Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

KI-forskare riskerar åtal för ekonomisk brottslighet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 april 2012
- NewsVoice redaktion
Karolinska Institutet
Foto: www.dodge.com/en/2012/challenger

En forskare vid Karolinska Institutet (KI) kan åtalas för ekonomisk brottslighet enligt en rapport som TT tagit del av.

Forskaren har hanterat bidragspengar från EU på ett otillåtet sätt. Bland annat har forskaren delat ut pengar till sitt eget forskningsbolag. Bengt Norving som är universitetsdirektör på KI ser ytterst allvarligt på ärendet.

NewsVoice har varit i kontakt med en anställd vid KI som meddelar att sedan mitten på 90-talet har det blivit allt mer vanligt att forskarna vid KI har sina egna forskningsbolag och att pengar ofta hamnar där. Det märks när forskarna från en dag till en annan plötsligt börjar köpa fina kostymer och sportbilar till skillnad från innan då de gått omkring med slitna kläder, säger den anställde.

Forskaren har sannolikt inget med Osher Centrum, som NewsVoice granskar, att göra.

Text: Torbjörn Sassersson

Notis i Metro, sid 8, 3 april 2012


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq