Forskare på Karolinska Institutet (KI) fick sparken pga misstänkt förskingring

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 juni 2012
- NewsVoice redaktion

NewsVoice plockade i april 2012 upp TT-nyheten att en KI-forskare riskerade åtal för ekonomisk brottslighet. Nu har denne forskare sagts upp. Forskaren misstänks ha betalat ut [förskingrat] pengar från ett EU-stöd på nästan nio miljoner kronor till sitt eget företag.

“Jag har inga andra kommentarer än att jag kan bekräfta att en forskare fått avsked efter att gravt ha åsidosatt sina åligganden gentemot sin arbetsgivare. Vi har också överlämnat en åtalsanmälan till åklagare för bedömning om brott har begåtts”, säger universitetsdirektör Bengt Norrving.

Forskaren ska även ha anställt sin sambo i projektet. Enligt revisionsföretaget Ernst & Young finns misstankar om att sambon endast stod med på pappret för att få pengar.

SvD: KI-forskare får sparken


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Intrycket man får av artikeln är att det bara är för “forskarna” att fritt ta för sej av anslagen istället för att karolinska institutets styrelse bestämmer hur mycket pengar var och en ska tilldelas. Ett drömjobb för mindre nogräknade “forskare”!! Och vi vet ju att såna finns det gott om!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *