Förvillarföreningen Vetenskap och Folkbildning fick Harry Martinson-priset i år

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 januari 2012
- NewsVoice redaktion

Sveriges Radio

“Det blir föreningen Vetenskap och Folkbildning som kommer att få ta emot Harry Martinson-priset i år. Priset kommer att delas ut i samband med Harry Martinson-sällskapets årshögtid i Jämshög den 5 maj då det också blir prisföreläsning.”

“Priset delas ut till den, de eller den organisation som i Harry Martinsons anda verkar för att värna om den lokala och globala miljön, arbetar aktivt för fred mellan människor och fred mellan människa och natur eller odlar eftertanken och poesin som centrala livskvaliteter.”

Läs mer

Harry Martinson-sällskapets motivation

“Harry Martinson-priset 2012 tilldelas Föreningen Vetenskap och Folkbildning, för arbetet att i Martinsons anda värna kunskap och fördriva förvillelse.”

“Prisutdelning och prisföreläsning sker i samband med Harry Martinson-sällskapets årshögtid i Jämshög, Olofströms kommun, den 5 maj 2012.”

ArcanumSkolan 2024

Läs mer

 

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Säger som Pia – tror VoF:arna att vi är bar två tre stycken som kritiserar deras rörelse?

  Hursomhelst..lägger in det här raderna ur artikeln om Mystikern Martinson

  “Han framhöll dock att han var religiös.
  “Men jag har för stor respekt för Gud att jag skulle förkasta någon religion.”
  ————–
  “Han berättade för Forsberg att han fascinerades och inspirerades av 1400-talsteologen Cusanos som tog upp Demokitos teori om Gud som skapelsens innersta kärna.”

  Undrar hur hans tankar skulle bemötts av voffmaffian om han levt idag? Och av sturmarkarna?
  Ack ni über-rationella inkvisitörer.

  • Tack Lotta, håller med dej!

   Såg även kommentarerna på SR både från Pia och dej, vilka jag tyckte var precis som man tänker. Såg även Torbjörns svar till M. K. som jag tyckte var mitt i prick.
   Att de fortfarande har mage försvara attackerna mot Terry Ewans?
   De kan inte ens visa upp några “offer” som anser att de är lurade av den de anser vara “bluffmakaren”. Jag förstår inte hur de tänker? Om jag anlitar ett medium, så är jag medveten om att jag inte vet hur det kan gå. Jag tar chansen om jag vill och behöver ingen “myndighet” som håller mej i handen för det. Nu verkar det inte vara syftet att hjälpa svaga, utan de vill endast mangla ned tanken på andetro därför att det övergår deras förstånd.
   När det finns bluffmakare i det här, så blir de ganska snart avslöjade och då är karriären över. Att bluffa med andeprat gör det väldigt svårt upprätthålla förtroende på lång sikt i jämförelse med andra “materiella” brancher, som kan pågå i årtionden. Varför inte attackera verkliga hot i samhället? Hälsoproblem som skapas av cynisk marknadsföring t.ex.
   Så tack för fint motstånd mot orättvist och missledande propagandaspel. Jag njuter av glädje när jag upplever Torbjörns träffsäkra och avslöjande artiklar och kommentarer från så många som förstår hur värdefullt det är.
   Kanske det finns VoF anknytning i Harry Martinsson sällskapet?

   • “Jag förstår inte hur de tänker? Om jag anlitar ett medium, så är jag medveten om att jag inte vet hur det kan gå. Jag tar chansen om jag vill och behöver ingen ”myndighet” som håller mej i handen för det. Nu verkar det inte vara syftet att hjälpa svaga, utan de vill endast mangla ned tanken på andetro därför att det övergår deras förstånd.”

    Tror man kan förstå motståndet mot spiritualism bättre om man ser till det religiösa ursprunget, en traditionell kristen påverkan, som i grunden präglar den moderna materialistiska “skeptiker” rörelsen när det gäller spiritualism. Det finns dokumenterat.

    Men många medlemmar i skeptikerrörelsen verkar inte ha en aning om rörelsens historia när det gäller just den biten. Man kör på och upprepar gamla traditionella fördomar helt enkelt.

    • Tillägger;

     “Kanske det finns VoF anknytning i Harry Martinsson sällskapet?”

     Ja, mycket möjligt. Skulle också tippa på att det finns personer med en stark traditionell kristen bakgrund bakom VoF,s utmärkelse i Harry Martinsson sällskapet?

     • Tack för svaret!
      Du har nog rätt i att traditionella kristna motståndet sammanfaller med VoF:s motstånd av spiritism. Det var faktiskt ny intressant syn på det. Jo jag förstår kritik, men det är ändå stor skillnad mot att förfölja privatpersoner. Det liknar häx-processerna och är inte värdigt ett demokratiskt samhälle. Häx processerna följde ju ungefär samma mönster. Man gaddade ihop sig mot någon man inte tyckte om eller var rädd för och ljög ihop olika fantasier om offret till prästen på orten.

      Ja att det fanns en viss anknytning till VoF i H.Martinsson sällskapet var ganska tydligt, enl. sista artikeln 🙂
      https://newsvoice.se/2012/01/14/mobbarforeningen-vof-fick-harry-martinson-priset/

      • Utan tvekan ligger kristen indoktrinering bakom motståndet mot spiritualism hos skeptiker-rörelsen.De flesta som följt skeptikerrörelsen har nog kommit fram till samma slutsats. Så har rörelsen arbetat under det senaste århundradet och “skeptikerna” har givetvis kommit undan genom att rida på den här traditionella “gammel kristna” synen mot spiritualism.

       Misstänkte, som många fler en “viss” anknytning till VoF i H.Martinsson sällskapet. 😉

 • Det gick en dokumentär om Harry Martinsson för några år sedan. En bild av en mycket känslig konstnärssjäl trädde fram…och en man som bävade för vad den optimistiska teknokratin höll på att göra med naturen.

  När han och Eyvind Johnsson fick nobelpriset så blev de fullkomligt utpsykade..
  (Martinsson sågs som reaktionär, som passé, som en som inte passade in i 70 talets framåtanda..)
  Eyvind skrev inte en rad efter det och dog två år senare. Martinsson tog livet av sig…
  Det går inte att bortse från hur illa skadade människor kan bli av mobbning och förföljelse…människor som skulle kunna ha massor fint att dela med sig av, människor som går mot strömmen och den gängse tidsandan men som blir tystade av en gäddkäftad mobb.

  Jag tror knappast att Harry Martinsson skulle valt VoF som pristagare, han skulle nog varit den siste…

  • Knappast, Martinsson verkar mer ha varit en slags “paranormalist”? Tycker faktiskt att priset går till VoF är både lustigt och olustigt.

   • Det absolut lustiga är att medlemmar i skeptikerrörelsen, i alla fall här i Sverige, verkar tro att det bara finns två, tre personer i hela världen som kritiserar rörelsen. Nu är ju världen lite större än VoF. Tror man brukar kalla fenomenet “Drinking the Kool-Aid”

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *