Läkemedelsbolaget Merck måste böta knappt 1 miljard dollar för illegal marknadsföring

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 april 2012
- NewsVoice redaktion

Merck som ligger bakom vaccinet Gardasil måste enligt ett domstolsbeslut i Boston (USA) betala en böter på 321 miljoner dollar för illegal marknadsföring av värkmedicinen Vioxx. Det beslutades bara några månader efter Merck accepterat att betala ut ytterligare 600 miljoner dollar till 43 amerikanska stater för diverse andra marknadsföringsbrott. Totalt handlar det om böter på närmare 1 miljard dollar för marknadsföringsbrott bara i USA under 2012. 

Text: Torbjörn Sassersson

Men att betala böter på 1 miljard dollar berör inte Merck i speciellt stor utsträckning eftersom bolaget redan hunnit sälja Vioxx på marknaden till ett värde av 12, 5 miljarder dollar, skriver Natural News. Anledningen till att Merck vid upprepade tillfällen fälls för marknadsföringsbrott är att böterna alltid är betydligt lägre än förtjänsten som bolaget gör genom just den illegala marknadsföring som bolaget fälls för, enligt kritiker.

Merck marknadsför sig själva på sin hemsida med bilder av lyckliga människor, välmenande citat, händer som håller om en jordglob och andra emotionella illustrationer. På Mercks svenska och internationella sajter finns ingen information om att Merck dömts för illegal marknadsföring. Däremot publicerar bolaget pressmeddelanden om att de friats från skadeståndskrav i småfall när enskilda personer stämt bolaget för biverkningsskador.

Svenska myndigheter och Landstinget gör affärer med ett kriminellt Merck

Vid en sökning på olika sökordskombinationer som: Merck, +illegal, +skadestånd , +böter med syftet att ta reda på vad svenska stormedia skriver om bolaget återfinns i princip inga sökträffar. Endast Affärsvärlden är den enda svenska tidning som skrivit om Mercks illegala marknadsföring av läkemedel.

Merck som producerar vaccinet Gardasil är kraftigt ifrågasatt i USA. Svenska myndigheter, politiker och Landstinget marknadsför dock Gardasil till alla tonårsflickor utan att ta hänsyn till vaccinets allvarliga biverkningar eller att Merck flera gånger fällts för marknadsföringsbrott.

Det är skattebetalarna som betalar för att Sverige vaccineras med Gardasil. Det betyder att Sverige gör affärer med ett kriminellt bolag utan hänsyn till vare sig svenska folkets pengar, folkhälsan eller behov av moral. I normala fall skulle ett kriminellt bolag aldrig ha en chans att få vara med när en statlig  sjukvårdsapparat upphandlar tjänster eller produkter. Det gäller tydligen inte om det kriminella bolaget är mycket stort.

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

NewsVoice: Läkemedelsindustrin bötfälls igen – 1,2 miljarder USD i böter för Risperdal

2012, NaturalNews: Merck ordered to pay $321 million criminal fine for illegally marketing Vioxx painkiller

2011, Affärsvärlden: Merck får betala 950 miljoner dollar i förlikning

Bloomberg: Merck Unit’s Plea Over Vioxx Investigation Accepted by Judge

Reuters: Court accepts Merck’ $950M Vioxx settlement

Gardasil

Läs om riskerna med Gardasil på NewsVoice

Läs om riskerna med Gardasil på Vaccin.me


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Det är inte undra på att jag blivit kritiserad för att vara för lite samhällsengagerad och för mycket blåögd. Det tycks vara en annorlunda sanning som döljs bakom rekommendationer och för att bli så lite lurad som möjligt krävs enormt mycket tid för att försöka ta reda på ändamålsenlig information.

  • Om svensk myndighet eller landsting medvetet i tid och rum handlar med kriminell myndighet, företag eller förening, är det upp till det rättssubjekt som klagar att i svensk domstol trovärdigt redovisa rättssäkra dokument (bevis) på att svensk myndighet eller landsting är ett rättssubjekt.

    Det finns i nutid inget offentligt register som i tid och rum transparent (publikt) redovisar om svensk myndighet eller landsting, i tid och rum är ett svenskt rättssubjekt, vem som i tid och rum är den eller de humana resurser som företräder rättssubjektet eller om rättssubjektet i tid och rum har en styrelse, sammansatt av enskilda humana resurser som rättssubjekt, juridiskt person som rättssubjekt eller kollektiv av laglösa ideella svenska föreningar u.p.a..

    Om en svensk näringsvÄrksamhet handlar med humana resurser utanför EU är det folkvald svensk lagstiftning och kontrollmakt, som i tid och rum styr och ställer med svenska folkets rättigheter.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *