SVT Agendas reporter Camilla Kvartoft fälls av Granskningsnämnden

4

SVT Agenda med reportern Camilla Kvartoft fälls av Granskningsnämnden för att ha pekat ut Mikael Cromsjö  som antisemit i ett inslag 1 maj 2011. Mikael Cromsjö intervjuades av Camilla Kvartoft om olika konspirationsteorier.

Text: NewsVoice

I inslaget sägs att på Vaken.se samlas de som tror “att judarna ska ta över världen” och att det kan kopplas till organiserad kriminalitet. I verkligheten var Mikael Cromsjös citat:

“Om vi tittar på världen idag så kan vi se att det finns svält, fattigdom, multipla krig och en enorm miljöförstöring och alla de här olika sakerna kan man koppla direkt till organiserad internationell brottslighet”.

Så här skriver Granskningsnämnden för Radio och TV (Dnr: 11/001124 och 11/01156) den 31 oktober 2011:

  • SAKEN: Agenda, SVT2, 2011-05-01, inslag om konspirationer; fråga om saklighet, opartiskhet och respekt för privatlivet.
  • BESLUT: Inslaget fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot kravet på saklighet.
  • FÖRELÄGGANDE: Sveriges Television ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.

SVT ber Mikael Cromsjö om ursäkt

Läs mer på Vaken.se

Läs mer på Journalisten.se

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Perra J
Gäst
4 november 2011 kl 20:19

Mycket bra video! Cromsjö är suverän i denna intervju. Personer som utmanar maktstrukturer får vara beredda på projektioner av de mest absurda slag, och det är otroligt glädjande när sanningen trots allt glimtar igenom.
Värt att lyfta fram i detta sammanhang är Torbjörns knivskarpa analys av Kalla Faktas hantering av 9/11 och av Egon Frid; en helt vanlig människa som satte sitt namn på en lista, vars syfte var att få till stånd en ny utredning om vad som egentligen hände. Där har vi också ett exempel på vad projektioner är. Hur (annars intelligenta) människor plötsligt blir instrument i händerna på en auktoritet – som kanske inte ens är känd – för att vidarebefordra en aggression. Exakt den mekanism som möjliggjorde Nazityskland – fast det är naturligtvis Egon som beskylls för att vara nazist!
Att se denna video var nog orsaken till att undertecknad så småningom fann detta forum. Tack också till SuperZeke på vars blogg jag tog del av den analysen, och som jag länkar till här:
http://superzeke.wordpress.com/2011/07/04/hur-media-styr-vart-liv-och-vara-politiker/

ruben
ruben
Gäst
4 november 2011 kl 13:02

Har läst artikeln i Vaken.se nu. Även om de drar upp många teorier om hur sanningen framställs, så kan jag inte se att det är krafter som vill störta något i fördärv. Jag är dåligt insatt i vaken.se, men tycker det är bra med kritiska granskningar o.d. mot vilseledande propaganda. Vore jag ung, skulle jag nog tycka det var en spännande rörelse så länge den älskar demokratiska rättigheter och inte skadar. Ja som sagt kan jag inte bedöma det då jag så nyligen sett det. Jag är ingen frekvent surfare på nätet kan jag säga 🙂 Men kan inte koppla ihop dem med antisemitism…

Admin
Admin
Gäst
4 november 2011 kl 01:50

Se videoinslaget. Det är en del av det slutgiltiga programmet. Jag har själv inte sett inslaget och det verkar inte finnas kvar på SVT Play, men det ska framgå där. Jag tror det var berättarrösten som påstod kopplingen. Se även Vakens egen artikel om det. De går in på dessa detaljer. Länk ovan i artikeln.

ruben
ruben
Gäst
4 november 2011 kl 01:42

Tack och lov finns det såna människor som Mikael Cromsjö!
Vad skulle stämpla honom som antisemit. Är jag för dum att förstå det, så säg mej hur!