Charlotta Bergquist (LMV) och Julia Carlbaum (SR) eliminerar vaccinkritik

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 juni 2012
- Torbjörn Sassersson
HPV Gardsil vaccin

HPV vaccin

För NewsVoice började det med att reportern Julia Carlbaum på Sveriges Radio P4 kontaktade undertecknad och frågade vem som ligger bakom en antivaccinbroschyr som olovligen placerats på ett apotek i Östervåla. Inte vet jag, svarade jag. Det kanske var någon i Östervåla som laddat ner broschyren från nätet. 

Text: Torbjörn Sassersson | Bildutdrag från broschyren | uppdaterad 4 juni 2012 kl 22:00

Apoteket har tagit bort broschyrerna som en okänd person (eller fler) sätter in i deras ställ flera gånger i veckan, skriver SR. Det handlar om skämselpropaganda menar Charlotta Bergquist som är klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Rösta på Årets Förvillare 2012På något sätt lyckades Charlotta Bergquist engagera reportern Julia Carlbaum på Sveriges Radio. Carlbaum satte igång en undersökning kring broschyrens härkomst. Hon började med att ringa undertecknad för att inlindat kontrollera vem som är avsändare till broschyren. Jag besvarade frågan med att Vaken.se producerade “flyern” och att den sedan delas ut av privatpersoner.

Julia Carlbaum frågade mig om jag, som webbansvarig på Vaccin.me, ville ställa upp i en intervju. Mitt svar löd att Linda Karlström (eller Marina Ahlm) på Vaccin.me har bättre kunskap om HPV. Carlbaum bad då om kontaktuppgifter till Linda på Vaccin.me och till någon på Vaken.se. Julia Carlbaum påpekade att intervjun inte skulle handla om argumenten för eller emot vaccin utan varför dessa broschyrer placeras i ett informationsställ på ett apotek. Motpart i intervjun skulle vara Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket använder public service-bolaget Sveriges Radio för att opinionsbilda mot vaccinkritik

Public service-syftet med SR:s intervju var uppenbarligen att opinionsbilda mot vaccinationskritiken som placerats på apoteket. Sveriges Radios roll var att framföra myndighetens bestämda åsikt som Charlotta Bergquist tydligt och mycket ensidigt fick framföra till radiolyssnarna.

Vi vet det av flera skäl:
Julia Carlbaum, SR

  • Läkemedelsverket [eller apoteket] har sannolikt kontaktat Sveriges Radio för att få ut sitt budskap.
  • Julia Carlbaum fick kontaktuppgifter till redaktören på Vaccin.me och en person på Vaken.se, men gjorde ingen journalistisk research. Redaktören på Vaccin.me kontaktades aldrig. Enligt Vaken fanns de tillgängliga för en diskussion, men Carlbaum svarade inte. Hon ville inte diskutera sakfrågorna kring HPV.
  • Julia Carlbaum på SR låter Charlotta Bergquist från Läkemedelsverket ensidigt få hela utrymmet i artikeln och intervjun. Motparten fick inget utrymme.
  • Intervjun skulle, enligt Carlbaum, inte handla om argumenten för eller mot vaccin [sakfrågorna], ändå fick Läkemedelsverket ensidigt möjligheten att förkasta avsändaren genom att ytligt och vinklat kommentera sakfrågorna.
  • Julia Carlbaum eller SR:s webbansvarige har stängt av kommentarsfunktionen och möjligheten att länka in blogginlägg till Carlbaums intervju med Läkemedelsverket. Därmed har SR stängt av möjligheten att förmedla både kommentarer och en replik.

Det är så här det går till i Sverige. Myndigheter i samarbete med public service-TV och radio får ensidigt ut sin bild av verkligheten. Många från den alternativa sidan vittnar om erfarenheten hur SVT, SR och UR klipper bort väsentlig information från sina intervjuer och låter myndighetens och etablissemangets “korrekta åsikt” ofta bli det enda och alltid det sista ordet.

I en replik på Vaccin.me klargör redaktör Linda Karlström hur “vaccinexperten” Charlotta Bergquist från Läkemedelsverket felaktigt avfärdar kritik mot vaccin. I repliken framgår det tydligt varför myndigheten och public service-bolagen inte gillar att låta kritikerna få fram sitt budskap för då avslöjas hur svagt underbyggt etablissemangets påstådda “fakta” är.

Charlotta Bergquist arbetar med tesen att om tonårstjejer inte tar HPV-vaccin (Gardasil eller Cervarix) påstås de kunna få cancer i medelåldern, men ingen i den första Gardasil-generationen har nått medelåldern, därför vet ingen forskare om vaccinet överhuvudtaget fungerar.

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

Ladda ner anti-HPV-broschyr från Vaken.se

SR/P4 intervju (2 min) och artikel:  “Skrämselpropaganda som inte stämmer med sanningen”

Linda Karlströms replik till SR: Läkemedelsverkets vaccinpropaganda stämmer inte med verkligheten

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq