Projektet Nya Karolinska sjukhuset för 52 miljarder kr mörkläggs – Berätta vad du vet!

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 2 juni 2012
- NewsVoice redaktion

Nya Karolinska SjukhusetSjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt har ansvaret för folkhälsan. Hennes förtroendeuppdrag gjorde det möjligt att satsa Stockholmarnas skattepengar på det “Nya Karolinska sjukhuset”. Enligt kontraktet ska stockholmarna betala 52 miljarder kronor mot att Skanska och riskkapitalistbolaget Innisfree bygger och driver sjukhuset till år 2040.

Re-write: Torbjörn Sassersson | Källa: Eva Franchell, Aftonbladet

Filippa Reinfeldt har nu stängt dörren och avslöjar ingenting. 900 landstingsanställda har belagts med tystnadsplikt för att uppgifter om det nya sjukhuset inte ska läcka ut, skriver Eva Franchell för Aftonbladet.

Oroväckande uppgifter

Aftonbladet har ändå lyckats snappa upp information. Sjukhusbygget är ett OPS-projekt (Offentlig Privat Samverkan). 52 miljarder kronor är en ohygglig summa pengar för ett sjukhus, som dessutom verkar bli mycket dyrare än motsvarande projekt i andra länder.

Filippa Reinfeldt avslöjar inga detaljer, men det är uppenbart att hon har fått kalla fötter. En rad tilläggsbeställningar kan driva upp kostnaderna. Rykten säger att den borgerliga landstingsledningen kontaktat advokat för att reda ut om avtalet kan sägas upp i förtid, fortsätter Aftonbladet.

Dessutom avslöjar Skanska att de kan tänka sig att sälja sin del av Nya Karolinska innan kontraktet löpt ut. Stockholmarna skulle få ett sjukhus som åker runt på en andrahandsmarknad.

Berätta för NewsVoice vad problemet är med miljardprojektet

Om Stockholmarna ska betala 52 miljarder kronor för att sjukhuset ska byggas och drivas är det inte självklart att dessa får full insyn i projektet? Kontakta NewsVoice och berätta bakom källskydd [du kan skicka in information helt anonymt] vad du tycker att folk ska ha kännedom om.

OBS: Skicka ej från KI

[contact-form] [contact-field label=”Ditt namn (frivilligt)” type=”name” /] [contact-field label=”Email (frivilligt)” type=”email” /] [contact-field label=”Titel (frivilligt)” type=”text” /] [contact-field label=”Din text” type=”textarea” required=”true” /] [/contact-form]

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • SvD (sep 2016): Nya Karolinska: Här är SvD:s avslöjanden

  “SvD:s Henrik Ennart och Fredrik Mellgren har i en serie artiklar granskat Sveriges dyraste sjukhus, jätteprojektet Nya Karolinska i Solna. Här är en sammanfattning av några av de avslöjanden som SvD har publicerat under 2015 och 2016.”

  “Nya Karolinska skulle inte få kosta mer än 14,5 miljarder kronor att bygga. Det hade politikerna bestämt. Men SvD:s kartläggning visar att utgiftstaket är sprängt i bitar och att den verkliga notan för det nyckelfärdiga sjukhuset är uppe i över 25 miljarder kronor.”

  http://www.svd.se/nya-karolinska-har-ar-svds-avslojanden

 • KI:s förre rektor, Hans Wigzell hade stora visioner för karolinska. Han värvade en hel institution från Akademiska i Uppsala, som blev Institutionen för medicinsk epidemiologi på KI, och där navet för riskförnekandet av miljöfaktorers inverkan på hälsa. Den “ansedda” vetenskapliga tidskriften Science hade en Feature artikel om den beskrivna värvningen under rubriken “Karolinska, Inc.” I planerna ingick också en utbyggnad på Norra Stationsområdet, för vilket man bildade Stockholm Biocente och p för vilket också en del propagandamaterial producerades Tillsammans med Science utarbetades, eller i alla fall skissades på planer för utveckling av nya karriärvägar, som t ex att skriva åt de mindre skrivkunniga, hjälpa till med ansökningar, publicering av artiklar mm, dvs servicfunktioner som skulle befria forskarna från behovet att ansöka, skriva ordna med publcering etc. Det här är ju konsilttjänster som finns fullt tillgängliga idag. Advokater, pr-folk ovh andra väl förfarna manipulatörer skriver och fixar allt det här men på industriernas uppdrag, och de fixar också nyhets- och redaktionellt material som sparar mödan och de redaktionella kostnaderna åt de stora medierna som annars skulle torka ut innehållsmässigt. Det är alltså en fullständig kontroll av hela näringskedjan från hypotes till resultat

 • Kom in ett tips:

  “Något jag hört på lösa grunder och kanske blandar ihop. Att det skall byggas ett nytt forskningshus för forskning skiljt från de ekonomiska intressenterna, där den fria forskningen skall ta plats. Det hörde jag för ca: 2 månader sedan. Hört genom känningar på KI och berättades för mej bara som hörsägen/lösa rykten då. Det kanske innefattade även sjukhus? I så fall verkar det positivt, men som sagt jag vet inte om det är just detta….”

  /anonym insändare

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *