Margareta Blennow vill stoppa kritisk information om vaccin

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 maj 2012
- NewsVoice redaktion

Margareta Blennow en barnhälsovårdsöverläkare från Södersjukhuset uttrycker i ett starkt känsloutbrott sin förfäran över att antivaccinationsrörelsen är växande och att intresset att vaccinera sig i Sverige avklingar. Det rapporterar doktor Ann-Charlotte Stewart från Dagens Medicins seminarium, ”En ny vaccinationslag – konsekvenser och utmaningar” som hölls i april 2012.

Text: Torbjörn Sassersson, chefsredaktör NewsVoice, artikeln är uppdaterad

Margareta Blennow säger irriterat att flickorna googlar och hittar skrämmande information. De blir rädda för narkolepsi och biverkningar och därför avstår de från HPV-vaccinet. Hon uttrycker sin avsky för det faktum att när man googlar ”vaccin” kommer antivaccinsidorna högt och hon uppmanar publiken att ”göra något för att stoppa detta”.

Blennow korrigerar sig själv under föredraget och säger att dessa sidor istället bör ”bemötas”. Hon föreslår åhörarna i salen att tillsätta en grupp som ska vaska fram pengar för att få provaccinationssidor att komma högre upp vid googlesökningar.

En man i publiken uttrycker att det ”kan väl inte vara så viktigt vad man får upp på google”, ett uttryck som möts av protester från de flesta i åhörarsalen.

Ann-Charlotte StewartMargareta Blennows skarpa uttalanden är typiska för en vaccinationsförespråkare i maktposition. Istället för att ta vaccinernas allvarliga biverkningar på allvar vill hon istället tysta kritiken och sopa den och kritikerna under mattan.

En deltagare vid seminariet berättar att Blennow i sin presentation visar upp en slide som bara handlar om Ann-Charlotte Stewart varpå hon utbrister exakt så här:

”Och här har vi någon slags doktor, som sprider lögner omkring sig! Vi måste få stopp på henne! Detta är oroväckande!” 

Dr Ann-Charlotte Stewart har tidigare forskat på framtagningen av vaccin, men har hoppat av läkemedelsbolagens cirkus fylld av intern maktkamp och försäljningsfokus, som hon uttrycker det.

Vid googling på ordet vaccin hamnar den vaccinkritiska informationsajten Vaccin.me som sökträff 5 på första sidan av Google. Blennow verkar anse att den och andra liknande sajter innehåller samhällsfarlig information. De som ligger bakom Vaccin.me anser tvärtom att svenska folket har rätt att få veta vilka riskerna är med vaccin och vad forskare i andra länder faktiskt upptäckt om vaccinernas skadeverkan.

Läs mer om Ann-Charlotte Stewarts intryck

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq