Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

SVT Agendas reporter Camilla Kvartoft fälls av Granskningsnämnden

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 november 2011
- NewsVoice redaktion
Vaken, Mikael Cromsjö

SVT Agenda med reportern Camilla Kvartoft fälls av Granskningsnämnden för att ha pekat ut Mikael Cromsjö  som antisemit i ett inslag 1 maj 2011. Mikael Cromsjö intervjuades av Camilla Kvartoft om olika konspirationsteorier.

Text: NewsVoice

I inslaget sägs att på Vaken.se samlas de som tror “att judarna ska ta över världen” och att det kan kopplas till organiserad kriminalitet. I verkligheten var Mikael Cromsjös citat:

“Om vi tittar på världen idag så kan vi se att det finns svält, fattigdom, multipla krig och en enorm miljöförstöring och alla de här olika sakerna kan man koppla direkt till organiserad internationell brottslighet”.

Så här skriver Granskningsnämnden för Radio och TV (Dnr: 11/001124 och 11/01156) den 31 oktober 2011:

  • SAKEN: Agenda, SVT2, 2011-05-01, inslag om konspirationer; fråga om saklighet, opartiskhet och respekt för privatlivet.
  • BESLUT: Inslaget fälls. Granskningsnämnden anser att det strider mot kravet på saklighet.
  • FÖRELÄGGANDE: Sveriges Television ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut.

SVT ber Mikael Cromsjö om ursäkt

Läs mer på Vaken.se

Läs mer på Journalisten.se


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq