PKU test kan ge falska provsvar i 49 fall av 50

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 maj 2011
- Torbjörn Sassersson

pku test missvisande

Så kallade PKU-test som görs på alla nyfödda i Sverige kan vara missvisande visar nya rön från USA. I Sverige omfattar PKU-testet, ett vanligt blodprov, kontroll av 24 olika sjukdomar. Syftet med testet är att detektera sjukdomar i ett tidigt stadium. Problemet är att många provsvar är felaktiga.

MSNBC rapporterar den 9 maj 2011 att hela 200 000 barn feldiagnostiseras varje år i USA.

“Overall, perhaps only one in 50 of every “positive” newborn screening tests detects actual disease, estimates Dr. Philip M. Farrell, a professor of pediatrics and population health sciences at the University of Wisconsin School of Medicine and Public Health.”

Artikeln i MSNBC diskuterar fördelar mot nackdelar med PKU-tester, men missar en väsentlig aspekt och det är att testerna är en del av ett systemtänkande som innebär att sjukdomar i allt högre grad inom skolmedicinen anses vara medfödda dvs genetiskt betingade. Genetiskt betingade sjukdomar kräver då självklart genmedicinering. Problemet är att den genteknikindustrin har enorma resurser att verka för att PKU tester ska leda till tidig medicinering “just in case” vilket är förödande i de fall tester och medicinering är helt onödig.

“When they’re correct, such tests are invaluable. But when they’re not — and they’re not a lot — parents and kids can endure months of repeated tests, special sleeping schedules and stringent diets, plus lingering uncertainty and anxiety, health experts say.”

Text: Torbjörn Sassersson


Läs mer

NewsVoice: Genteknikindustrin vilseleder för att bygga ny miljardmarknad

MSNBC: Babies’ blood tests can end in false-positive screening scares

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq