Kontanter nu olagliga i Louisiana

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 22 oktober 2011
- NewsVoice redaktion

Kalla hårda kontanter. De fungerar bra vart du än går, eller hur? Du kan använda dem för att betala för vad som helst? Men så är det inte här i delstaten Louisiana nu. Det finns en lag mot detta som antogs under årets hektiska lagstiftande session.

Textutdrag från video: Peter Pettersson

”House Bill 195” innebär i stort sett att de som köper och säljer begagnade varor inte kan använda kontanter för att göra dessa transationer, och den höll sig så lågt under radarn att de flesta företag inte ens känner till den. “Vi kommer att förlora en hel del försäljning”, säger Danny Guidry, som äger Posten Pioneer Trading i Lafayette. Hans verksamhet består av att köpa och sälja unika begagnade saker.

“Vi vill inte att dessa kontantbetalningar tas ifrån oss. Det är transaktioner som sker varje dag”, förklarar Guidry och fortsätter: “Jag tror att alla i den här branschen, när de väl reda på det, definitivt kommer att skapa en hel del rabalder kring detta.”

I lagen står det att de som köper eller säljer begagnade varor är förbjudna att använda kontanter. Delstatsrepresentanten Rickey Hardy var medförfattare till lagen och säger att lagförslaget riktar sig mot brottslingar som stjäl allt från koppar till tv-apparater och sedan sälja dem för snabba pengar.

“Det här är ett sätt som skall användas så att polisen har något att gå på och har en ledtråd”, säger Hardy.

Guidry menar att hans butik inte ska behöva ändra sitt sätt att göra affärer: Det kan förvisso hända att hans butik köper eller säljer stulna varor, men har hänt bara en gång under sina åtta år.

Förutom ideella återförsäljare som till exempel Goodwill och diverse garageförsäljning, omfattar lagen butiker som Pioneer Trading Post och loppmarknader.

Advokaten Thad Ackel Jr. anser att antagandet av dennaa lag inleder en hal utförsbacke för den ekonomiska friheten i delstaten.

“Delstatsregeringen inför en betydande begränsning för individer som gör affärer på sin egen privata egendom”, säger Ackel.

Louisiana, map

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Det var ju intressant att man införde kontantlöshet i just Lousiana som första delstat i USA. Kan det bero på att Katrinakastrofen gjorde det möjligt?

  • Tja, detta har ju vissa konspirationsanalytiker förutspått, sedan åtminstone början av 1990-talet, ska ske inom en snar framtid, och att detta kommer att vara det första steget i skapandet av det totalt kontantlösa samhället där varje individs förmåga att köpa och sälja är kontrollerad av elektronik, det vill säga teknologi. Frågan är då vem som har kontrollen över denna teknologi: en självutnämnd grupp människor i toppen på en nationell eller internationell maktpyramid, eller varför inte en artificiell intelligens?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *