Fjärrstyrda mikrochip injicerar läkemedel och håller koll på folk

publicerad 1 april 2012
- Lena Leusch

Mikrochip som injicerar den dagliga dosen av läkemedel, skapat för patientens bästa eller ett smygande sätt att utöka gränserna för en mer omfattande övervakning och kontroll?

Text: Lena Lind

17 februari i år publicerades nyheten om ett nytt fjärrstyrt mikrochip som opererats in under huden på kvinnliga bensköra patienter, för att injicera precisa doser av benskörhetsmedlet teriparatid – en genetiskt modifierad variant av bisköldkörtelhormon – vilket gjorde att kvinnorna slapp dagliga injektioner. Enligt forskarna kan utrustningen både programmeras i förväg och fjärrstyras via en dator. Nu planerar forskarna studier med en apparat som innehåller fler läkemedelsdoser.

Doktorn.com skriver:

“Forskarna vill först och främst kunna öka mängden medicindoser som ryms. Nu har de testat med 20 dagliga doser, men i framtiden har de förhoppningar om att en hel årskonsumtion av läkemedel ska kunna stoppas in i mikrochipet.”

Vad händer om behållaren går sönder eller fjärrstyrningen havererar och hela depån av läkemedel läcker ut i kroppen?

Eftersom majoriteten av moderna sjukdomar är relaterade till näringsbrist så vi borde vi fokusera på att tillföra våra kroppar naturlig näring effektivt (före syntetiska, kemiska och genmodifierade ämnen övervägs) och därmed slippa riskabla injektioner och mikrochip. Men naturliga medel och friska människor inbringar inte stadiga astronomiska summor som kemikalier för en läkemedelsberoende befolkning gör.

Övervakning

Det pratas med jämna mellanrum om hur ett övervakningssamhälle med kameror i varje hörn ökar vår säkerhet alternativt är kraftigt integritetskränkande, men vem kontrollerar de som kontrollerar oss?

Mycket av det vi gör under en dag registreras men vi kanske inte reflekterar över att allt vi gör vid datorn, telefonen och när kontokortsbetalningar registreras. Våra mobiltelefoner är spårningsbara och med gps:n påslagen är bilen chipmärkt som våra husdjur. Återigen, vem sitter bakom kontrollpanelen och vad kan “de” göra med informationen som för många av oss kanske ter sig som harmlös, vem bryr sig om att jag ska äta kyckling ikväll? Men även utan ett konspirationstänk så kan anställda på telefonibolaget övervaka din teletrafik, liksom anställda på många olika instanser både har insyn i våra förehavanden, kan stjäla och manipulera elektronisk information.

Chipping kan bli förknippat med status

För flera år sedan såg jag en dokumentär som presenterade tolkningar av profetior ur bibeln, där talade man om att djävulens tecken skulle bäras på höger handrygg eller i pannan, parallellen drogs till att man redan börjat chipmärka människor, med chipen inlagda just på handryggen eller i pannan. Sensationstelevision eller varsel om en högst reell framtid?

Chippningen av människor hade redan påbörjats i mindre skala, men vart ska utvecklingen leda? Är den utstakad från början? Mentalpatienter, militär personal (fotsoldater) och interner på anstalter utgör de första testgrupperna för chippning. Det har även gjorts försök med kändisar. I dessa fall hette det att man blev VIP-märkt för att komma in på de fina klubbarna. I Barcelona fick VIP-gäster gå före i kön på nattklubben om de hade rätt chip i armen.

Management by fear

Vill man få med människor på en idé ska man ska se till att tilltala deras känslor, med skrämsel eller löften om njutning: du är mycket speciell och bättre än andra. Man kan också prata om solidaritet, vaccinera dig för alla andras skull, använd bankkort för kassapersonalens säkerhets skull. Gör du inte som vi säger så är du en dålig människa som medvetet skadar alla andra.

Vi har sedan en tid tillbaka chipmärkt våra djur i all välmening för de kan ju komma bort. Chipmärkningen av människor har redan pågått sedan år tillbaka, rädslan styr, om de så är att glömma något vardagligt eller förlora något, av större värde. Rädsla och löftet om ett allt bekvämare liv gör att vi utan att vi lätt blir offer för dem som känner till hur den mänskliga hjärnan fungerar och som drar nytta av denna kunskap, med farligt uppsåt.

Användning av Radio-frequency identification (RFID-chip).

Oroliga föräldrar chippar sina barn skriver NyTeknik 2004, implantat med kretsar som spårar människor är alltså skåpmat år 2012. Mexikanska polismyndigheter hade för över 7 år sedan redan injicerat kretsar i fler än 160 människor av säkerhetsskäl och ett program för att märka barn lanserats.  ADS (Applied Digital Solutions) hade 2004 chippat cirka 1000 personer med VeriChip.

Ditt barn vaknar i sömnen av magsmärtor. Du rusar in och chipet i din arm ser till att lampan i rummet tänds automatiskt då du passerar dörren. Chipet innanför huden på ditt barn förser ambulanspersonalen med kritisk information – blodgrupp, allergier, ålder. När ni åker hem från akuten belastas ditt bankkonto automatiskt.

Vilken förälder kan säga nej till chippning efter man målat upp detta scenario? Tänk om något skulle hända mina barn och jag inte har chippat dem, jag skulle aldrig förlåta mig själv. Ett nytt lönsamt behov har skapats, ett behov underhållet genom stimulans av människans grundläggande rädsla.

Samma år godkände USAs motsvarighet till Läkemedelsverket – FDA – VeriChip, ett implanterbart minneskort som gör det möjligt för patienten (och behandlande läkare) att kunna komma åt samtliga journalhandlingar och annan medicinsk information.VeriChips implantat kostade knappt 200 dollar, och månadsavgiften för att få vara med i systemet låg på cirka 10 dollar. (Läkartidningen)

Företaget har som ett led i sin marknadsföring redan donerat skannrar till 200 av USAs största traumacentra.

Min gissning är att mänsklig chippning om det lanseras i Sverige, så småningom kommer att subventioneras så alla har rätten och möjligheten att få ett chip, det ska vara rättvist, ett perfekt land att få igenom en masschippning utan lagtvång. Gör det till ett privilegium för utvalda, för att sedan vara så god att ta fram varianter som alla har råd med.

Kristoffer Sjöberg oroade sig över mer vardagliga ting, han ville undvika risken att glömma sina fyra passerkort och placerade i stället ett mikrochip i sin hand.

Artikeln i NyTeknik framhäver dock en oro över kontrollen, att chip som sätts på konsumentvaror anses vara integritetskränkande, bland annat för att konsumtionsmönster kan spåras. Året före (2003) skrev ett stort antal amerikanska och engelska aktörer under en petition mot användning av RFID-kretsar för att märka produkter.

Men i ADS framtidsvision ingår hela system med chip som injiceras på människor, med skannrar, dörrpassage och elektroniska betalningar. Chip som sänder aktivt, ihopkopplade med GPS-systemet och ger möjlighet att spåra människor. Hela tiden. Kritiken mot “chipning” av människor har därför varit enorm, och ses av många religiösa grupperingar som ett verk av Satan.

Intervju med Ron Paul angående Vita Husets och Obamas planer för nationell ID-märkning:

När jag först hörde talas det nya fjärrstyrda microchipet, så trodde jag det var något påhittat skapat ur domedagsprofetiorna. Men nyheten stod i de vanliga tidingarna, den blev inte uppblåst och omtalad men jag har på känn att detta är något viktigt, något som inte får gå obemärkt förbi för att leta sig in i allas våra kroppar, inlindat i falsk välmening.

Kan planen vara att smyga in dessa chip för att inom en snar framtid göra dem oumbärliga, likt vi idag gjorts beroende av elektroniska ständigt spårbara pengar på chipkort? Att alla kort så småningom kommer att avskaffas och chippet i stället placeras i våra kroppar för att bli vår id-handling, pass, hemnyckel, betalkort – och personliga övervakningskamera? Automater tar redan mer och mer över människans roll på flera områden, tex för alla former av färdmedel, självscanningskassor etc.

Alla medborgare bör ha sitt microchip, inplanterat vid första BVC-kontroll eller vaccinering. Av någon anledning betvivlar jag att makthavarna själva kommer låta sig chippas, med en vackert klingande förklaring förstås.

Religiös eller icke, det ser gott ut, men luktar djävulstyg och satan må möjligen vara en metafor fenomen existerande på jorden. Om chipmärkningen är “djävulens märke”, vem eller vad är då djävulen?

Text: Lena Lind | Foto: tj.blackwell

FAKTA

VeriChip som marknadsfördes av ADS dotterbolag (initialt utvecklat av ett annat, Destron Fearing) PositiveID var det första chippet som FDA (Food and Drug Administration) godkände för att användning i människokroppen (2004). Tillverkningen av denna första kommersiella version upphörde år 2010.

VeriChip Corporation verkar ha gått upp i PositiveID som fortfarande är aktiva  i utvecklingen av RFID-teknik, jag ber om att eventuellt få återkomma med de aktörer och chip som idag är aktuella för marknaden.

Mänsklig chippning är ett kontroversiellt ämne som väcker debatt och motstånd. Chippningen verkar också kunna bidra till utvecklingen av cancer och utsätta bäraren för ett flertal hälsorisker.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *