NOAA: 2011 var ett extremt väderår men 2012 kan bli värre

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 januari 2012
- NewsVoice redaktion

Enligt National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) slogs ett antal väderrekord under 2011. Väderkatastrofer kostade USA över 1 miljard dollar. Men det intressantaste är att NOAA byggt en hemsida för att hjälpa amerikaner att överleva 2012 och kommande år. 

Text: Torbjörn Sassersson

USA genomled under 2011 rekordvärden för torka, översvämningar nederbörd och ändå var 2011 globalt det näst kallaste året de senaste 11 åren. Samtidigt var dessa 11 år bland de 13 varmaste åren sedan 1880.

NOAA identifierar två extrema väderhändelser som 2011 kostade USA över en miljard dollar i skador. Dels den tropiska stormen Lee den 2 september 2011 som skadade infrastruktur och byggnader i sydöstra USA, dels tornados under mitten på juli som skadade byggnader och skördar. Kostnaderna för den stora snöstormen i november 2011 innan Halloween i nordöstra USA beräknas ännu.

“You know in my weather career spanning four decades,
I’ve never seen a year quite like 2011”.

Jack Hayes, director NOAA

Det märkliga med NOAA:s rapport för 2011 är att ett års medelvärden kan vara normala, men ändå innefatta extremt väder som slår rekord i mätbar intensitet, samhällspåverkan och extrem kostnad. Medelvärdet för nederbörd i USA var tex nära normalt och det “maskerade” katastroferna.

USA [och världen] måste förbereda sig för kommande katastrofer enligt NOAA

Jack Hayes varnar bekymrat USA:s befolkning för kommande extremt väder och NOAA har gått så långt att det skapat en hemsida “Weather Ready Nation” som ska hjälpa medborgare att klara av kommande katastrofer. Hemsidan med adressen Ready.gov har en slogan: “Prepare. Plan. Stay Informed.”

Det råder ingen tvekan om att den amerikanska myndigheten tar kommande katastrofer på allvar för annars hade de inte skapat en hemsida där man lär sig bygga “survival kits”. Frågan är om det misstänker att framtiden har större och fler katastrofer i sitt sköte. Det verkar så och frågan är om de vet mer än vad de ger sken av.

Källor

NOAA: 2011 a year of climate extremes in the United States

NCDC NOAA: State of the Climate Global Analysis Annual 2011

NOAA: Extreme Weather Special Website

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: NOAAväder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *