Torbjörn Sassersson: NewsVoice tar ställning för en mjukare debatt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 april 2012
- NewsVoice redaktion
Human debatt - Foto: Crestock.com
Human debatt
Human debatt – Foto: Crestock.com

Som redaktör för NewsVoice känns det värdefullt att ha inflytande över den pågående debatten i samhället genom att kunna publicera bra debattartiklar. Gränsen för god debatt går dock vid pajkastning med småsten i grädden, men gränsen kan även sättas vid pajkastning som sådan. I ett försök att påverka debattklimatet kommer jag närmaste dagarna se över hela batteriet av publicerade debattartiklar.

Klagomål har inkommit mot att artiklar avvikit från kärnfrågorna genom att i för hög grad omnämna individer. Newsvoice har närmat sig Bonniers debattidning Newsmill, vilken utvecklats till en politisk pajkastningsgrop där smöret i grädden härsknat, något som vittnar om att samhällskroppen är  inflammerad.

Jag känner även att debatter kan ha ett bäst-före-datum och att personer som deltar i pajkastning faktiskt utvecklas som människor. I Sverige där vi har en slags “utpekarkultur” uppmålas ofta opponenten som om denne vore en statisk idiot, men i själva verket är vi alla dynamiska, levande, föränderliga och framför allt lärande individer i utvecklingsprocess. En svensk diplomat vid den svenska ambassaden i Berlin sa att när svenskar debatterar pekas ständigt individer ut och det skiljer sig från samhällsdebatten i Tyskland där man håller sig till sakfrågorna.

Eftersom jag sitter i interimstyrelsen i den nya föreningen Humanism & Kunskap gör jag en kritisk självgranskning på hur jag som person över tid hittills agerat som debattör, redaktör och medmänniska. Bilden jag ser i spegeln är inte perfekt och jag minns en gång när jag gjorde mig lustig över en person som inte fanns i rummet. En äldre dam vid bordet röt då till med fem ord jag aldrig glömmer:

“Sluta, det är en människa!”

Human, människa och mänsklig är tre ord som måste relateras till utvecklingsprocess. Enligt min egen evolutionsteori befinner sig människan nu i ett utvecklingsstadium mellan apa och fullt utblommad människa. Jag ser oss som människoapor som äger både gamla djuregenskaper och nya människoegenskaper. Begreppet mänsklig är en referenspunkt och ett samvete att jämför sina handlingar, ord och tankar med.

Vidare finner jag stor inspiration hos de gamla filosoferna i antiken och jag ställer mig frågorna: vad kännetecknar en civilisation, vad är något som är civiliserat, hur uppstod civilisationen och vad är humanitet? Civil betyder ickemilitär och medborgerlig, human betyder hygglig och människovänlig samt humanitet betyder människovänlighet och mildhet. Det bör betyda att en civilisation består av hyggliga och vänliga medborgare som inte strider. Jag tror att det är något som finns “fläckvis” på världskartan, men det civiliserade samhället är långt ifrån ett realiserat samhällstillstånd.

Tillbaka från idévärlden vill jag uppmana dig som läsare att konstruktivt och vänligt kritisera Newsvoice debattartiklar. Har du blivit omnämnd på ett o-hyggligt sätt? Strider NewsVoice för mycket? Kastas paj? Skriv gärna en kommentar här nedan eller skicka ett mail till undertecknad. Du kan även fylla i NewsVoice-enkäten. Jag har redan börjat att granska artikelarkivet.

Saker och ting kan förändras. Steg ett är ens egen bakgård.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq