Marina Szöges: Homeopati hjälper sjuka människor att bli friska – Newsmill

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 november 2011
- NewsVoice redaktion

Christer Sturmark vet att homeopati inte dödar små barn, ändå skriver han i sin artikel ”Homeopati är trolldom som kan döda” att en treårig pojke dog, efter att hans pappa behandlat honom med homeopati.

Detta är en replik på Christer Sturmarks artikel: Homeopati är trolldom som kan döda | Repliken publicerades ursprungligen på Newsmill.se 2011-11-03 och den återpubliceras med tillstånd från artikelförfattaren på samma datum i NewsVoice. 

Text: Marina Szöges, redaktör Dagens Homeopati, Styrelsemedlem Svenska Akademin för Klassisk Homeopati

Man skall veta att homeopati är en mild behandlingsmetod som hjälper sjuka människor att bli friska utan att skapa biverkningar, om den praktiseras på rätt sätt. Det finns inga exempel på patientfall, där en person har dött av ett homeopatiskt läkemedel.

Det gäller samma i det här fallet, pojken dog inte av behandlingen. Möjligen dog han för att han inte fick rätt behandling i tid, och det kan inte homeopatin lastas för. Det är inte ens klarlagt att barnet fick homeopatisk behandling.

Enligt Dagens Nyheter den 22 oktober 2011 fick treåringen fänkålste mot magsmärtorna. Fänkålste är inte homeopatisk medicin. Det är en ört och faller under benämningen, växtbaserade läkemedel. Homeopatiska läkemedel tillverkas med en metod som kallas potentiering, som innebär att medlet skakas och späds i olika steg till önskad styrka. Och ges till den sjuke efter vilka individuella sjukdomssymptom han eller hon har.

En italiensk tidning skrev den 22 oktober att pojken behandlades med örter men de skriver i samma artikel att han behandlades endast med homeopatiska medel. Alltså i samma artikel påstås att pojken endast fick homeopatisk medicin, men han fick också örtmedicin. Örtmedicin och homeopati är helt olika behandlingsmetoder. En annan italiensk tidning skriver att barnet fick fänkålste och homeopati. Vad fick han för behandling egentligen? Fick han fänkålste eller homeopati eller fick han både fänkålste och homeopati? Det går inte av artiklarna att bilda sig en uppfattning om vilken behandling pojken har fått. Vi får veta för litet.

Men trots detta att det råder förvirring i tidningarna, vad som egentligen har hänt, vilken behandling barnet fick, har Christer Sturmark snabbt bildat sig en uppfattning och kommit fram till att eftersom fadern är homeopat och läkare och sonen tragiskt dör, är det givetvis homeopatin som skall klandras.

Det är förvånansvärt att Christer Sturmark skriver i Newsmill den 26 oktober att pojken dog för att pappan, ”ortoped och tillika homeopat endast behandlade pojkens lunginflammation, håravfall med homeopatisk medicin”. Hur kan Sturmark vara så tvärsäker när rättsläkaren enligt en italiensk tidning den 22 oktober säger: ”att det är för tidigt att veta vad som orsakade andningsstilleståndet……..det är omöjligt att definiera dödsorsaken innan vi vet resultatet av den histologiska undersökningen”, men tillägger att en trolig orsak är en virussjukdon eller lunginflammation.

Det verkar som om både italienska och svenska tidningar samt Christer Sturmark inte vet vad homeopati är. Den som tror att ett örtte är homeopati vet ingenting om homeopati.

Sturmark hittade ett enstaka medicinskt dödsfall med en skenbar koppling till homeopati och han tog impulsivt chansen att förkasta en hel läkekonst. Han borde istället lägga energi på riktiga problem som att skolmedicinen orsakat 783 936 läkarframkallade dödsfall bara i USA enligt studien Death by Medicine.

Text: Marina Szöges, redaktör Dagens Homeopati, Styrelsemedlem Svenska Akademin för Klassisk Homeopati

 

 

 

Referenser

Källa: Newsmill


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *