Parapsykologi: Därför fick Lund Europas första professur (pdf)

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 juni 2011
- Torbjörn Sassersson

Därför fick Lund Europas första professur i parapsykologi

  • Hälften av västvärldens befolkning säger sig ha haft paranormala upplevelser.
  • Men det finns bara en professor i Europa med paranormala fenomen som huvudämne.
  • Han jobbar vid Lunds universitet.
  • Historien om hur den kontroversiella professuren hamnade i Sverige börjar redan på 1960-talet – i Danmark.

Poul Thorsen var en dansk margarinfabrikör som vid sidan av sin affärsverksamhet intresserade sig för parapsykologi och hypnosforskning. Parapsykologi är studier i exempelvis telepati, klärvoajans och om personligheten överlever döden.
Intresset var så starkt att Thorsen beslöt sig för att testamentera sin förmögenhet till det universitet som ville bedriva forskning i dessa ämnen. Efter att Köpenhamn och Stockholm tackat nej gick erbjudandet vidare till Lund. Även de tvekade till en början, parapsykologi var och är ett känsligt ämne. Dåvarande rektorn, Philip Sandblom, ansåg dock, enligt en artikel på universitetets hemsida, att de kunde ”få glädje av de här pengarna framöver”, varför Lund förhandlade fram ett tillägg i testamentet innan de accepterade donationen.

Men i dag är brevet med Thorsens slutgiltiga godkännande av universitetets tolkning av vad tjänsten ska innebära, och att Lund överhuvudtaget ska få pengarna, försvunnet.

Thorsen dog 1961, men testamentet tillät inga pengar att betalas ut till Lunds universitet förrän hans två arvingar lämnat jordelivet, och det inträffade först år 2002. Därefter fick universitetet ta del av donationen som vuxit till 30 miljoner kronor. Sökandet efter en passande professor kunde börja.

Så inleds den nedkortade versionen av artikeln i Expressen skriven av Malin Rothenborg och Ulf Fahlén.

NewsVoice hoppas på att få publicera den kompletta artikeln.

Ladda ner hela artikeln som PDF


 Relaterat

NewsVoice: Intresse för 30 miljoner kr bakom Lundaprofessuren i parapsykologi

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq