Virapen mutade psykiatrikern Anders Forsman för att få Prozac godkänt

publicerad 19 december 2011
- av NewsVoice
John Virapen

John Virapen

“Om någon av er har idén att läkemedelsindustrin är mån om er hälsa – glöm det! Det är bara pengar de är intresserade av. Och myndigheterna är lika kriminella som läkemedelsbolagen.”

Källa: MyNewsdesk, pressmeddelande

Nyligen anordnades ett föredrag i Uppsala med John Virapen som tidigare varit chef för läkemedelsbolaget Eli Lilly i Sverige. Virapen var verksam i över 30 år inom läkemedelsbranschen innan han pensionerade sig. Han har bestämt sig för att tala ut om vilka metoder han och hans kollegor använt. I USA kallas det att vara whisteblower.

”Min erfarenhet ger mig möjligheten att analysera läkemedelsindustrin och vad de gör. Jag kan den utan och innan. Om jag skulle berätta allt jag vet skulle Julian Assange se ut som en amatör.”

Av hänsyn till sin egen och andras hälsa berättar dock John Virapen inte allt han vet. Han säger att han vill skydda sina vänner som fortfarande jobbar kvar i branschen. Vänner som han fortfarande får information från.

Det inkluderar att dölja fakta om biverkningar för att kunna registrera läkemedlet, ohälsosamma tillverkningsmetoder och mutor – allt pga att industrin fått vinstintresset i fokus, på bekostnad av människors hälsa och livskvalité.

John Virapen vet vad han pratar om. Som chef för Eli Lilly i Sverige mutade han själv läkare. När Prozac (Fontex i Sverige), som tillverkas av Eli Lilly, skulle registreras i Sverige så tog han reda på vilken psykiatriker som skulle testa medlet, och kontaktade honom.

Psykiatrikern ifråga var Anders Forsman i Göteborg, idag Sveriges mest kända professor i rättspsykiatri. Virapen bjöd på middagar och sände kvinnliga medarbetare till honom för att ”underlätta” arbetet. Virapen berättar även att han lät skicka 25 000 kronor vid två tillfällen till Forsman via Schweiz, oskattade. Vilket var ”otänkbart” enligt dåvarande Läkemedelsverk.

Testningen gick på rekordtid, några månader istället för ett eller två år.

Ett tag efter det kom Virapen i onåd av andra orsaker och fick sparken. Han kontaktade KMR och berättade sin historia och tillsammans kontaktade de överåklagare Eric Östberg.

“Han tog ärendet direkt när han läste den fax som John Virapen hade med sig som han fått från Anders Forsman där det stod att han [Forsman] ”skulle agera som smörjmedel i processen [för att får Prozac registrerat]”, säger Peter Anstrin på KMR som följde med upp till Eric Östberg.

“Det är som att sträcka ut handen och få den avhuggen”, sa Östberg när han läste faxen.

Han åtog sig fallet direkt men efter ett tag kom han fram till att han inte kunde åtala Forsman pga att Forsman agerat som ”konsult”, en personkategori som inte omfattades av den dåvarande lagstiftningen. Forsman erkände dock att han tagit emot pengarna, skattefritt, men det var då redan preskriberat. Forsman kom undan.

“Men han blev som en blöt fläck när jag konfronterade honom med anklagelserna, berättade Östberg för Peter Anstrin senare. Fast han var mest rädd om sin nyvunna professorstitel, ”Vad skall hända med den?” sa han ömkligt.

Detta fall ledde i alla fall till att det blev en ändring i mutlagen och hade det hänt idag skulle han blivit fälld. KMR fick faktiskt en liten ovation på Institutet för Mutor när denna lagändring presenterades år 1999″, berättar Peter Anstrin som blev inbjuden.

En hel sal var full med politiker, beslutsfattare och andra som nu plötsligt omfattades av lagändringen. Justitieministern inledde.

Under ett samtal med Peter Anstrin efter besöket hos Eric Östberg berättade John hur han själv och andra läkemedelsbolag bjudit svenska läkare på gratis mutresor till Västindien. Officiellt kallades de för utbildningsresor, men det var inte många timmars utbildning. Istället var det sprit och betalda kvinnor. De blev fullständigt köpta och när de kom hem skrev de ut recept på färdigtryckta receptblock med reklampennor från företaget.

“De var köpta och det var många kända namn, berättade John som själv varit med och bjudit in dem.”

Han fick sina order från ovan.

”De instruerade oss att aldrig prata om biverkningar. Vi skulle koncentrera oss på FAB, Feature-Advantages-Benefits. De har inte lika många säljare idag, de behövs inte längre, de har redan lyckats rekrytera läkarkåren.”

Och myndigheterna är inte mycket bättre, enligt Virapen. Om de hade velat hade många tragedier kunnat undvikas.

“Det är inte mycket att vänta sig när det övervakande organet, Läkemedelsverket, helt är betalt av de som de skall övervaka. Läkemedelsindustrin betalar Läkemedelsverkets alla utgifter inklusive löner”, säger Peter Anstrin.

John Virapen var inte nådig mot sin tidigare arbetsgivare under föredraget, rätt som det var utbrast han på engelska: ”Eli Lilly is the most evil corporation on the planet, they don’t give a damn.” Han har kommit över att han fått sparken, men han hade redan hunnit få djup insikt I en verksamhet som inte sätter människan I första rummet.

”Jag kan inte göra mycket, jag har bara ett vapen. Det är ni som kan sprida informationen. Ni måste själva ta ansvar för er hälsa.”

John Virapen är författare till två böcker: “Rubio talar ut” och “Piller och profiter”. Han föreläser internationellt på olika konferenser, mässor och möten men detta var första gången han föreläste i Sverige.


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jag som svensk pillerkonsument funderar ofta på hur apotekens högstapris.filosofi utnyttjas av bolagen. Maximalt skulle jag tro. Lurade igen.

 • Ja jag instämmer helt och fullt i det då det är självupplevd verklighet. Alla möjligheter till positiva förändringar för folkhälsan omöjliggörs och förhalas så långt det är möjligt.
  Folket måste VAKNA UPP ur sin omedvetenhet och själva börja agera emot denna korruption som pågår i samhällets alla skick.
  Makteliten inom läkemedelsindustrin drar åt snaran hårdare för var dag som går, det är dags och hög tid att vi börjar organisera oss mot denna laglösa kriminalitet som pågår mitt framför ögonen på oss svenska medborgare.

 • Ingen…har den politiska viljan, därför att både myndigheter och politiker sitter i knä/arbetar för den elit som kontrollerar/äger läkemedelsbolagen. Politiker är till för att massan/befolkningen ska tro att vi har demokrati och kan påverka politiken. De är tillsatta för att få ingenting att hända eller förhala att något händer i positiv riktning från vår synvinkel sett. De är tillsatta för att det ska se ut som att det är de som bestämmer nya lagar och inför allt mer kontroll och bevakning av svenska folket. I själva verket är det en Internationell priviligierad elit som inte bryr sig så särskilt mycket om folk och miljön, men desto mer om pengar och oändligt mera makt. Jag kan känna att de har vaknat till och är på krigsstigen.

 • Värdefull information från en som varit med. Jag tror boken ”Piller och profiter” kom ut 2008. Det är mer än 3 år sedan. Vad skulle det kosta för en oberoende myndighet att genomlysa hela branchen? Från läkemedelsföretag till inblandade myndigheter, lobbyister och hur regelverket följs. Det skulle kunna bli en bra investering och ge fin avkastning tillbaks till skattebetalare både ekonomiskt och hälsomässigt för vården, men vem bland politiker eller i regeringen har den politiska viljan?

 • När jag möter sjuka människor ute i vardagslivet slås jag av hur omedvetna människor fortfarande är om att läkemedelsbolagen har sådan kontroll över läkarkåren, ja, hela sjukvården. De sätter själva priserna på sina läkemedel, utan konkurrens eftersom de har patent dvs ensamrätten till preparaten, och de svenska myndigheterna accepterar dessa prissättningar, och betalar med skattepengar, via subventioneringarna av de priser patienter får betala på apoteket. Detta känner alltför få människor till, tyvärr.
  Själv har jag i många år behandlat mina egna obalanser i hälsan med alternativa metoder. Allt har jag fått betala själv, men jag har också fått hjälp, vilket inte sjukvården kunnat ge mig. Så det där snacket om att sjukvården finns till för att bota är ju bara snack. Först och främst har de inte djupare kunskaper än alternativmedicinen på vissa områden, snarare tvärtom eftersom de inte ser holistiskt på sjukdomar. De behandlar symptom, oftast, och det gör de gärna år efter år, för det tjänar de bra på. Och människor i allmänhet sväljer det hela med hull och hår. Dock är sjukvården duktiga på “mekaniska” åtgärder, t ex kirurgi, transplantationer och dylikt, samt många andra områden, men inte det internmedicinska.
  Jag berättar för alla jag känner hur det ligger till, men få, alltför få, vågar ifrågasätta systemet. Det är tragiskt. Och läkemedelsföretagen myser.
  Jag beundrar alla som hoppat av den industrin och vågar berätta. De behövs. Folk måste vakna. Men det tar tid. Tror dock att den närmaste tiden, ett par år framåt, så kommer insikterna att sippra in i folks medvetande och inse hur illa hela det ekonomiska systemet har korrumperat viktiga samhällsfunktioner.
  Helge här ovan är inne på en sak som jag själv funderat på. Om man går till en vårdcentral med en åkomma och de bara ger smärtstillande med orden: “Nu får du gå hem och ta det lite lugnt, så ska det nog gå över ska du se”. Jag kallar inte en sådan behandling för professionell, och jag är inte villig att betala för den. Man borde kunna vägra betala en vårdkostnad om det visar sig att behandlingen varit verkningslös. Så fungerar det på det privata företagandets område. Man vill inte betala fullt pris för en dålig vara.

 • Granskningen av läkemedelsbolagens verksamhet måste skärpas, Svin-
  influensa vaccineringen gav läkemedelsbolaget som sålde vaccinet hundratals miljoer kronor. Men den enda säkra effekten av vaccineringen
  var att ett antal barn drabbades narkolepsi.
  Det bör startas en oberoende utredning om detta. Att de ansvariga utreder sig själva är fullständigt horribelt.
  Det finns pengar att spara för skatte betalarna genom att ge ge pengar till läkemedelsbolag med mindre än en säkerstäld effekt.

  Statiner skadar skattebetalarna och det bör ej gå skatte pengar till det.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *