Prognos: Efter Oslodådet följer nya lagar för att öka kontrollen av individer – nu kan alla vara terrorister

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 juli 2011
- NewsVoice redaktion
Oslo, Utøya - Google Maps

Jag skulle inte kalla dådet i Norge för ett “terrordåd” utan istället ett enstaka vansinnighetsdåd. Orden “terrorism” och “terrorist” har enligt den internationella överenskommelsen blivit ekvivalent med något som kommer från Mellanöstern, att det handlar om talibaner eller extremister av muslimsk härkomst.

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik

Här har vi en vit kille med blont hår, som ser välartad ut, är ostraffad förutom några lindriga trafikförseelser, har inget skägg och som hatar det mångkulturella samt bor i Skandinavien där han är född. Hans utseende är egentligen oerhört normalt i Skandinavien.

Den vanliga reaktionen vid terrorism är att den drabbade nationen ska gå i krig och tillämpa “war on terror”, gränser ska stängas så att fler terrorister inte smiter in. Befolkningen försöker finna gemenskap i sorgen. Det ska sedan bombas några terroristläger i Afghanistan och fler trupper ska skickas dit.

Skulle detta inpräglade reaktionsmönster tillämpas av Norge för att stoppa terrorismen skulle Norge i så fall nu:

 • stänga gränserna för att inte släppa ut norska terrorister till grannländerna,
 • söka efter tältläger med norska blonda extremnationalister i bergstrakter i Norge,
 • vifta med norska flaggor och hävda att kriget mot terrorismen i Norge måste trappas upp.

Det kommer inte att ske för det skulle bli löjligt. Istället kommer man sannolikt att:

ArcanumSkolan 2024
 • profilera ensamterrorister – som kan vara helt normala individer – var som helst i populationen,
 • ställa upp sökkriterier för hur dessa individer ska detekteras i samhällskroppen,
 • öka bevakningen av alla “subversiva” intellektuella grupper som är kritiska till samhället,
 • försöka få allmänheten att hjälpa till att hitta dessa “element” eftersom ingen underrättelsetjänst skulle klara av det.

Problemet är att nästan alla skandinaviska inhemska män stämmer in på beskrivningen av den misstänkte möjliga terroristen à la Anders B. Breivik. Vi är hyfsat blonda, skötsamma, saknar konstigt skägg, är ostraffade, kanske singel, spelar dataspel ibland, har skämtat om invandrare och kanske lyssnat på ett föredrag i någon orderlokal samt tittar på Alex Jones dokumentärer. Den typiske möjliga nya sortens terrorist kunde lika gärna heta Anders Svensson och bo i en förort till vilken stad som helst.

Så det betyder att den nya terroristen är överallt och ingenstans. Alla män kan misstänkas. Alla kan kanske bli eller redan är terrorister. Det betyder att det kommer snart nya lagförslag för att ytterligare inskränka vår frihet för inget är viktigare än tryggheten genom förebyggande åtgärder. Redan idag har vapenlagarna i Sverige och Norge börjat ses över. Ingen kan ha något emot det, men hur långt kommer övrig lagåtstramning att gå? I de nya åtgärdspaketen för det säkra och trygga samhället kommer garanterat än fler personliga friheter att naggas i kanten på.

Den debatt som jag skulle vilja se handlar om den motsatta riktningen. Hur kan vi slappna av i samhällskroppen? Hur ska vi förhindra att våld överhuvudtaget uppstår? Vilka fel gör samhället som genererar våldsbenägna människor? Hur kan vi öka förtroendet bland enskilda människor? Varför misslyckades Norge med Breivik?

Risken finns nu att människor enas på falska grunder och att misstänksamheten ökar i samhällskroppen som en följd av att vi beskriver en enskild våldshandling som “terrorism” vilken måste bekämpas med kontroll och angiveri.

Text: Torbjörn Sassersson, text uppdaterad

Eko i världen

New York Times: Attack Reignites Immigration Debate in Divided Oslo


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Intressant analys, dock skrämmande att du inte kopplar norrmannen med rasistiska högervindar i Europa och framförallt i norden?

 • Sorgligt alltihop att det kan hända. Jag skulle gärna se en bra analys om hur det kan byggas upp sånt hat till den milda grad. Kan man avstyra det i sin linda innan hatet växt över alla gränser?
  Tror inte heller denna risk gäller bara Norge.
  Finns det en process att kunna följa upp av kunniga insatta personer varför ett hatiskt monster utan spärrar skapas i ett samhälle utan materiell fattigdom och nöd?
  Eller måste vi acceptera att såna människor finns bara? Jag tror inte riktigt det. Dom skapas efter de blivit födda. Det är min personliga uppfattning, som kan vara fel förståss.
  Jag tror för några typer av de här ensamma människorna något sakta smygande börjar gå snett och kan pågå i decennier. För några av dem brister alla spärrar. Vi har inga verktyg att fånga upp det?

  Hur skall vi kunna slappna av i samhällskroppen?
  Vilka fel gör samhället som genererar våldsbenägna människor?
  Hur kan vi öka förtroendet bland enskilda människor?

  Frågor som jag också tycker man kan lägga mycket energi på. Nog är det väl den vägen vi skall gå?
  Tyckte Stoltenberg gav ett hoppfullt tal i sorgen.

  Något som citerats ett antal gånger som en AUF medlem skrivit på twitter känns också stärkande.
  ”Om en man kan visa så mycket hat, tänk hur mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans”

 • Artikel i SvD nu ska, Vapenlagar ses över. Nu ska det bli svårare både i Norge och Sverige att komma över skjutvapen och kemikalier, för att tillverka bomber.

  Kanske en av motiven till detta brott. Ingen ska inbilla sig att Anders BB var en “ensam galning” Av en grumlig anledning gick han maktelitens ärende genom att som renrasig norrman skjuta på landsmän. Nu ska alla vanliga medborgare förstå att det inte bara är Muhammed som kan vara terrorist nu kan även en Anders vara det, och ve och fasa din granne kan heta Anders.

  I och med detta brott har nu Svensson förstått att även en renrasig norrman eller kanske till och med en svensk kan bete sig som en terrorist och skjuta vilt omkring sig och nu måste folket skyddas.

  Därför ska det nu bli svårare att komma över skjutvapen och kemikalier för att tillverka bomber. Och här har vi det fina med detta brott, alltså för makteliten inte för offren och inte för folket, utan nu ska vi avväpnas. Det ska bli svårare att få tillgång till vapen, så när den dagen kommer att vi har en polisstat, kommer endast polis och militär få ha vapen och övriga befolkningen har inte tillåtelse att bära vapen.

  Så när den dagen kommer när vi behöver föra ett gerillakrig (måtte den dagen aldrig komma) har Svensson och Pettersson inga vapen längre och vi blir ett lätt offer för maktelitens beväpnade skaror.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *