Vad är ACTA – The Anti Counterfeiting Trade Agreement?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 januari 2012
- NewsVoice redaktion

Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), formellt handelsavtalet för bekämpning av varumärkesförfalskning är på ytan ett multilateralt handelsavtal gällande piratkopiering och varumärkesförfalskning. I korthet går avtalet ut på att samordna kampen mot upphovsrättsbrott. Avtalet har kritiserats för att det förhandlats utan insyn eller demokratisk process samt att det går emot grundläggande mänskliga rättigheter. Avtalet jämförs med det nordamerikanska SOPA och PIPA och påstås ha samma förödande effekter för internet, men i Europa.

Den egentliga innebörden av ACTA är enligt kritiker:

 1. Kritiska bloggar kan tystas, internet cencureras
 2. Dokumentärfilmer på nätet kan stoppas
 3. Förhindrad yttrandefrihet
 4. Förlust av nätneutralitet
 5. Total bevakning av alla dina nätverksaktiviteter inkl mail, twittrande och bloggande
 6. Förlust av vissa mänskliga rättigheter
 7. Risken att förlora sin nätuppkoppling (nya former av omedelbara straff)
 8. Enskilda individer kan bli stämda av stora bolag

En människorättsaktivist i Kanada som försökte hämta ut dokument relaterade till ACTA fick dokument med endast rubriken på och all text censurerad.

22 av EU:s medlemsstater, inkluderat Sverige undertecknade avtalet den 26 januari 2012 i Tokyo.

Vaken.se: Demonstration mot ACTA 4 feb Sergels torg

Källa: Wikipedia, Vaken

Läs mer: ACTA is worse than SOPA, here’s what you need to know

ACTA


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det står så där på en annan sajt:

  Polisen får jaga fildelare utan anmälan
  Polisen kommer att få jaga fildelare på eget bevåg, även när det inte finns någon anmälan om upphovsrättsbrott. Böter och fängelse kommer att vara det straff man kan dömas till. Redan i dag finns det tre specialåklagare och en taskforce om ca 15 specialutbildade poliser som jagar fildelare. Det är rimligt att anta att det finns andra områden där polisens knappa resurser skulle vara till större nytta för samhället.

  Åker man bil, tåg eller använder man ett bankkort på en affär, finns det redan idag kontroll över din handling. Gör man rätt för sig, har man inget att frukta. Gör man fel, som t.ex. använder stulet kort, eller kör för fort, kan man blir straffad. Detta är accepterat av de flesta som tror på demokrati och att lagar är bra för att skydda individerna. Ungefär samma lagar behövs på Internet. Ingen som arbetar med t.ex. mjukvara (som jag) önskar se sitt verk kopierat och använt utan tillstånd och utan betalning. Det har liksom varit ett accepterat fenomen att piratkopiering är ok, men jag tror att det kommer att ses som ett undantag i historian. Om 20 år kommer man säga “Då laglöshet rådde, fick man kopiera andras verk utan att göra rätt för sig”.
  För min del är ACTA ett viktigt steg mot mer etik och moral. Sen att denna lag redigerades i hemlighet har jag inget förståelse för. Men resultatet behöver inte bli dåligt för det.

  • Jag skulle vilja ha tillstånd att använda bilden med de sex bilderna i, rent av för att jag vill göra en facebook grupp om detta ämne, jag skulle bli ytterst tacksam om jag fick använda den. kan gärna länka sidan när den väl är klar?

   • Varför frågar du om tillåtelse? Författarna på denna sida tycker att allt ska delas med alla. Även deras arbete antar jag.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *