Boktips – Piller & profiter av John Virapen – Om en oetisk läkemedelsindustri

  3
  349

  Piller & profiter är en skakande berättelse om hur miljarder kronor spenderas på marknadsföringen av våra dagliga läkemedel och hur oetiska metoder används för att påverka såväl läkare, myndigheter som patienter.

  John Virapen beskriver även hur läkemedelsindustrin manipulerar forskningsresultat i syfte att mörklägga till exempel förekomsten av dödsfall i samband med kliniska studier av nya obeprövade läkemedel.

  För att påskynda det svenska godkännandet av det “antidepressiva” läkemedlet Prozac (Fontex i Sverige) lät läkemedelsdirektören och författaren John Virapen muta Anders Forsman en svensk psykiater med uppdrag för Socialstyrelsen. Det kostade 100 000 kr.  Idag är Anders Forsman en av Sveriges mest kända professorer i rättspsykiatri.

  Mutorna till läkarkåren tog sig också andra uttryck. Till exempel i form av gratisresor till semesterparadis, presenter, årgångsviner, festivaler, sprit och betalda bordellbesök.

  Författaren beskriver också hur läkemedelsbolagen påverkar föräldrar till barn med diagnosen ADHD att äta psykofarmaka.

  Detta är en bok som avslöjar spelet bakom den verklighet som godtrogna patienter dagligen tvingas hysa förtroende för.

  Biografi

  John Virapen är svensk medborgare, född 1943 och uppvuxen i Brittiska Guyana av indiska föräldrar. I början av 60-talet studerade han medicin i London och erhöll doktorsgrad i psykologi. John Virapen arbetade drygt 30 år som företagsledare inom läkemedelsindustrin.

  John Virapen har varit verksam inom åtskilliga läkemedelsföretag, både svenska likväl som internationella. Han utsågs till VD för Ely Lilly & Co i Sverige. Hans mångåriga erfarenheter inom den multinationella läkemedelsbranschen spänner över USA, Europa, Central- & Latinamerika. Bland de produkter han marknadsförde ingick Prozac/Fontex, Opren, insulin med flera. John Virapen är numera bosatt i Tyskland.

  Källa: www.adlibris.com


  Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
  Prenumerera
  Notify of
  guest
  3 Kommentarer
  Äldst
  Nyast Mest röstad
  Inline Feedbacks
  Se alla kommentarer
  Margareta Lundström
  24 juni 2012 kl 20:59

  En fullständigt omskakande bok som alla borde läsa. Virapen beskriver sina egna upplevelser i en fullständigt hänsynslös läkemedelsindustri och godtrogna läkare och myndigheter. Det är fullständigt ofattbart att denna verksamhet får fortsätta.

  Lars K
  Lars K
  Gäst
  24 juni 2012 kl 23:04

  Inte läst John Virapens bok men jag vet vad det handlar om. Har inga illusioner alls.

  “Det är fullständigt ofattbart att denna verksamhet får fortsätta.” Absolut! Ändå blir det inte bättre utan ännu värre.
  Här lite om industrins krig mot vår hälsa: http://www.unfictional.com/big-pharma-war-on...

  Skeptisk mot skeptiker
  Skeptisk mot skeptiker
  Gäst
  25 juni 2012 kl 19:20

  Intressant är att det inte tycks ha påverkat Anders Forsman karriär som psykiatriker i någon negativ riktning att det visade sig att han gick med på att bli mutad. Anders Forsman har erkänt att han har tagit emot pengar och diverse “smörjmedel” (bland annat i form av kvinnlig fägring…) men då han var anlitad som “konsult” så kunde han inte fällas eftersom dåvarande lagstiftning inte täckte konsulter. Nu har lagstiftningen skrivits om så idag hade Forsman blivit fälld för det.