Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Krisen i Grekland inifrån – En läkares betraktelser – Del 4

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 20 maj 2012
- Torbjörn Sassersson
Greklandkrisen
Greklandkrisen – Foto: Robin Nilsson

Jag befinner mig på sjukhuset Asklepieio, beläget i förorten Voula i södra Aten. En svalkande sjöbris sveper in över det lummiga sjukhusområdet och påminner om närheten till havet. Efter en stunds irrande mellan utspridda byggnader hittar jag fram till avdelningen för kardiologi där Dimitris Mavropoulos tar emot mig i vit läkarrock.

Text och intervju: Robin Nilsson

Vad anser du om medias skildring av krisen – både grekisk och internationell?

– Grekisk media är inte särskilt oberoende. Jag tror att de förleder vanligt folk sedan många år tillbaka i tiden – inte bara idag. Regeringen har under de senaste två åren använt media för att övertyga oss om att vidtagna åtgärder är för folkets och landets bästa.

Vi måste acceptera dem och inte göra något annorlunda eller tänka annorlunda. Jag tror att det problemet har sitt ursprung för länge sedan – 20-30 år sedan när privat media uppstod. Jag får en känsla av att människor inom regeringen och ägarna av media är sammanlänkade och håller varandra om ryggen.

Internationell media, å andra sidan, har jag inte studerat särskilt väl. Men vad jag förstår existerar motsvarande fenomen i andra länder. Gällande Greklandskrisen tar de sina respektive regeringars ståndpunkter och talar till fördel för de åtgärder som genomförs. Greker måste straffas eftersom de inte arbetar så mycket eller inte är särskilt försiktiga med ekonomin.

Men jag tror samtidigt att media, även i Tyskland, till viss del vädrar ut sanningen: att Grekland är ett experiment. Det är ett ekonomiskt experiment och åtgärderna som genomförs kommer inte föra landet ur krisen. Detta blir allt tydligare, men jag förstår inte varför dessa synvinklar fortfarande inte kommer till ytan i större utsträckning. Vi måste finna människor som är oberoende, som tänker och hjälper oss till insikt om krisens sanna karaktär.

Vad tror du är bakgrunden till krisen? Vad har orsakat den?

– Jag tror att det är gambling. Det är som att vara på ett Kasino. Den så kallade kapitalismen fungerar så och numera är det uppenbart att vi lever under overkliga förhållanden. Det är en stor bubbla som spruckit och första offret är Grekland eftersom landets ekonomi var svag. Men det är uppenbart att pengarna som spenderas, som används, inte är riktiga. Detta är problemet, tror jag.

Och det finns människor som gamblar med länders konkurser och tjänar miljarder dollar eller euro och de bryr sig inte om människorna som bor i Grekland eller Italien, i Irland eller Portugal, eller i Ecuador.

Du vet, idag kan du se att krisen är global. Det är inte bara här i Grekland. Det är i hela Europa. Det kommer att hända i fler länder i Europa de nästkommande åren. Det händer i Latinamerika, i USA. Det har drabbat många länder och det är väldigt uppenbart att det nuvarande ekonomiska systemet har kollapsat. Det är min åsikt.

Läs hela intervjun


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Grekland