Krisen i Grekland inifrån – Söndra och Härska – Del 1

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 april 2012
- NewsVoice redaktion

Krisen i Grekland

De påstås att de flesta grekerna börjar sitt arbete klockan 12 på dagen och arbetar fram till siestan klockan 14. Sedan tar de en lång vilopaus tills dagen därpå. Det lilla arbete som trots allt utförs är förstås svartjobb och räcker för flertalet människor till en lyxjakt som de glatt kan kryssa runt med i Egeiska Havet under somrarna.

Text: Robin Nilsson | Introduktion

”Svenska skattebetalare ska inte behöva betala för att greker väljer att gå i pension vid 40-årsåldern. Det är oacceptabelt” /Finansminister Anders Borg, till TT i maj 2010.

Minns ni sagostunderna på kyrkans barntimmar eller i förskolan? Det verkar som att en hel del politiker och mediaprofiler tydligen inte fick nog av dessa. De tycks särskilt gilla att berätta sagor om grekiska folket – men inga hjälte- eller gudasagor precis. Och likt små barn lyssnar vi med stora öron och nog borde väl grekerna hamna i snickerboa efter allt elände de ställt till med!

Här är lite färsk statistik över Grekland som opinionsbildande personligheter i vårt svenska samhälle måste ha lagt som grund för sina uttalanden:

 • Disponibel medelinkomst (efter skatt) är hela €823.45 i månaden!
 • Priset på en liter bensin är i skrivande stund ringa €1.68!
 • Priset på en liter mjölk är så lite som €1.21!
 • Medelhyran för en trerumslägenhet (utanför centrum) är låga €622, 95 i månaden!Källa: Numbeo (baserat på oberoende icke-statlig information från 41678 användare)

Det låter väl som en ganska rimlig privatekonomisk ekvation – eller hur? Tänk så mycket pengar det måste bli över varje månad – att leva lyxliv för!

Med liknande metodik skulle nog Sokrates belysa den smutskastning som idag pågår mot Grekland. Ironins fader ogillade att pådyvla självklara sanningar utan föredrog rollen som ignorant icke-tänkare och lät istället lyssnaren stå för tankeprocessen och de intelligenta resonemangen.

Sokrates fängslades och blev anklagad för att ha ifrågasatt de av staten officiellt erkända gudarna. Dessutom anklagades han för att ha korrumperat ungdomen. Om det verkligen var gudasynderna i sig som låg bakom att han slutligen fick dricka ur giftbägaren lämnar jag därhän. Värt att notera är att Sokrates manade sina elever till ifrågasättande och fritänkande, vilket ju inte sällan ogillas av etablerade maktapparater.

Vad beträffar smutskastningen så är den förstås ingalunda unik och sträcker sig långt bortom Greklandskrisen, både i tid och rum. Det rör sig om en uråldrig och världsomspännande metodik som går under benämningen ”söndra och härska”. Kungar, baroner, och idag mer eller mindre demokratiskt valda ledare, vet om att en delad och polariserad pöbel både är lätthanterlig och formbar.

Vill man skapa ett Europa med ökad centralmakt så ser man till att hålla folkmassorna polariserade medan man pådriver ömsesidig smutskastning dem emellan. Därför utmålas greker som oansvariga och lättjefulla festprissar i Tyskland, medan man i Grekland inte är sen att associera dagens tyskar med nazister och andra världskrigets ockupation av Grekland. Som vanligt är det politiker och stormedia som står bakom uppkomsten av sådana stereotyper.

Ett geografiskt mer närliggande exempel som väldigt pedagogiskt belyser söndra-och-härska-tekniken är Muhammedteckningarna i danska Jyllandsposten för något år sedan. Eller var det bara ett olyckligt sammanträffande att teckningarna hamnade där och länge fick åtnjuta oproportionerlig publicitet? Önskar man hypotetiskt sett öka spänningarna mellan kristna och muslimer är det hursomhelst bara att tacka och ta emot.

För att återknyta till grekernas arbetsmoral kan jag som delvis bosatt i Aten, Grekland gå i god för att greker knappast är latare än andra européer. Tvärtom jobbar de flesta väldigt hårt och tvingas i många fall dubbelarbeta på grund av de låga lönenivåerna. Arbetstiden för anställda ligger i medeltal på 40,56 timmar i veckan (Källa: OECD) och då tas inte hänsyn till eventuellt dubbelarbete. Hör och häpna, men detta är faktiskt betydligt över snittet inom EU och vi svenskar framstår relativt sett som riktiga latmaskar.

Men varför har då Grekland ådragit sig denna ogynnsamma situation? Ja, självklart spelar korruption en viktig roll i detta, men som vanligt överskuggas folkets brist på skattemoral kraftigt av både statlig och överstatlig korruption.

Vad har förresten hänt med alla oegentligheter sedan den i Grekland ökända Trojkan (EU-kommissionen, ECB och IMF i samarbete) tog över kontrollen av landets ekonomi? Inte mycket, kan man med gott samvete påstå. Medan pensionerna skurits ner drastiskt och minimibruttolönen för privatanställda sänkts från €751.39 till €586.08 i månaden så lever de verkligt fula fiskarna fortfarande det glada livet.

Vilka är då dessa fiskar? Är det kanske så att någon eller några faktiskt tjänar på existensen av denna Greklandskris? Ja, det lämnar jag åt er läsare att kontemplera över fram tills nästa veckas artikel. Då kommer vi bland annat följa pengarna uppströms och nosa en del ljusskygga figurer i hasorna.

Text: Robin Nilsson | Introduktion

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Grekland
 • Jag skulle vilja tillägga något helt annat. Jag brukar åka till Grekland och studera homeopati på den härliga ön Alonissos hos George Vithoulkas. Han är grek, en mycket skicklig homeopat och fick det alternativa nobelpriset 1997.

  Och jag skulle vilja påstå att vad gäller homeopati är Grekland ett hyggligt fritt land. De har problem med giriga bankirer och ett eu som vill sänka dem, men på homeopatins område har de få problem.

  I Grekland finns lagar som skyddar homeopatin, och de får forskningspengar så de kan forska på homeopati. Och de har homeopatiutbildning på universitetsnivå.

  Jag har fått intryck av att greker är ett fritt folk och inte fogliga som till exempel svenskar. Kanske bland annat därför eu nu försöker knäcka Grekland. Viktigt att vingklippa den grekiska medelklassen så de istället är fullt upptagna med att överleva för dagen, än att ifrågasätta den europeiska unionens osympatiska arbete med att begränsa människors frihet och ta bort demokratin för oss.

 • Vi har Grekland och dess öar som favoritresemål sedan 40 år tillbaka beroende på ett som vi upplever det underbart och gästvänligt folk och fantastisk natur. När jag läser artikeln ovan undrar jag inte över folket som sådant, min uppfattning är liksom skribentens att det är ett inte mindre hårt arbetande folk än andra.

  Att vi glatt och villigt kastar dynga på varandra folkgrupper emellan är inget nytt. Det allra mesta betraktas som fördomsfullt och okunnigt. Dock presenterades Borgs uttalande om förtidspensionerade greker med statistik som är svår att bortse från. Jag blev mycket förvånad då jag konstaterade att i Sverige invandrade greker låg i ensam topp när det gäller förtidspensionering. http://www.sourze.se/Stort_antal_greker_i_Sverige_f%C3%B6rtidspensionerade_10755497.asp
  Det har förklarats med tungt industriarbete. Men den förklaringen håller inte för de senaste 20 åren.

  Eftersom jag känner en del greker i Sverige så ställde jag frågan om förtidspensionering kunde vara en medveten strategi. Jag fick inget rakt svar men inget förnekande heller.

  När det gäller Greklands alla statskonkurser så ligger man även där i ensam topp i Europa som jag fått det förklarat med oviljan att betala skatt och en korrupt statsadministration. Återigen kan det vara fördomar men det är en förklaring som praktiseras.

  Om man åker omkring i Grekland och undrar över varför husen aldrig färdigställs så beror det på att man slipper betala någon slags fastighetskatt om taket inte är klart. Hur det ligger till med detta vet jag inte exakt men det är så jag fått det förklarat. Jag vet inte heller om grekiska staten gjort något åt detta eventuella smyghål.

  Efter att grekerna gjorde militärrevolt och kastade ut kungahuset får man en bismak av bananrepublik när det gäller skötsel av statsfinanserna. Att det finns de som tjänar på detta förhållande står klart. Ser fram emot en fortsättning på artikelserien som kanske ger nya förklaringar.

 • Utmärkt ton Robin och mycket sakligt resonemang!… Huvudet på spiken skulle jag vilja säga och för övrigt mycket lämplig ironi, för att tränga igenom just medelsvenssons mentala skyddsfilter… Tänkande svenskar har ju redan förstått att den finansiella attacken på grekiska folket idag i själva verket är vår tids Polen-invasion, fast med ekonomiska vapen istället för konventionella.. Finanseliten blåste igång sin “offensiv” emot den Europeiska medborgarens ekonomi, arbete, sociala skyddsnät, rättssäkerhet och trygghet via den “länk” man medvetet försvagat under ca 40 år.. Den svaga länken formades via ett oligarkiskt familjestyre och en ekonomisk “överklass” som via mellanhändernas orgie de senaste åren, dränerat Grekland, inte bara på pengar och rättvisa utan främst på värderingar och värdighetl… Den politiska eliten, har främst ställt andra nationers säkerhetstjänsters intressen, före det grekiska folkets. När den grekiska medelklassen väl anammade trams-kulturen och de nyrikas livsstil som “åtrovärda” var det, för de krafter som står bakom “offensiven”, bara att dra ur proppen – Jag ser otåligt fram emot nästa Söndag och del 2 av Artikelserien!… Bravo också till dig Torbjörn som lagt upp Robins artikel!

  Na eisai kala Robin, eisai hroas!

  • Bra artikel och ett dröminnehåll för NewsVoice. Det är det här svenskarna behöver läsa. Så fort vi får bortomsvenska perspektiv inser vi att världen måste ses med andra ögon än våra egna, det inhemska perspektivet där vi tittar ut i världen med skyddglasögon från en tillrättalagd svenskverklighet.

   Kosmas, anser du att man kan säga att den finansiella eliten dvs “bankers” försöker köpa/äga Grekland genom skuldsättning dvs genom att låna enorma summor pengar till Grekland?

   Jag tänker på hur filmer ofta innehåller sanningar som inte annars når allmänheten. I filmen “The International” (med bla Clive Owen) säger en banker detta, att det intressanta är just skuldsättandet i sig för det medför kontroll. Samma sak uttrycker Peter Joseph som gjorde Zeitgeist, att skuldsättandet är kärnan i affärsidén kallad “banking”.

   • Inget nytt med att låna ut pengar för att skuldsätta dem. Så har man gjort länge i 3:dje världen. Nu gör man det både i Grekland, men även här i Sverige. Det sker globalt nu,och fort går det. Bultarna dras åt. Lyssna på Perkins, Confessions of an economic hitman. Överdos är en annan bra film.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *