Julian Assange får veta den 2:a november om han utlämnas till Sverige

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 oktober 2011
- NewsVoice redaktion

Julian Assange in Time 2010-12-13

Brittiska Independent skriver att Julian Assange får veta den 2:a november 2011 om han utlämnas till Sverige för prövning om sexbrottsanklagelser. Julian Assange själv står fast vid att anklagelserna mot honom är fabricerade pga av Wikileaks genomslag och att rättsprocessen mot honom garanterat kommer att bli orättvis.

Text: Torbjörn Sassersson

Den 24 oktober meddelade Assange att Wikileaks riskerar att stängas ner pga av allvarliga ekonomiska problem. Wikileaks kommer att fokusera på att häva en finansiell blockad och snabbt försöka få in nya pengar. Wikileaks rullar nu på reservpengar efter att en olaglig blockad utförts av: Bank of America, Visa, MasterCard, PayPal och Western union säger Julian Assange.

Assange, SverigeNorska Aftenposten som fick ta del av en stor del av Wikielaks arkiv skrev i september att en rad stora tidningar vänt Wikileaks ryggen. Det är Wikileaks tidigare partners: The Guardian, New York Times, Der Spiegel och spanska El Pais som anklagar Assange personligen för att ensam tagit beslutet att sprida resterande hemliga dokument från amerikanska UD utan att skydda källorna. Samma tidningar publicerade tidigare glatt Wikileaks dokument i formen av artiklar. USA anklagade då Wikileaks för att utsätta amerikansk personal för livsfara. Nu sluter sig leden och tidningarna hävdar etiska skäl att inte längre stödja Wikileaks.

Tidningarna springer därmed och ställer sig inställsamt bakom USA trots att det var de som spred informationen och utsatte amerikansk personal för påstådd livsfara. Nu fokuserar massmedia istället på att lyfta fram att Assanges medarbetare minsann inte längre stödjer honom och att Assange påståtts ha hotat dessa. Därmed omplaceras Julian Assange från att vara en världshjälte till samma skamvrå som bin Laden, Saddam Hussein och Gaddafi.

During times of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act.
George Orwell


Relaterat

Wikileaks.org

Aftenposten: WikiLeaks fordømmes av storaviser

Expressen: Så lever Assange i väntan på besked

Independent: Julian Assange to hear extradition ruling

NewsVoice: Krigsmaterialindustrin är världens största arbetsgivare – kriminalisera den

NewsVoice: Mellanöstern är krigsindustrins mest lönsamma marknadsområde

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq