Fullmånens effekt på naturlig barnfödsel

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 11 juni 2011
- NewsVoice redaktion
Moon (2009) - Photo: NASA, Lunar-Reconnaissance-Orbiter

Visste du att vissa BB:s faktiskt har mer personal tillgänglig under perioder med fullmåne? En barnmorska berättade att när det gäller att planera förlossningen bör man beakta fullmåne och tiden där i kring som den förväntade tiden för leverans.

Text: Pregnancy Admin | Re-write och översättning: Torbjörn Sassersson

Jag har alltid varit fascinerad av månens inverkan på naturen, så när en väns hustru berättade för mig vad hennes barnmorska hade sagt till henne under födseln av deras dotter bestämde jag mig för att ta reda mer om ett möjligt samband mellan förlossning och fullmåne. Efter att ha talat med medicinsk personal som arbetar med naturlig förlossning var det första jag lärde mig att blivande mammor ofta upplever falska tecken på värkar vid fullmåne.

Värkarna som kallas “Braxton Hicks” gör att många blivande mödrar därför åker till BB enhet i tron att “det är dags”. Besvikna – eller kanske lättade – återvänder dessa mammor hem, smärtorna har lagt sig och ingen utvidgning av cervix har skett.

Även om en del av anledningen till att extra personal behövs under fullmåne beror på att dessa blivande mödrar besöker BB med falska värkar är den huvudsakliga anledningen att “vattnet går” vid den tidpunkten. Precis som vissa kvinnor kan uppleva falska värkar är just fullmåne den tid då det är mest sannolikt att födseln därför sker.

För att ta reda på mer frågade jag flera kvinnliga vänner hur deras födelse hade börjat. De som svarade med “att vattnet gick” ombads berätta exakt vilken dag som förlossningen skedde. Genom att kontrollera den uppgiften med ett månfasdiagram upptäckte jag att nästan alla hade fött vid eller mycket nära fullmåne.

En hypotes är att månens gravitationseffekt påverkar fostervattnet på ungefär samma sätt som ebb och flod.

När en kvinnas kropp förbereder sig för naturlig förlossning blir fostersäcken utspänd till den punkt där den lättare kan brista vid påfrestningar. Under normala förhållanden spricker fosterhinnan vid ökat tryck på fostersäcken. Under en fullmåne kan ett ökat tryck pga månens inverkan på vattnet i fostersäcken orsaka en liknande situation, men utan sammandragningar.

När det händer är det inte säkert att en naturlig förlossning följer, men förlossningsläkare kan ändå besluta att artificiellt framkalla förlossningen. Under min egen studie av detta fenomen fann jag att av 8 kvinnor som födde pga av att vattnet gick vid fullmåne hade 5 av dem efterföljande sammandragningar.

Är det en tillfällighet? Säkert är att BB:s och barnmorskor inte skulle förbereda sig för ett ökat antal naturliga förlossningar vid fullmåne om det inte fanns någon sanning i detta. Om du är intresserad av att beräkna månens faser kolla in detta program: Lunar Phase Pro.

Re-write och översättning: Torbjörn Sassersson och Google Translate. Källa: Firsttimepregnancy.com och artikeln: The Moon’s Effect on Natural Childbirth. Bild: ett kollage av foton från NASA och natural-pregnancy-mentor.com

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice