Krisen i Grekland inifrån – Söndra och Härska – Del 1

publicerad 30 april 2012
- av NewsVoice

Krisen i Grekland

De påstås att de flesta grekerna börjar sitt arbete klockan 12 på dagen och arbetar fram till siestan klockan 14. Sedan tar de en lång vilopaus tills dagen därpå. Det lilla arbete som trots allt utförs är förstås svartjobb och räcker för flertalet människor till en lyxjakt som de glatt kan kryssa runt med i Egeiska Havet under somrarna.

Text: Robin Nilsson | Introduktion

”Svenska skattebetalare ska inte behöva betala för att greker väljer att gå i pension vid 40-årsåldern. Det är oacceptabelt” /Finansminister Anders Borg, till TT i maj 2010.

Minns ni sagostunderna på kyrkans barntimmar eller i förskolan? Det verkar som att en hel del politiker och mediaprofiler tydligen inte fick nog av dessa. De tycks särskilt gilla att berätta sagor om grekiska folket – men inga hjälte- eller gudasagor precis. Och likt små barn lyssnar vi med stora öron och nog borde väl grekerna hamna i snickerboa efter allt elände de ställt till med!

Här är lite färsk statistik över Grekland som opinionsbildande personligheter i vårt svenska samhälle måste ha lagt som grund för sina uttalanden:

  • Disponibel medelinkomst (efter skatt) är hela €823.45 i månaden!
  • Priset på en liter bensin är i skrivande stund ringa €1.68!
  • Priset på en liter mjölk är så lite som €1.21!
  • Medelhyran för en trerumslägenhet (utanför centrum) är låga €622, 95 i månaden!Källa: Numbeo (baserat på oberoende icke-statlig information från 41678 användare)

Det låter väl som en ganska rimlig privatekonomisk ekvation – eller hur? Tänk så mycket pengar det måste bli över varje månad – att leva lyxliv för!

Med liknande metodik skulle nog Sokrates belysa den smutskastning som idag pågår mot Grekland. Ironins fader ogillade att pådyvla självklara sanningar utan föredrog rollen som ignorant icke-tänkare och lät istället lyssnaren stå för tankeprocessen och de intelligenta resonemangen.

Sokrates fängslades och blev anklagad för att ha ifrågasatt de av staten officiellt erkända gudarna. Dessutom anklagades han för att ha korrumperat ungdomen. Om det verkligen var gudasynderna i sig som låg bakom att han slutligen fick dricka ur giftbägaren lämnar jag därhän. Värt att notera är att Sokrates manade sina elever till ifrågasättande och fritänkande, vilket ju inte sällan ogillas av etablerade maktapparater.

Vad beträffar smutskastningen så är den förstås ingalunda unik och sträcker sig långt bortom Greklandskrisen, både i tid och rum. Det rör sig om en uråldrig och världsomspännande metodik som går under benämningen ”söndra och härska”. Kungar, baroner, och idag mer eller mindre demokratiskt valda ledare, vet om att en delad och polariserad pöbel både är lätthanterlig och formbar.

Vill man skapa ett Europa med ökad centralmakt så ser man till att hålla folkmassorna polariserade medan man pådriver ömsesidig smutskastning dem emellan. Därför utmålas greker som oansvariga och lättjefulla festprissar i Tyskland, medan man i Grekland inte är sen att associera dagens tyskar med nazister och andra världskrigets ockupation av Grekland. Som vanligt är det politiker och stormedia som står bakom uppkomsten av sådana stereotyper.

Ett geografiskt mer närliggande exempel som väldigt pedagogiskt belyser söndra-och-härska-tekniken är Muhammedteckningarna i danska Jyllandsposten för något år sedan. Eller var det bara ett olyckligt sammanträffande att teckningarna hamnade där och länge fick åtnjuta oproportionerlig publicitet? Önskar man hypotetiskt sett öka spänningarna mellan kristna och muslimer är det hursomhelst bara att tacka och ta emot.

För att återknyta till grekernas arbetsmoral kan jag som delvis bosatt i Aten, Grekland gå i god för att greker knappast är latare än andra européer. Tvärtom jobbar de flesta väldigt hårt och tvingas i många fall dubbelarbeta på grund av de låga lönenivåerna. Arbetstiden för anställda ligger i medeltal på 40,56 timmar i veckan (Källa: OECD) och då tas inte hänsyn till eventuellt dubbelarbete. Hör och häpna, men detta är faktiskt betydligt över snittet inom EU och vi svenskar framstår relativt sett som riktiga latmaskar.

Men varför har då Grekland ådragit sig denna ogynnsamma situation? Ja, självklart spelar korruption en viktig roll i detta, men som vanligt överskuggas folkets brist på skattemoral kraftigt av både statlig och överstatlig korruption.

Vad har förresten hänt med alla oegentligheter sedan den i Grekland ökända Trojkan (EU-kommissionen, ECB och IMF i samarbete) tog över kontrollen av landets ekonomi? Inte mycket, kan man med gott samvete påstå. Medan pensionerna skurits ner drastiskt och minimibruttolönen för privatanställda sänkts från €751.39 till €586.08 i månaden så lever de verkligt fula fiskarna fortfarande det glada livet.

Vilka är då dessa fiskar? Är det kanske så att någon eller några faktiskt tjänar på existensen av denna Greklandskris? Ja, det lämnar jag åt er läsare att kontemplera över fram tills nästa veckas artikel. Då kommer vi bland annat följa pengarna uppströms och nosa en del ljusskygga figurer i hasorna.

Text: Robin Nilsson | Introduktion