KI-forskare riskerar åtal för ekonomisk brottslighet

publicerad 3 april 2012
- av NewsVoice
Karolinska Institutet
Foto: www.dodge.com/en/2012/challenger

En forskare vid Karolinska Institutet (KI) kan åtalas för ekonomisk brottslighet enligt en rapport som TT tagit del av.

Forskaren har hanterat bidragspengar från EU på ett otillåtet sätt. Bland annat har forskaren delat ut pengar till sitt eget forskningsbolag. Bengt Norving som är universitetsdirektör på KI ser ytterst allvarligt på ärendet.

NewsVoice har varit i kontakt med en anställd vid KI som meddelar att sedan mitten på 90-talet har det blivit allt mer vanligt att forskarna vid KI har sina egna forskningsbolag och att pengar ofta hamnar där. Det märks när forskarna från en dag till en annan plötsligt börjar köpa fina kostymer och sportbilar till skillnad från innan då de gått omkring med slitna kläder, säger den anställde.

Forskaren har sannolikt inget med Osher Centrum, som NewsVoice granskar, att göra.

Text: Torbjörn Sassersson

Notis i Metro, sid 8, 3 april 2012