Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Boktips – Piller & profiter av John Virapen – Om en oetisk läkemedelsindustri

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 juni 2012
- NewsVoice redaktion
Antibiotika, piller. Foto: Brett Hondow. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Piller & profiter är en skakande berättelse om hur miljarder kronor spenderas på marknadsföringen av våra dagliga läkemedel och hur oetiska metoder används för att påverka såväl läkare, myndigheter som patienter.

John Virapen beskriver även hur läkemedelsindustrin manipulerar forskningsresultat i syfte att mörklägga till exempel förekomsten av dödsfall i samband med kliniska studier av nya obeprövade läkemedel.

För att påskynda det svenska godkännandet av det “antidepressiva” läkemedlet Prozac (Fontex i Sverige) lät läkemedelsdirektören och författaren John Virapen muta Anders Forsman en svensk psykiater med uppdrag för Socialstyrelsen. Det kostade 100 000 kr.  Idag är Anders Forsman en av Sveriges mest kända professorer i rättspsykiatri.

Mutorna till läkarkåren tog sig också andra uttryck. Till exempel i form av gratisresor till semesterparadis, presenter, årgångsviner, festivaler, sprit och betalda bordellbesök.

Författaren beskriver också hur läkemedelsbolagen påverkar föräldrar till barn med diagnosen ADHD att äta psykofarmaka.

Detta är en bok som avslöjar spelet bakom den verklighet som godtrogna patienter dagligen tvingas hysa förtroende för.

Biografi

John Virapen är svensk medborgare, född 1943 och uppvuxen i Brittiska Guyana av indiska föräldrar. I början av 60-talet studerade han medicin i London och erhöll doktorsgrad i psykologi. John Virapen arbetade drygt 30 år som företagsledare inom läkemedelsindustrin.

John Virapen har varit verksam inom åtskilliga läkemedelsföretag, både svenska likväl som internationella. Han utsågs till VD för Ely Lilly & Co i Sverige. Hans mångåriga erfarenheter inom den multinationella läkemedelsbranschen spänner över USA, Europa, Central- & Latinamerika. Bland de produkter han marknadsförde ingick Prozac/Fontex, Opren, insulin med flera. John Virapen är numera bosatt i Tyskland.

Källa: www.adlibris.com


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq