Andrew Wakefield frias igen från negativa rykten planterade av Brian Deer och BMJ

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 november 2011
- NewsVoice redaktion
Andrew Wakefield - Foto: Francesca Alesse för NewsVoice
Brian Deer, Big Pharma journalist - Foto: CNN.com
Brian Deer, Big Pharma journalist – Foto: CNN.com

Journalisten Brian Deer har i British Medical Journal (BMJ) hävdat att 12 barn i den omtalade studien i Lancet 1998 hade symtom på autism innan de blev MPR-vaccinerade, något som varit centralt i anklagelserna mot läkaren Andrew Wakefield som varnat för ett misstänkt samband mellan MPR-vaccin och autism. Anklagelserna visar sig vara falska tack vare dokument som presenterades 3 nov 2011

Text: Pål Bergström | 2011-11-04 | Bildruta ovan från TV-inslag på CNN

En förälder till ett av de 12 barn som fick autism kan nu visa skriftliga bevis för att hans pojke fick symtomen efter vaccineringen. Pojkens autism har även bekräftats av specialister i USA som delar misstanken om att vaccinet var orsak.

BMJ:s anklagelser härstammar ursprungligen från 2009 och publicerades då i Sunday Times sex dagar efter det att James Murdoch fick plats i styrelsen för GlaxoSmithKline, en tillverkare av MPR-vaccin. Murdoch äger Sunday Times.

Reportern Dan Olmsted fann uppgifter som visar att James Murdoch ville ”se över saker som kunde påverka gruppens rykte”. Bakom en artikel i Sunday Times fanns den frilansande journalisten Brian Deer som under flera år drivit på häxjakten mot Andrew Wakefield. Han fick hjälp av MedicoLegal Investigations en byrå med kopplingar till Association of the British Pharmaceutical Industry.

Dr Peter Fletcher, f d ”Chief Scientific Officer at the UK Department of Health, har sagt att om MPR-vaccinet är orsaken till autism och i och med att vi redan vet att myndigheter inte velat utreda riskerna är sambandet vaccin-autism en av de största skandalerna i medicinsk historia.

Det är blad annat tillsatserna i vaccin som pekats ut som skadliga för immun- och nervsystem i barn och vuxna. Dessa är adjuvanter som skvalén och aluminium. Konserveringsmedlet thimerosal som innehåller kvicksilver ses som synnerligen skyldigt. En stor studie från Danmark 2003 har bevisat att så är fallet. Ytterligare en möjlig orsak är kombinationseffekter som uppstår när man tar flera vaccin på samma gång. Något man vet väldigt lite om.

I Sverige har vetenskapsjournalisten Karin Bojs på DN och medicinjournalisten Inger Atterstam på SvD varit de främsta pådrivarna av ryktena mot Andrew Wakefield. Mainstream-journalister har sedan betraktat deras texter som trovärdiga och därför i sin tur spridit ryktena vidare i regionalpressen i landet.

Pressmeddelande 3 nov 2011: Parent of Autistic Child in Wakefield Study Says Key Journalist Got Facts Wrong

Andrew Wakefield interviewed about vaccines and autism

NewsVoice: Andrew Wakefield attackeras av Inger Atterstam

Torbjörn Sasserssons Blogg: Vaccin med kvicksilver kan ge autism – Inger Atterstam och Karin Bojs förvillade läsarna

Sajten Age of Autism

Läkemedelsverkets varningstext om skvalén

Wikipedia: James Murdoch

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq