Underkastelsen – en film om 100-tals miljögifter i våra kroppar

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 12 april 2011
- NewsVoice redaktion

SVT: Underkastelsen Vad gör vi när det värsta hotet mot vår överlevnad finns inom oss? Kemikalier riskerar utplåna mänskligheten långt före epidemier, krig eller klimatförändringar. Filmaren Stefan Jarl lät undersöka vilka kemikalier han har i sitt blod. Det visade sig vara flera hundra.

Text: SVT:s hemsida om filmen | Svensk dokumentär av Stefan Jarl från 2010

I Dox: Underkastelsen får 23 världsledande professorer berätta om mänsklighetens största hot. Sedan andra världskriget har ett “kemisamhälle” vuxit fram. Världen har gått från en miljon ton till 500 miljoner ton kemikalier per år.

Samtidigt har vi ingen aning om vad de 100 000 kemikalier vi använder dagligen egentligen gör med oss och vår hälsa. Det handlar om mjukgörare i leksaker och förpackningar av plast, flamskyddsmedel och ytaktiva ämnen, bland annat. Var och en av oss bär på en tickande bomb. Det allra farligaste är blandningen av kemikalier. Stefan Jarl konsulterar västvärldens främsta experter om cocktaileffekten, hormonstörande ämnen och fostrets utsatthet.

Skådespelaren Eva Röse är gravid och föder sitt barn under inspelningen. Även hon låter undersöka sitt blod och inser då vilket arv hon, ofrivilligt, för vidare. Det är ju inte mängden kemikalier, utan tidpunkten då vi utsätts för dem som är avgörande. I dokumentären tar man också upp frågan om den ofrivilliga exponering för kemikalier som drabbar ett embryo.

Läs DN:s recension av filmen

Sändningstider: Underkastelsen SVT1 Tisdag 12 apr 2011 kl 22.00 SVT24 Torsdag 14 apr 2011 kl 22.15

Av rättighetsskäl visas filmen inte i SVT Play.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice