Sven-Erik Alhem: Kungen måste ta avstånd från maffiakontakterna

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 maj 2011
- NewsVoice redaktion
Sven-Erik Alhem - Pressfoto: Brottsofferjouren, Creative Commons
Sven-Erik Alhem - Pressfoto: Brottsofferjouren, Creative Commons
Sven-Erik Alhem – Pressfoto: Brottsofferjouren, Creative Commons

De nya avslöjandena om kungens vänners kontakter med maffian riskerar att ytterligare glorifiera kriminalitet. Inte minst för anhöriga till maffians offer måste det kännas djupt kränkande och oroande. Kungen måste nu själv gå ut och tar ett bestämt avstånd från det som nu kommit i dagen. Det skriver Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund.

Text: Sven-Erik Alhem (blogg), fd överåklagare | Artikeln publicerades ursprungligen i Newsmill den 2011-05-20 | NewsVoice fick tillstånd av Alhem att återpublicera artikeln.

Hans Majestät Konungen har ånyo hamnat i rampljuset, även om fokuseringen egentligen rätteligen bör riktas mot någon av hans gamla kompisar och dennes kontakter med den undre världen. Kungen hade nog gärna sett att de blad han och Drottningen ville vända efter bokavslöjandena nyligen för att gå vidare i livet var vända en gång för alla.

Kopplingen till grovt kriminella, som ju onekligen lätt smittar av sig på statschefen själv hur oskyldig i sammanhanget han än må vara känns djupt olycklig. På något sätt bidrar uppmärksamheten kring det som nu avslöjats om vad som kan vara möjligt för kriminella att fixa till bara det erbjuds rikligt med pengar till en slags glorifiering av deras förmåga.

Både i min tidigare verksamhet som åklagare och som ordförande i Brottsofferjourernas Riksförbund känns det djupt motbjudande. I de kriminellas framfart finns många oskyldiga brottsoffer som drabbats hårt. En del har skadats svårt eller rent av fått sätta livet till. Inte minst för anhöriga till våldsdödade måste vad som nu spelas upp i kretsen kring kungen kännas djupt kränkande och oroande. Går allt att fixa för pengar?

ArcanumSkolan 2024

Det måste vara dags för drottningen att ta ett bestämt grepp om vilka gamla polare kungen fortsättningsvis ska tillåtas ha kvar och vilka han måste på ett markant sätt ta avstånd från om han vill fortsätta vara statschef. De återstående berömda bladen måste vändas blixtsnabbt. Vi som är för republik tycker naturligtvis att det också skulle vara lägligt med ett systemskifte. Ett för kungen snällare alternativ skulle vara att han ropade högt till Viktoria att det är hög tid att ta över nu.

Allra viktigast är emellertid att klargöra för alla ungdomar som kan förledas tro att det är något högstatusfyllt att vara gangster med makt och inflytande, att det bakom masken på dem som gjort sig skyldiga till grov kriminalitet ofta döljer sig en ynklig och hänsynslös råhet. Där oskyldiga brottsoffer har utsatts för svårt och ofta livslångt lidande. Någon glorifiering av gangsterrollen vill vi minst av allt ha.

Ett köpslående med gangstrar från någon gammal polare till kungen i syfte att göra kungens tidigare leverne ljusare tar vi bestämt avstånd från. Varje människa för ta ansvar för sina handlingar och för sitt beteende. Så ock kungen.

Förhoppningsvis har kungen själv ingen aning om vad som har pågått i skuggan av hans tron. Men då är det på sin plats att han själv går ut och tar ett bestämt avstånd från det som nu kommit i dagen. Ytterligare blad måste vändas. Kanske är det dags för ett slutkapitel.

Text: Sven-Erik Alhem

Sven-Erik Alhem (1942-) är en svensk samhällsdebattör och fd överåklagare. 1994 tillträdde han som överåklagare i Stockholm. 1996-2008 var han överåklagare i Malmö. Som pensionerad är Alhem ofta anlitad rättsexpert och expertkommentator i rättsfrågor, med egen blogg i Expressen sedan 2008. Han gav 2008 ut rättsromanen Advokaten & fru Justitia. Alhem är sedan 2017 förbundsordförande i Brottsofferjouren Sverige.

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *