Örtdirektivet gick igenom – läkeörter förbjuds i EU

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 maj 2011
- NewsVoice redaktion
Herbs and patient safety. Skärmdump: Wales Online

Människor har använt traditionella naturläkemedel i århundraden. Det hotas av ett nytt EU-direktiv som har trätt i kraft i EU. Ört- och näringsexperter har talat om sina farhågor för att EU: s nya regler som har införts under parollen “patientsäkerhet”, kommer att göra mer skada än nytta eftersom det tvingar folk att vända sig till internet för att inhandla preparat.

Text: Madeleine Brindley översatt med Google translate samt korrigerad och editerad av Torbjörn Sassersson. Uppdaterad 2011-05-31

EU-direktivet om växtbaserade läkemedel, som trädde i kraft i EU i början av maj 2011, innebär att vanliga och populära örtpreparat tas bort från butikshyllorna.

Enligt de nya reglerna måste växtbaserade läkemedel som säljs över disk ha tillstånd. Det  ställs krav att växtbaserade läkemedel måste registreras och godkännas innan försäljning. För att en produkt ska vara berättigad till en licens måste den även ha funnits på marknaden i 30 år, varav 15 inom EU. Hittills har 100 växtbaserade produkter registrerats enligt THR-systemet, som drivs av Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA).

Richard Woodfield chef vid MHRA menar att  THR-systemet innebär att konsumenterna får tillgång till att ett brett urval av säkra växtbaserade läkemedel. Woodfield menar att tecken tyder på att marknaden kommer att vara livlig och konkurrenskraftig. Den största skillnaden för konsumenterna är att de i framtiden kommer att ha möjligheten att göra bättre val när de vill använda dessa läkemedel, enligt Woodfield.

Paul Gimson, direktör för Royal Pharmaceutical Society i Wales, sa att godkännandet av EU-direktivet var ett “positivt steg”. Han tillade att när Ibuprofen bevisat att det botar smärta, har naturläkemedel inte bevisats fungera – bara att de har använts som en traditionell lösning.

“Detta kan vara förvirrande för patienterna när man köper något – att göra anspråk grundade på tradition är inte samma sak som att läkemedel klarat av kliniska prövningar.”

Stöd för de nya EU-reglerna har dock mött motstånd.  Kampanjgruppen Avaaz har uppmanat den europeiska kommissionen att stoppa “förbudet” mot växtbaserade läkemedel. Mer än 750.000 människor har undertecknat deras petition (vid sidan av andra, reds anm).

Dr Nicola Gale som arbetar för Complementary and Alternative Medicine Birmingham Research Alliance, sa:

“Motivet för att EU-direktivet är övertygande – det finns säkerhetsrisker med örter grund av deras potentiella interaktion med konventionella läkemedel.

“Men örter är den traditionella medicinen i väst – de är en del av vårt kulturarv och har använts i många århundraden för att hantera allt från mindre hälsoproblem till allvarlig sjukdom.”

“Tanken att människor skulle behöva rådgöra med sin läkare för att få tillgång till dessa örter eller att det skulle bli en dramatisk begränsning av örter tillgängliga har orsakat omfattande protester över hela Europa med anklagelser om att främja en nanny state, som begränsar individens val och spelar i händerna på läkemedelsföretag söker vinster från patentering växtbaserade behandlingar.”

Vicky Perks, en klinisk näringsfysiolog säger:

“Oavsett vad någon säger, handlar det inte om säkerhet – säkerhet fanns redan på plats för konsumenterna.”

“Om man köper något i en butik så omfattas det av konsumentlagstiftningen, allt i den produkten måste vara säkert för konsumenterna.”

“Det finns en respit för alla som går till en legitimerad örtmedicinare,  men det gäller inte kinesiska läkemedel – vet vi egentligen vad som finns i de medicinburkarna?

“Jag skulle uppskatta hårdare lagstiftning på vissa områden, men den här lagstiftningen är dåligt genomtänkt.”

“Det hade varit en bättre idé om de företag som tillverkar dessa produkter måste ha tillstånd snarare än produkten själva.”

Licensiering är bara ett sätt att generera extrapengar för staten. Det kostar 50.000 pund för att licensiera en produkt – kostnader som är okej för läkemedelsindustrin, som tjänar miljarder på en enda produkt, menar Vicky Perks.

“Men det är inte samma sak i den här branschen eftersom många av företagen som gör produkterna är små och har liten omsättning. Många kommer att säga att de helt enkelt inte har råd att göra detta.”

Den brittiska örtmedicinföreningen anser att minst 50 örter, inklusive Horny Goat Weed (så kallade naturliga Viagra), hagtorn, som används för att behandla kärlkramp smärta och Wild Yam, inte längre kommer att återfinnas i hälsokostaffärer.

Liz Sanders, en örtmedicinare i Trecastle,  sa:

“De nya reglerna tar bort den personliga valmöjligheten och valfrihet. Många produkter kommer inte längre att finnas i hälsokostaffärer och människor kommer att vända till internet – jag skulle inte köpa något medicinskt över internet eftersom du helt enkelt inte vet vad du får.”

MHRA har utfärdat riktlinjer för personer som vill köpa olicensierade naturläkemedel online: “Det bästa råd till konsumenterna när det gäller att köpa växtbaserade läkemedel via Internet är att vara uppmärksam och försiktig.

Det finns en internationell handel med produkter av dålig kvalitet, en handel som är oreglerad med olicensierade växtbaserade produkter. Några av dessa har visat sig innehålla förbjudna substanser eller tungmetaller som är giftiga, enligt Sandlers och hon tillägger:

“Dessa nya regler kommer verkligen att påverka de människor som vill använda växtbaserade läkemedel, men inte har råd med konsulter för att se en örtmedicinare. Det är särskilt tråkigt för växtbaserade läkemedel som traditionellt har varit en fattig mans medicin.”

“Om folk inte har pengar till att se en ordentlig herbalist kommer de att försöka göra det själva.”

“Denna typ av läkemedel kan knuffas bort från folk i allmänhet när det borde vara i nivå med ortodox medicin.”

Numera otillåtna naturläkemedel som redan står på hyllorna ute i butikerna får säljas till dess att de tar slut. (reds anm)

Källa: Wales Online Fears that EU rules on herbal medicines may put patients in danger


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Tack för era kommentarer. Kom ihåg bara att Örtdirektivet inte förbjuder alla och envar att odla sina egna läkeörter. Det är produktion av örtmedicin och försäljning av detta till naturläkare som stoppas.

 • De har säkert experimenterat i all tysthet och även sett hur människor har livit hjälpta av olika allternativmediciner som har inslag av olika örter.
  Ta bara klimakteriet för kvinnorna vi blir hjälpta av yams roten bl.a.i olika styrkor av roten…
  Så nu ska de okunniga slå ut alla kloka kunniga människor i örtvärlden p.g.a pengar och att de inte vill lyssna på kloka gubbar som faktiskt räddar livet på andra just nu ute i världen!!!
  Östrogen tabletter är tabu idag!

 • De har kommit på nu inom läkemedels industrin antagligen tillsammans med läkare att ÖRTER är på visbart mycket bättre att använda i läkemedel än syntetiska medel.
  En del växt-ört ämnen går ej att framställa syntetiskt.
  Det är därför de ger ett förbud mot örterna för att de själva nu ska börja tillverka mediciner med hjälp av örterna.
  Läkemedelsföretagen ligger nog en hel del bakomdet här, absolut!
  ‘Vad händer nu då?….Jaa, det blir väl förbud för oss vanliga att använda sig av örtmediciner för att leva på det och bota andra!
  Trevlig sommar ibland växter & bär!

 • ADMIN: denna kommentar flyttades hit från den gamla domänen där samm artikel ligger:

  Anne-Mai Olofsson says:
  31 maj, 2011 at 11:06 • Edit
  Läkemedelsbolagen vill ha makten det är allt det handlar om!
  De styr ju redan hela läkarutbildningen.

  Varför började man inte med att förbjuda alkohol och rökning…det är ju bevisat att det skadar…men det vågar inte bolagen (de som styr politikerna) göra… därför ingen skulle följa det.

  Jag vill välja själv en väl beprövad ört som har använts i 1000 tals år med få eller inga biverkningar.
  Den västerländsk medicin som har används en kort tid har massor av biverkningar som följd…. ger ofta en symtombehandling som oftast inte har någon läkande effekt….den går inte på orsaken!
  Det måste ske ett SAMARBETE mellan dessa parter det är det enda sättet.
  Vi i Väst blir bara sjukare och sjukare… vi måste lära av länderna i öst
  /Bort med alla förbud, fd syrra

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
  Svar till df syrran:

  Intressant. Kan du berätta mer om hur läkemedelsbolagen styr läkarutbildningen? Styr de litteraturen, läkarnas åsikter eller hur går det till?

  • Vidareutbildningen för läkare är kopplade till och betalda av läkemedelsbolagen. De sitter i deras knä..som jag ser det. Men jag slutar här. Jag orkar inte gå in och ge vetenskapliga hänvisningar.Säkert kan jag få kritik för detta men men…
   Visst finns det gott med allt, akutmedicin räddar liv… Jag blir bara sååååå trött på den rädsla och kontroll som finns i den västerländska medicinen.
   Man kan inte lagstifta bort detta. Båda världarna måste få leva sida vid sida… på sina unika sätt.
   tack från mig fd. syrra.

 • Hur kommer det att bli med försäljning genom nätverk sk MLN-företag? Vi har många som jobbar med tex Nuskin, LR, Herbalife eller Forever Living. Kanske det blir en uppgång just inom hemförsäljning istället.

 • The scary thing is that this is just another decision/law (out of hundreds every day) that is made, without people a) finding out about it in time and b) being able to influence that decision/law in any way what so ever. The system, here and in every country of the world, is so obviously constructed to be as confusing as possible and completely out of bounds for normal people.

  And The Powers That Be have no reason whatsoever to change anything. None. Nobody who has power is willing to lose that power. Gaining more power is their driving force. No petitions or demonstrations can ever change that.

  • Hi!
   Yes, EU is not democratic. Ultimately, there are 12 people who decide about EU laws. And it’s all behind locked doors.

 • Tack Ragnhild för ditt inlägg. Skriv gärna på engelska om det är ok. Visserligen är vi grannländer, men det ändå enklare för de flesta svenskar om du skriver på engelska. 🙂

 • Ja, Torbjörn Sassersson, og derfor er sider som denne, nødvendig. Til å frustreres, – og bli våken av.

  Innehavere/ägare av helsekostbutikkene her synes å ha blitt beroliget om at der var ingen fare. Ergo den enkelte butikk trengte ikke foreta seg noe. Ikke en enda lista at underskriva ble lagt fram. Viser et slapt, ikke intresserad förholdande til saken – og är dette representativt, så skjønner man resultatet.

  Da Norge er medlemmer av EØS, så vedgår EU-direktivene også oss. På internett, var der jo en del, og man skal takke for det. Men hvor mange går innom, eks. etter arbeidstid og leser om eu-direktiver. En liste i en butikk derimot over tid……

  • Hi!
   Yes, EU is not democratic. Ultimately, there are 12 people who decide about EU laws. And it’s all behind locked doors.

   I think the law is a very dangerous law. It contributes to the extinction of species; plants and also animals.

 • this is a disaster. EU is a dictature. its scary that they want to intervene in every aspect of the citizens life, and limit our options to include only the medicines from the medical industry. money talks…

  • I’m not against modern medicine, it has saved o lot of people. But, to forbid the cultivation of traditional medicinal herbs (if that’s what the law is about) is crazy.

 • Som sagt. Man traskar på igen i de gamla fotspåren och är omedveten att de för länge länge sedan ledde in på fel väg. Hur många gånger måste vi göra om samma misstag innan vi lärt oss?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *