Internationell vapenmässa arrangerades i hemlighet på Stockholmsmässan

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 maj 2012
- NewsVoice redaktion

Vice.com rapporterar från en internationell vapenmässa i Jordanien, men det sker inte bara i exotiska länder. Sverige är världens största vapenexportör per capita och samma typ av mässa har gått av stapeln även här, under hemlighetsmakeri.

Text: Torbjörn Sassersson | Video: Aftonbladet och Vice.com

För några år sedan arrangerade Stockholmsmässan en internationell mässa för avancerade vapensystem. Dessa var inte apterade med skarp ammunition i en överenskommelse med svenska säkerhetsmyndigheter. Vapnens effektivitet redovisades på stora bildskärmar medan köpare fick hålla i robotar, kontroller och “launchers”.

Länder från hela världen inklusive NATO var representerade. Eftersom Regeringen gentemot allmänheten vill visa upp bilden av ett neutralt land hölls mässan bakom lykta dörrar. Generaler och annan militär personal kom därför till mässhallarna civilklädda, men väl inne i anläggningen bytte de raskt om till uniformer, avslöjar en källa som arbetade på mässan vid tillfället.

Det kanske är lättare att acceptera att Sverige är värd för denna typ av vapenmässa under hemlighetsmakeri efter att Regeringen och FOI avslöjats ligga bakom affärsuppgörelser, logistik och produktionsplaner av en vapenfabrik i diktaturen Saudiarabien. Man vill ju sälja vapnen vi producerar.

En källa med militär bakgrund meddelar NewsVoice att Norges näst största exportvara efter oljan är krigsmaterial. De flesta skulle gissa på fiskeindustrin, men så är inte fallet. Uppgiften är dock obekräftad. Sverige och Norge är tydligen två ulvar i fårakläder.

Relaterat

SvD: 78 länder köpte svenska vapen 2002-2011

SvD: Svensk försvarsexport för 13,9 miljarder

 

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq