Visste du att vissa BB:s faktiskt har mer personal tillgänglig under perioder med fullmåne? En barnmorska berättade att när det gäller att planera förlossningen bör man beakta fullmåne och tiden där i kring som den förväntade tiden för leverans.

Text: Pregnancy Admin | Re-write och översättning: Torbjörn Sassersson

Jag har alltid varit fascinerad av månens inverkan på naturen, så när en väns hustru berättade för mig vad hennes barnmorska hade sagt till henne under födseln av deras dotter bestämde jag mig för att ta reda mer om ett möjligt samband mellan förlossning och fullmåne. Efter att ha talat med medicinsk personal som arbetar med naturlig förlossning var det första jag lärde mig att blivande mammor ofta upplever falska tecken på värkar vid fullmåne.

Värkarna som kallas “Braxton Hicks” gör att många blivande mödrar därför åker till BB enhet i tron att “det är dags”. Besvikna – eller kanske lättade – återvänder dessa mammor hem, smärtorna har lagt sig och ingen utvidgning av cervix har skett.

Även om en del av anledningen till att extra personal behövs under fullmåne beror på att dessa blivande mödrar besöker BB med falska värkar är den huvudsakliga anledningen att “vattnet går” vid den tidpunkten. Precis som vissa kvinnor kan uppleva falska värkar är just fullmåne den tid då det är mest sannolikt att födseln därför sker.

För att ta reda på mer frågade jag flera kvinnliga vänner hur deras födelse hade börjat. De som svarade med “att vattnet gick” ombads berätta exakt vilken dag som förlossningen skedde. Genom att kontrollera den uppgiften med ett månfasdiagram upptäckte jag att nästan alla hade fött vid eller mycket nära fullmåne.

En hypotes är att månens gravitationseffekt påverkar fostervattnet på ungefär samma sätt som ebb och flod.

När en kvinnas kropp förbereder sig för naturlig förlossning blir fostersäcken utspänd till den punkt där den lättare kan brista vid påfrestningar. Under normala förhållanden spricker fosterhinnan vid ökat tryck på fostersäcken. Under en fullmåne kan ett ökat tryck pga månens inverkan på vattnet i fostersäcken orsaka en liknande situation, men utan sammandragningar.

När det händer är det inte säkert att en naturlig förlossning följer, men förlossningsläkare kan ändå besluta att artificiellt framkalla förlossningen. Under min egen studie av detta fenomen fann jag att av 8 kvinnor som födde pga av att vattnet gick vid fullmåne hade 5 av dem efterföljande sammandragningar.

Är det en tillfällighet? Säkert är att BB:s och barnmorskor inte skulle förbereda sig för ett ökat antal naturliga förlossningar vid fullmåne om det inte fanns någon sanning i detta. Om du är intresserad av att beräkna månens faser kolla in detta program: Lunar Phase Pro.

Re-write och översättning: Torbjörn Sassersson och Google Translate. Källa: Firsttimepregnancy.com och artikeln: The Moon’s Effect on Natural Childbirth. Bild: ett kollage av foton från NASA och natural-pregnancy-mentor.com

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Några tankar
Några tankar
Gäst
29 september 2012 kl 16:32

De största studierna som jag har läst visade att det i princip var jämnt fördelat. Många andra hade för stora statistiska fel. Och neurovetenskapliga studier har visat att sjukhuspersonal lägger mer märke till det om saker händer då och TROR att det är fler fall då. Eftersom de tror på myten från början påverkar det omdömet. De är som folk i allmänhet. Därför finns den vetenskapliga metoden eftersom vårt minne är för selektivt ibland.

Och barnmorskor kan sitt ämne men vet, med all respekt, oftast ingenting om fysik. Precis som poliser och andra som anses ha status. Men tvärtom ska man inte heller ha en fysiker för att hjälpa till under en förlossning eftersom det inte är deras område. Då är sjukhuspersonalen de med rätt kunskap.

Läkaren som står bredvid påverkar mer än månen t.ex. Och ebb och flod uppstår pga skillnaden i tyngdkraft på ena sidan jorden jämfört med den närmast månen. En människokropp är däremot för liten för att kunna ha en märkbar effekt. Att ta ett steg är otroligt mycket mer kraft i kroppen än månens påverkan.

Och samma fysiker som räknar ut sådant såg också till att t.ex. GPS-systemet fungerar. Hastighet av och tyngdkraft på ett objekt påverkar hur fort tiden går för objektet (relativitetsteori).

Så satellitens klocka skiljer sig några millisekunder per dag jämfört med en som står stilla på jorden. Om de inte förstod tyngdkraft etc. så pass bra skulle vår GPS ha flera km fel efter ett tag. Så om man tycker att det fungerar bra borde man kanske också lita på vad de säger om andra saker som de är experter på. Under tiden litar jag på läkare när det gäller deras område : hälsan.

ibeoluna
Gäst
19 juli 2011 kl 01:43

Intressant artikel och jag kan bara bekräfta. Var nyligen på förlossningen och de har noga markerat alla fullmånar. Kollade upp och mycket riktigt. Dottern började få värkar vid fullmånen, två veckor innan vattnet till slut gick. Det gör det om man har värkar länge. Om det var gravitationen eller trycket från värkarna lämnar jag därhän, men att värkarna började vid fullmånen kvarstår som faktum. Babyn kom en månad för tidigt pga av det, men den “okunniga” personalen räddade livet på honom, när han kom ut och inte andades.

Annat tramsigt påhitt är ju att månen skulle påverka kvinnors fertilitetscykler. Ja vad de hittat på människorna genom historien. En gång i tiden hade folk för sig att jorden var rund, men det tog förnuftiga lakejer (som arbetade åt en galen påve) ur dem. Hade väl ihjäl de stackare som envisades med den befängda idén. Lakejer är bra på det – att springa ärenden åt sin herre hur galen han än är.

Kirre
Kirre
Gäst
7 juli 2011 kl 21:12

“Säkert är att BB:s och barnmorskor inte skulle förbereda sig för ett ökat antal naturliga förlossningar vid fullmåne om det inte fanns någon sanning i detta.”

Så barnmorskorna skulle inte kunna ha fel eller ha påverkats av en vitt spridd myt? Intressant. Finns det fler yrkesgrupper som är ofelbara?

Alla undersökningar jag sett har kommit fram till att antal födslar inte korrelerar till månens fas, eller korrelerar extremt svagt med 1% ökning (och då inte nödvändigtvis med toppen vid fullmåne). Den största, på 70 miljoner födslar, kan man läsa en sammanfattning på här: http://www.dancaton.physics.appstate.edu/Birthrates/AASstuff/ThisStudy.pdf

ruben
ruben
Gäst
17 juni 2011 kl 20:51

Tror det finns fler parametrar ta hänsyn till än de Joakim gör gällande. Så verkar det vara en VoF:are eftersom han misstänkliggör utbildningen med raljerande ton.

Joakim
Joakim
Gäst
15 juni 2011 kl 22:13

Haha! Dagens skratt!
“En hypotes är att månens gravitationseffekt påverkar fostervattnet på ungefär samma sätt som ebb och flod.”
Har du räknat på hur kraft som gravitationen gör upphov till? Tips: Uppskatta massan på fostervattnet, googla på månens massa samt avståndet mellan månen och Jorden och använd dig av den fysik du (inte) lärde dig på gymnasiet.

Admin
Admin
Gäst
12 juni 2011 kl 12:00

Det framgår om man går in på källan till re-write/överättning. Hon kallar sig: Pregnancy Admin.

Enligt mainstream-vetenskapen finns ett intensivt förnekande eller förkastande av måneffekten av olika skäl. Om man däremot intervjuar poliser, personal på akutmottagningar, kirurger, barnmorskor och vårdare på mentalsjukhus framgår att det finns fler fall av oplanerat impulsivt våld, fler problem vid operationer, fler födslar och mer psykotiskt beteende etc vid fullmåne.

Om det enbart handlar om “anektodotiska bevis” och/eller om det finns statistiskt underlag är oklart för mig personligen. Att finna artiklar som skrivits om måneffekten som är baserade på anekdotiska bevis är dock inte svårt.

Det skulle därför vara intressant att söka efter statistiska uppgifter och sammanställa dessa i en kommande artikel.

Jag vill även tillägga att anekdotiska bevis som föraktas av många naturvetenskapligt orienterade skeptiker är tillräckliga för att fälla en person för mord i en domstol. Inom den juridiska världen kan ett domslut stå eller falla enbart på anekdotiska bevis. Det betyder att när man lämnat den teoretiska och akademiska världen bakom sig och kliver ut i det verkliga samhället har anektdotiska bevis en hög status.

Ojdå!
Ojdå!
Gäst
12 juni 2011 kl 09:40

Vem är egentligen “jag-formen” i denna artikel som säger sig ha utfört en studie?

Om man vill läsa mer om Lunar effekt kan jag rekommendera följande:

http://health.howstuffworks.com/mental-health/human-nature/health-myths/births-full-moon.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_effect