Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Osher Centrum misstänks ha försnillat donation på 43 miljoner kronor

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 november 2011
- NewsVoice redaktion
Osher Centrum Leaks

Alternativjournalen beklagar att komplementärmedicinska utövare beskylls för att sakna evidens och vetenskaplig grund. Deras metoder bortförklaras som placebo eller tillfälligheter, men en dag damp 43 miljoner kronor ned till Karolinska Institutet med syftet att undersöka och implementera alternativmedicin i den vanliga vården. Det var donatorns vilja. 

Text: Torbjörn Sassersson

Men nu påpekar en växande skara alternativmedicinare att pengarna försnillas i rask takt till andra projekt som handlar om smärta, placebo, nocebo och sömnproblem.

Ulf Brånell säger att han försökt få igång studier på energimedicin sedan 10 år, men möter då ett mycket stort motstånd. Tid och pengar har saknats och nu när pengarna kom används de till annat.

Donationen på 43 miljoner kom 2006 som en skänk från ovan från Barbro Osher och Osher Foundation i USA till Karolinska Institutet. Barbro Osher är konsul på Sveriges Generalkonsulat i San Francisco. Syfte med donationen var att utforska komplementärmedicinska behandlingsmetoder. Äntligen tänkte Alternativsverige, men upphetsningen blev alltså kortlivad.

Alternativjournalen skriver att Osher Centrums föreståndare Martin Ingvar samarbetar med motståndare till komplementärmedicin som skeptikern Edzard Ernst.

“Denne har i flera år försökt att motbevisa energihealing-metoder och har skapat vinklade studier för att motbevisa komplementära metoders effekter. Av 205 studier om Reiki healing granskades 9 i en review”. *

Robert Hahn som är forskningschef vid Södertälje sjukhus, adjungerad professor vid Linköpings Universitet och docent vid Karolinska institutet, förkastar även han Edzard Ernsts metoder, han skriver:

“Hur gör då Edzard Ernst? Jo, han tar bort nästan alla studier som finns. Jag ger här några exempel från hans första sida på PubMed. Allt har publicerats under 2010.” … “När Ernst studerar akupunktur efter stroke selekterar han bort 674 av total 684 studier (99%).” Källa

Vad är det Edzard Ernst sollar bort? De fall med positiva resultat.

Alternativjournalen konstaterar genom att gå igenom rapportsammanställningen (åren 2006-2010) att Osher centrum inte bedriver någon forskning på komplementärmedicinska metoder och hur de kan implementeras i sjukvården.

Alternativjournalen uppmanar därför alla som vill protestera mot hur donationen på 43 miljoner kronor används genom att skriva på en namninsamling. Vem som helst kan även kontakta Osher Centrum i Stockholm eller sekreteraren på Osher Foundation på adressen: jhirokane [at] osherfoundation.org i USA och ställa frågor.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

* Lee, M.S., Pittler, M.H. & Ernst, E. (2008). Effects of Reiki in clinical practice: a systematic review of randomized clinical trials. International Journal of Clinical Practice, 62(6), 947-954.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq