Stort tack till Christer Perfjell för konferensen: Toward a Science of Consciousness

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 maj 2011
- NewsVoice redaktion
Christer Perfjell, selfie
Christer Perfjell, selfie
Christer Perfjell, selfie

KRÖNIKA. Det var genom SvD jag blev medveten om att denna konferens och dess initiativtagare Perfjell tagit Sverige ett steg vidare i en slags upplysningsprocess om kunskapen om människans medvetande. Sverige har sedan länge lidit av en omodern debatt så fort dessa frågor kommit upp.

Text: Torbjörn Sassersson

För att fatta mig kort, så fort gränsöverskridande upplevelser nämns hamnar debatten snabbt på en slamkryparnivå om faran med tron på tomtar och övernaturliga väsen. Snabbt som attan tas det in i TV-sofforna neurobiologer som förklarar för svenskarna att dessa upplevelser kommer bara från hjärnan. Punkt.

Det var denna dinosauriedialog som fick mig åren 2000-2003 att privatforska och träna på att försöka skapa ett parapsykologiskt fenomen som vetenskapligt kunde bevisa och existensberättiga forskningen på människans medvetande. En forskning som var okänd i Sverige. Min approach var den undersökande journalisten som satte sig själv som försöksobjekt. Jag var inspirerad av Newton, Darwin, Gallileo och andra naturvetenskapliga renegades.

Sagt och gjort. Efter regelbunden träning blev jag en duktig amatör i remote viewing, en mental teknik som togs fram av Stanford Research Institute, idag kallad SRI International, USA:s största thinktank. Jag kontaktade Nordisk Film som då spånade på att starta en ny TV-serie som kom att heta, Det okända. Vi satte upp ett experiment på remote viewing och det blev fullträff. Jag lyckades fastställa det exakta motivet på ett dolt foto mha remote viewing. Tekniken möjliggör en slags ”förlängning” av medvetandet till en plats eller händelse som ej kan nås av de fem fysiska sinnena. Tekniken används idag frekvent av underrättelsetjänster i hela världen.

Det betyder att när remote viewing fungerar får vi evidens för att medvetandet inte nödvändigtvis är lokaliserat i hjärnan. Fullträffen sändes i TV4 Plus år 2004 och det blev ett jäkla liv på skeptikerna. Samtidigt förundrades TV-publiken över att det går att producera evidens för psychic functioning.

Historien är längre än så. Idag år 2011 han jag hunnit medverka i ytterligare två experiment på TV4. Varav ett gick åt skogen (2005) och ett annat (2009) återigen blev lyckat. Nu fick det vara nog kände jag. Jag har dragit mitt strå till stacken och på vägen ditt mötte jag ett Toy som är Sveriges skeptikerkår som älskar att klippa sönder allt med hjälp av reduktionism och svensk public service (SVT, SR, UR) som älskar att klippa bort allt av betydelse, men det är en annan historia.

Så en dag 2011 dök Christer Perfjell upp och han hade en annan approach. Hans upplägg var att berätta sin personliga historia, få med sig SvD och sedan ta med sig ett entourage av välrenommerade forskare och filosofer från hela världen till Aula Magna i Stockholm. Framgången blev ett faktum och Perfjell med vänner har flyttat fram kunskapsnivån ytterligare.

Jag är oerhört glad över detta. Det var befriande att se evenemanget utspelas.

Mind Event och ”after conference-snack”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq