Home WARZONE Fredsprisvinnaren Barack Obama och hans drönare dödar 100-tals civila i 8 länder

Fredsprisvinnaren Barack Obama och hans drönare dödar 100-tals civila i 8 länder

NOTERAT. Mycket bra Guardian-artikel om hur fredsprisvinnaren Barack Obama håller tisdagsmöten i Vita Huset om en dödslista och veckans drone-attacker för närvarande främst i Pakistan.

De flesta som dör är civila pga ”collateral damage” (dödsfall och skador som bieffekt av militärt angrepp) och är uppe i 100-tals skriver The Guardian.

”Many ”suspected militants” killed by drones in the last days in Pakistan are likely to be innocent. Reports gathered by NGOs and Pakistani media about previous attacks reveals collateral damage running into hundreds, and deepening anger and hostility to the US. Obama’s legally watertight bureaucracy, drone attacks are not publicly acknowledged; or if they have to be, civilian deaths are flatly denied and all the adult dead are categorised as combatants.”

Vapenindustrins miljardintäkter

Drönarna (drones) använder bla Stinger-missiler. En missil kostar 274 000 kr. En vanlig drönare som USA använder i Pakistan är ”RQ-1 / MQ-1 Predator”. En drönare kostar 32,5 miljoner kronor. USA har producerat 360 st till ett pris för USA:s skattebetalare på c:a 11,7 miljarder kronor exklusive priset för drönarens vapen och förbrukningen av missiler.

Drönaren av modell RQ-1 har används/har använts i: Afghanistan, Pakistan, Bosnien, Serbien, Irak, Yemen, Libyen och Somalia.

Läs mer i The Guardian

6 COMMENTS

  1. Har uppdaterat artikeln då jag oavsiktligt framställde det som om Obama ligger bakom drönarattacker i 8 länder. Självklart kan inte Obama lastas för attacker under perioden c:a 1995-2008, innan hans presidentperiod var operationell.

    ”RQ-1 / MQ-1 Predator” introducerades i strid 1995.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here