortiment.
 • Systembolaget förhindrar ju ungdomssupandet.
 • Systembolaget har ju så bra öppettider.
 • Systembolagethar ju så kunnig personal.
 • och så brukar man hänvisa till någon ohelig forskningsrapport som försöker bevis att i Sverige super vi minsann mindre tack vare Systembolaget.

Verkligheten ser annorlunda ut:

 • Vi super ohämmat trots Systembolaget.
 • Vi saknar många viner och drycker pga Systembolaget.
 • Systembolaget är inte öppet lika mycket som matbutikerna. Min Coop stänger 22.
 • Svarthandel med sprit och langning till ungdomar behöver Systembolaget.
 • Forskningsrapporter bevisar våra enorma problem med supandet trots Systembolaget.
 • Ungdomar gör uppror mot vuxenvärlden mha spriten för att alkohol är laddat.

Nej, lägg ner Systembolaget. Vi är med i EU.

Ica och Coop mfl måste få rätten att sälja alkohol. Börja med vin och starköl, men vänta med starkspriten i steg ett. Personalen i matbutikerna klarar av att ta legitimation på minderåriga. Följden blir i förlängningen ett sunt och avspänt lagomdrickande för “lagom” klarar vi av. Vi kommer att få ett nyanserat sortiment av drycker som överträffar Systembolagets “fina” systemsortiment som saknar vin från små producenter i Europa.

Om inte annat måste myndighetsdaltandet med svenskarna upphöra och omvänt svenskarna måste bestämt säga ifrån och visa att vi klarar av att hantera alkohol. Hittills har vi istället lydigt fortsatt att tigande ställa oss i raka led på Systembolaget för att få ut vårt vin innan vi med lite skam i kroppen går hem med den där skramliga systempåsen som säger klång-klång.

Text: Torbjörn Sassersson

Läs mer

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Min personliga uppfattning är att alkoholkonsumtionen knappast skulle öka om Ica och det lokala mini-livset sålde vin, öl och sprit eftersom Systembolaget redan har öppet 6 dagar i veckan.

  Om det är så viktigt att det inte får säljas på söndagar får väl alla minilivs etc förbud på sig att sälja på söndagar.

  Systembolaget har inte alls ett speciellt stort sortiment, eftersom de utesluter mängder av mindre producenter eftersom staten gillar stordrift. Om alla butiker som säljer mat även fick sälja öl/vin/sprit skulle all småskalig produktion av tex vin stimuleras.

  Nej, det här med Systembolaget handlar ENBART om att Staten ska tjäna ALLA pengar på öl, vin och sprit. Om nu Staten månar så mycket om vår hälsa, stäng Systembolaget (tänk på allt annat de “stängt” som tex cannabis) , så det handlar inte heller om att Staten tar ansvar och bryr sig om vår hälsa.

  Låt Systembolaget få existera på en öppen marknad i konkurrens med andra aktörer. Det funkar ju bra på resten av planeten med fri marknad.

 • Några fakta:

  Europa är alkoholkonsumtionen som högst i hela världen. Alkoholkonsumtionen mätt i antal liter ren alkohol så ligger Norge och Schweiz på 11,3 liter, Sverige 8,8 liter ren alkohol och globalt är ‘snittet på 6,4 liter

  I Litauen dricker man till exempel dubbelt så mycket som i Italien och 
  Norge och det är fantiskt en miniritet av världens befolkning som är alkoholkonsumenter, ca 45 procent.

  https://www.omsystembolaget.se/imagevault/publishedmedia/b9digsnas8ytcgjthoe5/sid_42-43_karta.png

 • Ännu en förtäckt agendaskribent för privat alkoholförtäring. Sanningen är att Sverige förtär nära på minst alkohol i hela Europa. Detta är lätt att ta reda på för satestik talar sitt tydliga språk. Det sups betydligt mer ute i Europa och mest i Frankrike och Italien.

 • Mycket beror nog på att vi inte odlar vin och inte har en naturlig mat- och vinkultur med vin som livsmedel = både i och till maten. I sydliga Europa spar man ofta vin som inte gått åt utan att nödvändigtvis tömma flaskan.

  Under våra många och långa semesterresor med bil nere på kontinenten, mest i Frankrike, var de första berusade vi såg i regel på färjan från Puttgarden.

 • Hejsan, inte visste jag att du visat intresse för min artikel, googlade precis mig själv och upptäckte detta:) tack!

  • Lägg ner. Vi dricker betydligt mindre än övriga Europa detta tack vara Systembolaget som har ett fantastiskt utbud. Vad tror folk att ett spanskt eller dansk närlivs har för utbud. Dumheter.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *