KI-forskarna Anders Ahlbom och Maria Feychting skyddar Ericsson

publicerad 1 juni 2012
- av Torbjörn Sassersson red.

Journalisten Monika Kleja avslöjar i en Ny Teknikartikel att KI-forskarna Maria Feychting och Anders Ahlbom har upprepade kontakter med Ericsson om forskning på hjärntumörrisker av mobilanvändning.

Textkälla: Mona Nilsson

Anders Ahlbom och Maria Feychting som lett alla svenska expertutredningar om risker med mobiltelefoni i Sverige haft dessa direktkontakter med Ericssons ansvarige Christer Törnevik åtminstone 2005. Törneviks har ett  mål med att finansiera forskning, vilket han förklarade för Ny Teknik i slutet av 90-talet:

“Vi vill så snabbt som möjligt få fram slutliga forskningsresultat som sätter punkt för den här debatten” [om mobilens cancerrisker]

Ericssons framtid står och faller med vad forskningen om hälsorisker av mobilen visar. En visad cancerrisk är en mycket stor risk för Ericsson eftersom Ericsson är beroende av att den trådlösa användningen ökar för att sälja mer basstationer. En erkänd cancereffekt skulle dramatiskt minska användningen.

Anders Ahlbom och Maria Feychting har agerat på till stor fördel för Ericsson och andra mobiljättar: de har avfärdat alla risker, även sina egna resultat som visar förhöjda hjärntumörrisker för ungdomar/barn och dagens normalanvändare. De har inte  förhållit sig objektiva och sakliga och agerat för allmänhetens bästa. I stället har de tagit parti för mobilindustrin och hyllat undermåliga undersökningar som inte visar risker, finansierade av mobilindustrin, skriver Mona Nilsson.

Läs Monika Klejas artikel: Strålforskare kringgår avtalet om oberoende


Så här kan du stötta Newsvoice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *