År 1995: Vad är internet och hur surfar man?

publicerad 12 juni 2012
- av NewsVoice

Programmet från Utbildningsradion heter: “Internet för skräckslagna” och där kan man lära sig att Internet (stavades på den tiden med stort i) är “heta linjen för datorer”, hur World Wide Web är konstruerat, hur man söker med Web Crawler och varför det är bra.


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: internet
  • Flyttade till Malaysia 1991. Försökte förgäves att installera MOSAIC för WWW men misslyckades gång efter gång. Eftersom jag var data knutte stördes min självkänsla ganska mycket. Ända tills jag fick reda på att det var omöjligt att logga in med MOSAIC när man använde tangentbord med ÅÄÖåäö. Det var en finsk dataknutte som upptäckte sambandet mellan misslyckande med MOSAIC och Skandinaviska tangentbord. Jag bytte till ett lokalt tangentbord med Brittisk layout och kom in på första försöket. Men det dröjde många år innan WWW var riktigt användbart. Använde mest MS-DOS direktkopplade modem och lokala BBS databaser år efter år ända tills Netscape, Opera och Google kom och revolutionerade WWW. Jag gillade aldrig Microsoft Internet Explorer och använder det bara om jag måste på enstaka web sidor.

    Min dator omkring 1991 var en Hauppage 386 “screamer” (PC Magazine visade en Formula 1 målflagga när de testade 386 datorer i ett specialnummer) med 70 MByte hård disk och extra stort minneskort med omkring 50 eller fler handmonterade minneskretsar. Hård disken var stor som ett bil batteri och man kunde koka eller steka ägg i Malaysias klimat på den. Kunde bara användas 20 minuter innan den överhettades och stannade med multipla läs och skrivfel. Fungerade timme efter timme i Sveriges klimat. Satte på en stor fläkt för att kyla ned den och den fungerade många år. Behåller den fortfarande av sentimentala skäl men resten av datorn och alla tillbehör är försvunnet.

    Min första egna web sida var SoftBase Software Information utvecklad i MS DOS baserade databas programmet dBase III sedan 1987 och som genererade HTML filer att uppladdas till ett mestadels gratis web site i USA. Saligen insomnat omkring 2006. Jag hade också en web sida om Bits and Pieces about the Conspiracy i många år som tydligen retade gallfeber på en del personer eftersom jag tidvis kunde få upp till 3,000 till 4,000 meningslösa email varje dag. Insomnad 2003. Ersatt för cirka 2 år sedan med Betterdietislam.com som nu är mest aktivt på faktasidorna med t.ex. ekologisk mat och användbara örter och andra naturmediciner mot olika sjukdomar.

    När jag undervisade på Lexicon, Danderyd på 70 och 80-talet om datorer ville ingen enda elev höra historia om datorer mer än någon enstaka minut. Kanske tiderna har förändrats?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *