Camilla Kvartoft ljög om Mikael Cromsjö – SVT Agenda fälldes

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 november 2011
- NewsVoice redaktion
Camilla Kvartoft - Foto: Magnus Bergström, Wikimedia Commons
Camilla Kvartoft - Foto: Magnus Bergström, Wikimedia Commons
Bild: Camilla Kvartoft – Foto: Magnus Bergström, Wikimedia Commons

Camilla Kvartoft på SVT Agenda uppgav att Mikael Cromsjö sagt att ”judarna tar över världen”. Kvartoft menade att Cromsjös uttalande om att ”organiserad internationell kriminalitet” var judarnas fel. Inslaget sändes en 1:a maj 2011. Myndigheten för Radio och TV fällde därför SVT Agenda för påhoppet.

Vaken.se ironiserar med all rätt över situationen och frågar sig:

”Varför SVT vill driva en teori om att ”judarna ska ta över världen”, och sedan tillskriva detta till Vaken.se och Mikael Cromsjö har vi fortfarande inte fått något svar på.”

Agendajournalistik à la Camilla Kvartoft för SVT Agenda

Vad fick SVT Agenda att forcerat få ihop denna koppling? Svaret är den mycket känsliga frågan huruvida ”WTC 911” kan ha varit ett ”inside job”. Det fick SVT Agenda att överreagera.

Vaken.se hoppas med deras egna ord att:

…”detta ska leda till en mer ärlig och genomtänkt nyhetsrapportering kring de ämnen som alternativmedia likt vaken.se lyfter fram”.

SVT bad Michael Cromsjö om ursäkt

Frågan är om mainstream-media och public service håller på att krackelera inför en mer ”vaken uppfattning” om världssamhällets inslag av korruption. Helt klart är att tecknen på desperation om att förlora greppet finns i dessa överreaktioner. Sökandet efter tröst är oändligt.

Text: NewsVoice

Relaterat

  • Svensk Mediadatabas: 1 maj 2011. 21:15-22:00 SVT Agenda
  • SVT Agenda är ett fördjupande samhällsprogram om aktuella händelser i Sverige och världen. Del 15 av 20.  Programledare: Camilla Kvartoft. Även i SVT2 2/5, SVT1 2/5 och SVT2 4/5. Textat sid. 299. Produktionsnummer 20117400


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq