Fallet Andrew Wakefield – ett av världens bästa exempel på ryktesdestruktion?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 november 2011
- NewsVoice redaktion

vaccination, Andrew Wakefield

Andrew Wakefield är läkaren – en enskild individ – som fick den ansedda medicinska tidskriften British Medical journal (BMJ) och den miljardtäta läkemedelsindustrin efter sig, en industri som utan att blinka kan avsätta 100-tals miljoner dollar varje år på marknadsföring och om de vill, total destruktion av ryktet på den som hotar deras intäkter. Hur skulle du klara den anstormningen?

Text: Torbjörn Sassersson

Andrew Wakefield är nu istället på väg att bli det bästa exemplet på en enskild person som reste sig och vann mot Goliat. Hans styrka och främsta vapen är ett illa åtgånget begrepp, i vår tid kallad ”sanning”, för han ser ut att vinna allt eftersom lögnerna som spridits om honom avtäcks en efter en. Lögner tål nämligen inte att bli belysta. De spricker som troll i solsken.

Så vad var Andrew Wakefields brott? Svaret är att hans forskning indikerade ett samband mellan vaccin, en magsjukdom och autism. Det ogillades av läkemedelsindustrin som tjänar miljardbelopp på vaccin. Wakefields forskning är intressant om vi betänker en parallell utveckling i USA där fallen av autism ökar lavinartat. USA är också landet där ett lika korrumperat FDA som WHO (se artikel) pressat den amerikanska befolkningen att vaccinera sig allt mer.

Vaccinen innehåller bland annat tillsatsen thimerosal som består av 50% kvicksilver. Kvicksilver ger hjärnskador och andra neurologiska skador enligt Oxford Universitys kemiinformationssidor. Den andra beståndsdelen i svininfluensavaccinet som pekats ut som särskilt skadlig är adjuvanten skvalén som misstänks orsaka både neurologiska och immunologiska skador.

Dessa gifter hindrade inte svenska Läkemedelsverket med fullt stöd från stormedier som SvD, DN och det politiska etablissemanget att påheja vaccinationen av hela svenska folket mot svininfluensa. Hela 6 miljoner svenskar köpte idén och sedan fick hela folket lära sig ett nytt ord, narkolepsi. Men det är inte det stora problemet.

Det riktigt allvarliga problemet är inte drygt 100 svenska fall av narkolepsi utan att 6 miljoner svenskar sannolikt fått vaga neurologiska och immunologiska skador. Vi kommer därför sannolikt att se många fler fall av allergier, intoleranser, koncentrationssvårigheter, trötthet och en rad andra symptom dyka upp under de närmaste åren. Självklart har läkemedelsindustrin en lösning i form av piller för varje symptom. 

Pål Bergström sammanfattar mycket bra situationen för Andrew Wakefield. Hans artikel sammanfattar hur Andrew Wakefields rykte reparerats steg för steg genom att lögnerna som spridits om honom av BMJ, journalisten Brian Deer en efter en spricker. Bergström ställer även en fråga av utomordentlig vikt:

”Ska bli intressant att se hur den här historien utvecklar sig i Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Sveriges Television. Kommer man stå fast vid lögnerna mot Wakefield eller kommer man ge efter för sanningen?”

Läs Pål Bergströms artikel ”Chefredaktören för British Medical Journal allt mer desperat”

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq