Forskare på Karolinska Institutet (KI) fick sparken pga misstänkt förskingring

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 20 juni 2012
- NewsVoice redaktion

NewsVoice plockade i april 2012 upp TT-nyheten att en KI-forskare riskerade åtal för ekonomisk brottslighet. Nu har denne forskare sagts upp. Forskaren misstänks ha betalat ut [förskingrat] pengar från ett EU-stöd på nästan nio miljoner kronor till sitt eget företag.

“Jag har inga andra kommentarer än att jag kan bekräfta att en forskare fått avsked efter att gravt ha åsidosatt sina åligganden gentemot sin arbetsgivare. Vi har också överlämnat en åtalsanmälan till åklagare för bedömning om brott har begåtts”, säger universitetsdirektör Bengt Norrving.

Forskaren ska även ha anställt sin sambo i projektet. Enligt revisionsföretaget Ernst & Young finns misstankar om att sambon endast stod med på pappret för att få pengar.

SvD: KI-forskare får sparken

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice