Christer Sturmark – skolmedicin som dödar är ett verkligt problem inte att jaga troll – Replik till artikel i Newsmill

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 oktober 2011
- Torbjörn Sassersson
Homeopati och Sturmark

Homeopati och Sturmark

Christer Sturmark gör en ny attack mot alternativmedicinen på Newsmill med artikeln “Homeopati är trolldom som kan döda“. Han har vaskat fram att en pojke inte fick rätt vård och vill därmed förkasta en hel läkekonst baserat på ett fall där homeopatin misslyckats. Sturmark borde istället lägga energi på riktiga problem som att skolmedicinen orsakat 783 936 läkarframkallade dödsfall bara i USA.

Text: Torbjörn Sassersson, uppdaterad (sista meningen) kl 18:02. Denna artikel refuserades av Newsmill.


Viktig rättelse [22:55, 27 okt 2011]: redaktören för Dagens Homeopati skriver på Newsmill som kommentar: “Enligt tidningarna hade pojken fått fänkålste som behandling. Ett örtte är inte homeopatisk medicin. En person som inte kan skilja på ett örtte och homeopati bör inte skriva artiklar om homeopati.”


Uppgiften [om 783 936 dödsfall] kommer från rapporten “Death by medicine“. Den konstaterar att en grundlig genomgång av medicinska artiklar och statlig hälsostatistik visar att amerikansk skolmedicin ofta gör mer skada än nytta. Siffrorna som redovisas är skrämmande. De påvisar att kostnaderna är astronomiska och som vanligt är den enda part som tjänar något på det läkemedelsindustrin och den enda part som förlorar de drabbade patienterna, både som försökskaniner och skattebetalare. I övrigt förlorar självklart skolmedicinen sin trovärdighet eftersom den framstår som humbug.

I Sverige som lider av mycket hög svansföring finns uppfattningen alltjämt kvar att svensk vård är bäst i världen. Flera personer jag träffat har som argument för att inte flytta utomlands att: “vården-är-ju-så-bra-i-Sverige”. Det skulle i sammanhanget vara intressant om Christer Sturmark kunde göra en undersökning på hur många i Sverige som dör eller skadas varje år pga skolmedicinens brister och grova verktyg. Jag personligen har förlorat flera vänner och bekanta pga av kvacksalveriet som pågår på svenska sjukhus utförd av läkare och det märkliga är att trots att de misslyckas har de alltid bortförklaringar.

Låt oss titta närmare på exempel när skolmedicin ställs mot alternativa behandlingsmetoder tex cancerbehandling. Genom en studie har jag noterat att det finns mängder med behandlingar som är effektiva mot cancer, men det rådande systemtänkandet inom skolmedicinen handlar bara om att cellgift och strålning fungerar, men cancer kan i själva verket botas på kanske 30 olika sätt, men det är en annan artikel.

Tillkommer att svensk sjukvård slarvar med statistiken. Det finns vårdpersonal och journalister som vittnar om att fallen där sjukvården misslyckats inte dokumenteras lika bra som när läkarna anser att de lyckats. Det leder till att statistiken förskönas. Det framstår skenbart som om svensk sjukvård är förträfflig. Det är den bilden som ska upprätthållas och det blir i sammanhanget praktiskt att dra uppmärksamheten till smutskastning av alternativmedicinen.

Dessutom vet vi att läkemedelsbolagen köper tjänster från PR-branschen och att de samarbetar med skeptikerrörelsen med att smutskasta alternativmedicin. Läkemedelsbolag drar in mångmiljardbelopp varje år och har därför råd att avsätta 100-tals miljoner kronor varje år på marknadsföring och opinionsbildning. Astra Zeneca gav enligt ett avslöjande åren 2004-2009 närmare en miljon kronor till den skeptiska föreningen Sense About Science för att bla motarbeta homeopati.

Inom skolmedicinen sker även där ett motarbetande av alternativmedicin. Nyligen avslöjades att en av den välrenommerade medicinska tidskrifterna British Medical Journal hade jäviga band till Merck. Vi har fallet med Martin Ingvars samarbete med homeopatimotståndaren Edzard Ernst. Martin Ingvar tog in Ernst som sakkunnig i Osher centrum för att bedöma alternativmedicin och skriver samtidigt förordet i Ernst bok “Salveklick och kvacksalveri” där alternativmedicin pekas ut som humbug.

Text: Torbjörn Sassersson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq