Usama Bin Laden dör i välregisserad hollywoodversion

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 3 maj 2011
- NewsVoice redaktion
The Situation Room - Foto: Pete Souza, public domain, Wikimedia Commons
Skärmdump från Aftonbladet

Nu kommer USA med en hollywoodliknande och välregisserad utnämning av Usamas död med bilder direkt från Vita Huset, men man kastade Usamas kropp i havet så ingen oberoende medicinsk undersökning kan fastställa identiteten. Återstår att se om några av de som överlevde attacken i Pakistan mot Usamas påstådda gömställe kommer att höras av en oberoende domstol, annars riskerar vi se en ny våg av konspirationsteorier.

Text: Torbjörn Sassersson. Uppdaterad: kl 14:05, 2011-05-03

Men Usama bin Ladens död har hävdats många gånger. Fox News skriver den 26 december 2001 att Usama bin Laden dog av lunginflammation enligt talibanska källor.

“Bin Laden, according to the source, was suffering from a serious lung complication and succumbed to the disease in mid-December [2001], in the vicinity of the Tora Bora mountains. The source claimed that bin Laden was laid to rest honorably in his last abode and his grave was made as per his Wahabi belief.” Källa: Fox News

Pakistans oppositionsledare Benazir Bhutto hävdar också i en intervju (se video längst ner i artikeln) med David Frost (BBC) från 2:a november 2007 att Usama bin Laden redan mördats. Benazir Bhutto blev själv mördad strax efter sitt uttalande under procession i Pakistan den 27 december samma år. Enligt en Youtubekontohavare censurerade BBC-klippet under en kort period. Han skriver:

“After the BBC censored this clip and then reinstated it, then some of them now claiming they never censored it, the mystery deepens.”  …  “Aired on 2nd November 2007,David Frost the presenter did not challenge her on her assertion (2:14) that Bin Laden was murdered, so maybe he was and the West has not announced it.”

SvD om Bib Laden och Vita Husets version. Skärmdump från SVD.se

Alla världsmedier kablar nu ut den den amerikanska Hollywoodversionen av Usamas död med start 2 maj 2011, men få medier ifrågasätter denna historia.

Det mesta sväljs med hull och hår trots många frågor

 • Om USA vill övertyga världen om att Usama bin Laden är död varför kastade man hans kropp i havet från USS Carl Vinston ner i Arabiska sjön timmarna efter det påstådda mordet? Hur ska nu en oberoende medicinsk undersökning kunna genomföras? Vita huset säger sig ha en video på begravningsceremonin, men filmen har inte släppts till allmänheten.

 • Kommer USA att låta en oberoende domstol förhöra de som överlevde attacken?

 • USA säger att de har DNA-bevis att de dödat bin Laden. Vilka jämförande DNA-prover kan USA redovisa? Annars kan ju DNA som de hävdar är Usamas vara vems DNA som helst. Usama bin Laden har aldrig tidigare fångats eller lämnade Usama ett blodprov vid något läkarbesök före 2001? Bevisa det.

 • USA säger att de har bildbevis på att Usama är död, men bilder och videon är ej släppt till allmänheten. Även om en suddig bild offentliggörs hur kan vi säkert vet att det är Usama och vad är det Hillary Clinton egentligen ser när hon håller för munnen i Vita Huset under den påstådda attacken mot Usamas tillhåll inspelad med hjälmkamera? Vad exakt ser hon? Ett suddigt eldöverfall i mörker inuti ett nedsläkt hus? Är det Usama de skjuter eller är det någon annan gubbe med skägg? Var det han de slängde i sjön?

Bo Huldt professor i säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan säger till Aftonbladet att han tror att skepsis alltid kommer att finnas kring al-Qaidaledarens död.

“Hur i himmelen ska de lyckas nu så att alla blir nöjda och säkra på att det är han.”

Läs mer om hur media skriver:

Aftonbladet: Krav på bevis om bin Ladins död

SvD: USA-expert: “Ett jättelikt risktagande för Obama”

SvD: Så följde Obama räden mot bin Ladin

SvD: ”Världen är en bättre plats utan bin Ladin”

SvD: FN hyllar aktionen mot bin Ladin

DN: Obama valde mellan tre alternativ

DN: Usama bin Ladin dödad i USA-attack

DN: Myten är krossad

GP: Usama är död – men frågorna lever

GP: Obama såg attacken live

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • SVT Debatt i Göteborg ringde just och frågade om jag var intresserad av att delta i debatten ikväll kl 22:00 i direktsändning. SVT skulle ordna resa fram och tillbaka Stockholm – Göteborg. Frågan som ställdes i telefon var huruvida jag anser att Usama bin Laden inte är död och om jag kan argumentera för det.

  Mitt svar var bland annat ett citat ur SvD idag från artikeln. “Vita husets första version var falsk” och att så länge som en oberoende instans inte kan verifiera bin Ladens död förblir USA:s version ej trovärdig.

  Frågeställaren från SVT Debatt undrade då igen vad jag tror och mitt svar blev igen att då måste jag spekulera och det är det jag inte vill.

  Men i princip anser jag att om USA påstår att de skjutit Usama bin Laden har de hela bevisbördan.

  Ref SvD: http://www.svd.se/ego/mainColumn_s185/http://www.svd.se/nyheter/utrikes/avslojanden-inifran-huset-ger-annan-bild-av-attacken_6140927.svd

 • För att skingra alla tvivel om att det USA nu hävdar är sant räcker det inte att visa att UBL är död. De måste även visa bortom allt tvivel att han faktiskt var vid liv i förrgår eftersom hans död annonserats ett flertal gånger tidigare.

  Det har hävdats att ett DNA test är under analys för att “säkerställa identiteten”.
  Saken är den att även om detta test med all säkerhet visar sig vara UBLs DNA bevisar det inte att han är död. Det bevisar bara att de har ett blodprov eller hårstrå eller något annat som kan ha samplats vid ett annat tillfälle.

  USA inte har visat något som i närheten kan kallas för otvetydiga bevis på att han nyligen var vid liv eller att han faktiskt nu är död.
  OM hela affären faktiskt är sann är frågan: varför väljer de att agera så? Vad har de att vinna på det? Kan någon vettig människa ge en övertygande förklaring? Är det för att hålla allmänheten svävande i ovisshet och rädsla? Är det för att ge ett sken av USAs ouppnåelighet och makt att göra och hävda precis vad som helst utan att någon makt kan ställa dem till svars?

  Om hela affären däremot är falsk a la Hollywood är det ju inte alls konstigt att bevisen är minst sagt patetiskt klena.

  I båda fall: Nåde den ansvarige utgivare som skulle våga publicera något som ifrågasätter orden på Obamas teleprompter.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *