Kan Örtdirektivet neutraliseras genom civil olydnad?

publicerad 31 maj 2011
- av Torbjörn Sassersson red.

 

Människor har använt traditionella naturläkemedel i århundraden. Det stoppades i maj 2011 av ett nytt EU-direktiv som har trätt i kraft. Ört- och näringsexperter anser att det handlar om att läkemedelsbranschen genom smart lobbying försöker slå undan benen på tillämpningen av naturmedicin som tar stora marknadsandelar från Big Pharma.

Det sk Örtdirektivet om växtbaserade läkemedel innebär att vanliga och populära örtpreparat nu tas bort från butikshyllorna.

Text: Torbjörn Sassersson, foto: Marc Riboud (kolorerat)

De nya reglerna innebär att växtbaserade läkemedel som säljs över disk måste ha tillstånd som kostar enorma summor per preparat för att godkännas. Därmed slås kanske 1000-tals örtproducenter ut eftersom det handlar om små företag som inte har råd med tillståndsprövningen. För att en produkt ska vara berättigad till en licens måste den även ha funnits på marknaden i 30 år, varav 15 inom EU. Hittills har endast 100 växtbaserade produkter registrerats enligt THR-systemet.

Debatt

Frågan är om det finns en möjlighet att göra övergången mindre smärtsam för producenterna och de naturmedicinska terapeuterna som nu inte kan inköpa medicin till sina patienter som även de blir lidande. Kanske det blir så att naturmedicinare kan samarbeta med örtproducenter på ett nytt sätt och nu spånar jag så att jag måste hålla i hatten. Föreställ dig följande scenario:

En naturmedicinare ställer diagnos och ordinerar en ört eller örtkombination (ett preparat) till en patient. Patienten kan inte köpa medicinen direkt av naturläkaren eftersom preparatet inte får inhandlas från producenten längre. Patienten loggar istället in på en sajt i ett land som inte lyder under Örtdirektivet och beställer därifrån. Örtssäljaren säljer inte ens örtmedicin utan torkade plantor eller kombinationer av dessa. Därför kan inte hävdas att producenten producerar eller säljer medicin. Vad tusan den enskilde sedan ska använda örten till är ju upp till denne. Han/hon kanske vill använda det som gödsel, fågelfoder eller som dekoration i en vas.

Dessutom sker ingen transaktion av pengar och örter varken mellan producenten och naturmedicinaren eller mellan naturmedicinaren och patienten. Istället sker en transaktion mellan en enskild person och ett företag som säljer torkade blad och blommor. På så vis begås inget brott.

Med andra ord kan naturmedicinsk ordination och logistik beskyddas genom civil olydnad som inte lagen kan nå. Lagarna som stoppar hederliga människor från att sälja/köpa/ordinera naturläkemedel kan därför lagligt ignoreras. I värsta fall kan ju alltså de torkade bladen och blommorna säljas som tex dekoration och då kan inte preparaten stoppas i tullen eftersom det handlar om konst snarare än mat eller medicin och hur kan lagen stoppa folk från att handla konst?

Kanske vi rent utav ska börja betrakta nyttjandet av läkeörter som en konstform kallad hälsa? Då blir tillämpandet av naturmedicin en kulturyttring av typen: “levande konstinstallation”. Rör inte mig. Jag är konst.