Läkare om “gudomliga ingripanden”

publicerad 12 maj 2012
- av Robert Hahn
Robert Hahn, 2017. Foto från dokumentären "Kampen om Hälsoparadigmet" (med tillstånd)
Robert Hahn, 2017. Foto från dokumentären "Kampen om Hälsoparadigmet" (med tillstånd)
Robert Hahn, 2017. Foto från dokumentären “Kampen om Hälsoparadigmet” (med tillstånd)

Med irländskan Lorna Byrnes böcker har en änglavåg dragit över Sverige. Dessa och andra andeväsen figurerar i många historier om “gudomliga ingripanden”. Robert Hahn berättar om dramatiska händelser där änglar kan ha ingripit. 

Den irländsla författarinnan Lorna Byrne besökte Sverige i vintras och talade inför ett fullsatt Rival i Stockholm. Hennes första bok Änglar i mitt hår har spritts över stora delar av världen. Lorna har i hela sitt liv sett änglar omkring sig själv och andra. Under sitt fattiga liv, fyllt av umbäranden, har änglar visat vägen undan faror men även förberett henne på kommande svårigheter. Enligt Lorna Byrne är vi omgivna av ett stort antal änglar av olika storlekar som ingen hellre vill än att hjälpa oss. Men – vi måste be dom om hjälpen! Här kommer bönen in som en självklar del.

Lorna Byrnes böcker är ett inslag i den våg av intresse för änglar som sveper över världen och som även är märkbar i Sverige. Änglar omnämns redan i Bibeln som himlens budbärare och hjälpare, och så uppfattas de än idag. Man talar om att sju ärkeänglar som är de kraftfullaste och mest högtstående i denna hierarki av andeväsen. Förutom de ärkeänglarna finns det miljontals mindre änglar som finns i vår omgivning men som endast en försvinnande liten minoritet av människorna kan uppfatta med sina fysiska sinnen.

Andeväsen har egentligen inte någon bestämd form, utan är en “boll” av energi. Men andeväsen kan visa sig på olika sätt för att vi skall förstå vad det är frågan om. Döda anhöriga kan exempelvis manifestera sig såsom de såg ut på jorden, trots att de har lämnat sitt jordiska skal bakom sig. Att änglar är utrustade med vingar, såsom de framställs i litteraturen, är därför ett sätt att markera en funktion. En ande behöver inte fysiska vingar för att ta sig fram.

Änglar som ingriper i vår tid

Änglar ger beskydd och hjälper till att förhindra olyckor. Den uppmärksamme ser ganska ofta misstänkta och förmodade inslag av ”änglavakt” i tidningarna. Tioåringen i Göteborg som knivhöggs i halsen av en psykisk sjuk man hade en väldig tur. Kniven passerade någon millimeter från halspulsådern, mellan två halskotor och stannade inne i ryggmärgskanalen, fast utan att skada ryggmärgen. Ett under, kan man tycka. Men under hela anfallet ropade flickan på hjälp från änglarna och Jesus. Det var hennes spontana försvar. Kanske är det nyckeln till många mirakulösa räddningar.
Internet berättar om liknande historier och om spontana räddningar som lyckats mot alla odds. En gemensam nämnare är att åkallan av Gud, Jesus eller änglar förekommit. Här är några länkar till videos från främst amerikansk TV, som har en betydligt mer öppen attityd till gudomliga ingripanden i människors liv än vad vi har i Sverige.

 1  2  3  4  5  6  7

Ja, detta är långt ifrån de enda vittnesmålen om gudomliga ingripanden så går att hitta på Internet. Samtidigt – när du ser detta – skall betänka att Sverige förmodligen är värdens mest sekulariserade samhälle. Motståndet mot detta tänkande är ingenstans större än hos oss. För en amerikan känns gudomliga ingripanden mycket mer naturliga. Då ser man dem också.

Miraklet Fabriuc Muamba

En färsk historia handlar om fotbollsspelaren Fabrice Muamba som fick hjärtstilletsånd mitt under fotbollsmatch i England. Under FA-cupkvartsfinalen mellan Bolton och Tottenham segnade han ner på planen. En hjärtläkare ur publiken hoppade in på planen och gav hjärtmassage. Muamba fördes till sjukhus och fick sammanlagt 15 elchocker. Han hade hjärtstillestånd i 78 minuter. Men till slut kom hjärtat igång och idag är Muamba helt återställd. Han har inga fysiska men alls av händelsen.

Jag som själv deltagit i många återupplivningar vid hjärtstillestånd uppfattar detta slutresultat av så lång tid som hjärtdöd som helt osannolik. Utan cirkulation överlever hjärnan i 8 minuter och den konstgjorda cirkulationen vid återupplivning brukar sällan fungera fullgott. Detta är ett mycket märkligt fall. Ett intressant faktum är att Muamba är djupt kristen. Han och hans far hade bett till Gud om beskydd samma morgon som matchen skulle gå av stapeln.

Fick Muamba beskydd? Visst fick han det. Inte skydd från sitt hjärtstillestånd, men väl mot dess följder. Det är när olyckan uppstått eller just håller på att uppstå som hjälpen kan komma till dom som är medvetna om hjälpens existens och verkligen vill ha den.

Mannen som höll på att drunkna

Gudomlig hjälp till Muamba kan ha givits på flera nivåer. Jag berättar i boken Gudomlig väg (2007) om en händelse vid en badplats som visar hur änglar även kan hjälpa till genom att väcka uppmärksamhet hos dom som kan hjälpa.

“Så här varma dagar var det många människor som badade. Sandstranden var full av besökare. Mina äldre barn promenerade ut till ett flera våningar högt hopptorn via en cirka 30 meter lång pontonbrygga som löpte ut från stranden. Jag badade också men satte mig sedan på stranden för att lufttorka medan sommarens vattenlekar passerade revy för mina ögon.

Jag satt där länge. Men till slut fick jag en stark ingivelse att gå ut till barnen i hopptornet. Jag promenerade längs stranden och gick snabbt ut på pontonen. Väl framme hos ungdomarna frågade jag om något, jag minns inte om vad, och vände sedan om för att gå tillbaka. Halvvägs tillbaka till stranden stannade jag upp av en anledning som jag inte själv förstod. Jag bara stannade upp, tittade ut över vattnet och ner till höger. Min blick fastnade på man med indiskt ursprung som, bara några meter bort, uppenbarligen höll på att drunkna.

Han viftade desperat med armarna. Ansiktet var fyllt av skräck och svett. Rösten var så hes att han knappt fick fram ett ljud. Mannen måste ha skrikit så högt han kunde i flera minuter. Jag fyllde lungorna med luft, hoppade i vattnet och ställde mig på botten alldeles intill honom. Djupet var bara två och en halv meter. Jag sköt honom mot land med mina armar tills han själv bottnade. Helt utmattad kravlade han sig långsamt och på alla fyra upp på land till sin förvånade familj. Orken var uppenbarligen helt slut. Han vände långsamt på huvudet, tittade på mig och vinkade med handen i luften som för att säga att allt var bra.

Ända tills dess hade jag inte tänkt utan bara reagerat instinktivt. Nu gick det allt tydligare upp för mig att jag måste ha räddat livet på mannen. Jag förstod att han, utan att vara simkunnig, gått ut i vattnet för att leka med ett barn som hade simring. Under leken hamnade han för långt ut i vattnet. Det kändes märkligt att stranden kunde vara så fylld av människor utan att någon märkte hans rop på hjälp. Hans egen familj upptäckte inte heller att en olycka höll på att ske. Men – slutet gott, allting gott.
På vägen hem började tankarna surra i huvudet. Var allt detta verkligen en slump? Jag var själv tveksam. Varför stannade jag på vägen tillbaka? Varför drogs min blick just till denne man?

Marie-Louise tyckte att vi skulle fråga andevärlden senare på kvällen. Den Helige Ande sade:

–Andevärlden påkallade din uppmärksamhet. Kring denne man kretsade ett stort antal små änglar som febrilt arbetade med att väcka människor i omgivningen. Men vi kan bara nå dem som är öppna i sinnet för vår kommunikation. Vi hittade dig.

Änglar kan komma blixtsnabbt när olyckor håller på att ske. Har du inte hört talas om “änglavakt”? Det är ingen slump att ett sådant uttryck finns.”


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Måste inledningsvis säga att jag endast skummat delar av innehållet på hemsidan och artikeln ovan. Men det är beklämmande att du tycks referera till amerikanska CBN som en trovärdig källa. Pat Robertsson är en av de mest falska och manipulativa människor jag har haft det tveksamma nöjet att träffa. Hela CBN kan närmast liknas vid helvetet på jorden.
  Vidare skulle undrar jag stilla varför de böner föräldrar ber för att rädda sina döende barn förbises av gud som istället väljer att skydda en fotbollsspelare.

  • Den andliga principen är att bönhörelse kan ske om det är karmiskt möjligt. Ju fler som ber om samma sak desto starkare kraft. Sätt dig in i karma-begreppt så förstår du mer. När det gäller mycket små barn behöver det heller inte vara barnets karma utan de anhörigas som står i centrum. Att utreda de här förhållandena i ett enskilt fall är knappast möjligt för vanliga människor men ett skickligt medium kan vara till utmärkt hjälp.

 • Inte för att jag någonsin har trott eller tidigare upplevt något men de senaste veckorna har jag haft den ena märkliga händelsen efter den andra som väcker tanken till att jag inte styr själv ut det finns någon/något som påverkar. Alla händelser har att göra med att jag gått rakt in i en rad motgångar och situationer som jag inte kunnat påverka. Frustration och ilska från min sida och en rad försök att manifestera denna ilska i diverse kommunikation i mail. Det märkliga är att dessa mail antingen inte blivit skickade, stoppad av lagg på servrar, landat ut utkast osv. Alla andra mail har gått bra att skicka men inte dessa. Jag har tidigare i jobbat som datatekniker och vet vad som kan hända och allt detta går utöver vad som någonsin varit med om tidigare. Det hela har varit så märkligt att jag aktiverat tanken på att det funnits något mer som påverkar här och inte bara jag. Jag känner att jag fått hjälp på traven. Kväll hände det igen och efter det tog jag mig ut på nätet och landade direkt i denna mailtråd – kände att jag ville dela med mig.

 • Oh tack för svaret. Ja jag missuppfattade det om författarna. Är intresserad av historia, så jag lägger den boken på minnet också. Nu när man fått fått lite direktinfo från översättaren så höjer det intresset lite till 🙂
  Tack för tips och trevlig helg!

 • Ja visst finns boken; The Great War and Modern Memory finns i flera utgåvor i svenska nätbokhandlar. Men det var inte den bokens författare Paul Fussel som spekulerade i ursprunget till legenden om Ghislaine de Féligonde, utan det var författaren till den bok jag översatt och som jag citerar ur. Hon refererar bara till att berättelserna om de mystiska hjälparna finns i Fussells bok. Men jag kan ju rekommendera den boken också, om man är intresserad av historia och/eller rosor 🙂 Den heter “Kvinnorna i rosenträdgården” av Ann Chapman.

 • Min mor berättar hur många unga män räddats under inbördeskriget i Libanon av Heliga Maria som plötsligt dyker upp i sin skepnad m ett starkt ljus omkring sig o lugnt ber männen följa efter henne. Inte långt efter att männen följt henne bort från sina positioner exploderar bomber/ granater på platsen. Många har henne att tacka för sina liv där. Men det är helt klart en annan typ av historia än den du berättar om ovan om stupade män som återkommit för att hjälpa kamrater….

  • CC. Vad spännade med din mors berättelse, och att få veta att det inte endast var i första världskriget som dessa hjälpande väsen dykt upp! Jag tycker att det ändå är ungefär samma typ av historia… om det nu var fråga om amdeväsen i berättelserna från första världskriget, så vet man ju inte om det var just stupade soldater som återkom, eller högre väsen, typ änglar. Och angående berättelserna från Libanon, så undrar man om skepnaden verkligen presenterade sig som Jungfru Maria eller om det var något som kristna personer, tog för givet…
   Det påminner lite om något som kallas för undret i Fatima i Portugal1917, där ett kvinnligt väsen visade sig för några människor. Hon meddelade bara att hon kom från himlen, men med sina katolska referensramar togs det för givet att det var just Jungfru Maria.

   • Maria brukar presentera sig med med sitt namn men jag vet inte om så var fallet just denna gång. Om du tittar på youtube finns det filmer på hur hon visar sig inför människor i Egypten flera gånger. Sök på Apparition of Virgin Mary in Egypt. det finns videos från 2009 och från 70-taket om jag minns rätt.
    Men visst är det möjligt att det var någon annan skepnad som visade sig i Libanon just då.Jag är inte riktigt säker på att det spelar någon större roll vem det var heller. Vill man förneka henne så lär man göra det även om hon står rakt framför en.
    Däremot är det inte bara katoliker som tagit sig till henne i Libanon utan även andra kristna kyrkor och muslimer. Hon har ju dessutom flera gigantiska statyer uppresta runt om i landet och man ber i hennes namn lika ofta som i jesu namn.

    • Tack för tipset om You Tube, det fanns mycket intressant om denna sak där. Håller med om att det inte spelar någon större roll om man ger en andlig gestalt som visar sig namnet Jungfru Maria eller något annat.

 • Apropå änglar och änglavakt kommer jag osökt att tänka på en text jag översatte för ett tag sen, där det berättas om en sorts vitklädda väsen som hjälpte soldater under första världskriget. Bland annat under slaget vid Somme! Så här lyder texten: “Det finns intressant nog många myter och historier om beskyddare och befriare från första världskrigets slagfält. Soldater har berättat om syner med “änglar” som hjälpte och skyddade dem, […] Slaget vid Somme i juli till november 1916 krävde ett mycket stort antal dödsoffer, och flera överlevande har berättatom vitklädda, kristusliknande varelser som hjälpte dem, och man trodde allmänt bland soldaterna att ett antal desertörer från båda sidor lyckats undkomma krigets gagnlöshet genom att i hemlighet bosätta sig i övergivna skyttegravar och jordhålor under slagfälten. Dessa rykten har levt vidare och överförts till senare generationer, men har visat sig vara ogrundade.”
  Ja vad ska man tro om det? För mig som “andetroende” är det lättare att anta att det rörde sig om en sorts skyddsänglar än om vitklädda desertörer som gömt sig i jordhålor och frivilligt gav sig ut i stridslinjen igen för att hjälpa kamrater… och några bevis för detta har man ju heller inte funnit. Det är också svårt att tänka sig att det skulle vara någon sorts hallucinationer när det handlar om så pass många vittnesmål som det tydligen är fråga om. Men man undrar ju om dessa väsen bara uppträdde under första världskriget, eller om det finns liknande vittnesmål från andra krig också.

   • Tack själv 🙂 Ja visst är det fascinerande med dessa berättelser, och en extra poäng att det är just slaget vid Somme som nämns (även om Franz Müller inte dog före själva slaget). Texten jag översatte handlade lustigt nog egentligen om rosor. Där nämns en ros vid namn Ghislaine de Féligonde som uppkallats efter en kvinna som enligt en legend ska ha räddat sin make från att dö när han låg svårt sårad i ingenmansland under 1:a världskriget. Legenden säger att hon ska ha smugit in på slagfältet i skydd av nattmörkret och släpat honom i säkerhet och vårdat honom. Men Ghislaine de Féligonde var i själva verket hans dotter som vid tillfället var två år. Och det var inte heller hans hustru som gjorde det, däremot är det sant att greven av Féligonde blev svårt skadad men överledvde. Författaren spekulerar i om denna legend har samma ursprung som berättelserna om hjälparna vid slagfälten. Dessa berättas om i boken “The Great War and Modern Memory” av Paul Fussell.

     • Jag tycker också det är ett märkligt sammanträffande, med tanke på Robert Hahns artiklar om Minnen från tidigare liv. Paul Fussells spekulation känns relevant, menar fenomenet verkar likadant. Har boken givits ut? Blir nyfiken.

 • Hej Robert- Jag måste berätta om mina uppleverlser med fallet som du berättar om Fotbollsspelaren Muamba. Själv räknar jag mig som ateist i den meningen att jag inte tror på någon religion eller Gud som praktiseras i den kristna, muslimska eller judendomen. Jag tror på ett ande väsen eller vad man skall kalla det för. Nu till min historia. Jag praktiserar distanshealing och vanlig kontakthealing. Det intressanta är att jag har under 3 dgr givit distanshealing till Muamba, när jag hörde på radion om händelsen arbetade jag. Jag satte genast igång med att distanshealing under en 10 min session, detta gjorde jag vid olika tillvällen i 3 dgr. Jag har bland annat gett distans healing till flickan som låg under isen i feb om jag mins rätt, detta hörde jag också på radion när det hänt. Under 14 dgr gav jag distanshealing till flickan utan att veta vem hon var eller hur hon såg ut. När jag var i meditationen som jag använder mig av vid distanshealing såg jag flickan ligga livlös i ett akutrum med sina närmaste omkring sig. Jag förnimde hur ögonen rörde sig, och då förstod jag att hon skulle vakna upp! Vilket hon också gjorde. Jag har gett hundratals healingsessioner och det har alla fungerat till omk 80% i fallen. När jag misslyckas får jag ingne kontakt eller förnimmelse av patienten och ofta har de då gått över till andra sidan helt eller delvis.
  Hur detta fungerar vet jag inte men din berättelse är mycket intressant, men som sagt jag är ateist och tror inte på några religioner eller gudar, möjligtvis Buddhismen?
  Tack för en fantstisk blogg och jag följer allt du skriver.

 • Har också läst Lorna Byrnes båda fantastiska böcker. Där fanns för mej så mycket som var nytt och verkligen väckte mycken ny eftertanke. Bara en sådan sak att det verkar finnas fler änglar än det finns personer på jorden. Ja det är läsvärda böcker. Hon förmedlade även beskrivningar på några alternativa scenarier av människans framtid utifrån där vi var nu i utveckling. Det var andra boken, “Trappor till Himlen”.
  Har själv en gång på oförklarligt sätt undvikit livsfarlig olycka, där jag endast kan finna “änglavakt” som förklaring och inte slump eller tur. Men det kan säkert finnas tillfällen man inte förstått också. Alla människor verkar vara omgivna av stor kärleksfull omtanke, som kanske bättre kan tas till vara på genom att lyssna mer på det örat.
  Tack för fin artikel!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *