Annika Dahlqvist om SVT-inslaget – Var finns bevisen för att LCHF höjer kolesterolet?

publicerad 22 februari 2012
- av NewsVoice
Annika Dahlqvist - Pressfoto

Jag träffade några patienter idag som verkligen var uppskrämda av inslaget på Rapport igår (från SVT Sverige idag, ca 2.23 in). Nu var de mycket tveksamma till om de skulle våga fortsätta att äta LCHF.

Text: Annika Dahlqvist

Annika Dahlqvist I inslaget med journalisten Karin Wiechel, som hade intervjuat professorn och näringsfysiologen Ingegerd Johansson och hjärtläkaren Kurt Boman. Det skulle vara bra att få reda på hur mycket kolesterolet har gått upp i genomsnitt för de som äter LCHF, med smör. Att man inte hade sett att hjärtinfarkterna hade gått upp, det sade Kurt Boman.

Anmärkningsvärt är också att man sade att LCHF är en metod för att gå ner i vikt - samtidigt sade de att LCHF hade skulden till viktuppgången i Västerbotten. Det går ju inte ihop.

Det skulle vara bra om någon kontaktade dessa personer och frågade om siffrorna på kolesterolhöjningen hos LCHF-arna, och vilka belägg de har för påståendet att naturligt mättat fett höjer kolesterolet och ökar risken för hjärtinfarkt.

Vi har ju tex artikeln i Läkartidningen av prof Göran Berglund: Fettintag och kardiovaskulär hälsa, som visade att mättat fett inte ökade risken för hjärtinfarkt.

Dessutom vore det bra om någon påpekade för Rapport att de måste låta "fettförespråkare" komma till tals om sin syn på saken. Det var oerhört subjektivt att bara låta fettskräckspersoner få tala om sina farhågor.

Källa