Annika Dahlqvists råd: Sluta med solkräm

publicerad 14 juli 2012
- av Torbjörn Sassersson red.
Annika Dahlqvist

Annika Dahlqvist“Fettdoktorn” Annika Dahlqvist uppmanar alla att sluta använda solskyddskräm, skriver Expressen.

Ett farligt råd, anser professor Olle Larkö.

Det hon skriver kan öka risken för hudcancer eftersom man skyddar sig för lite, säger han.

Annika Dahlqvist kommenterar på sin blogg: 

Jag hör och ser att det uppmärksammas i Expressen idag om att jag har avrått från solskyddskrämer pga ökad cancerrisk av dessa.

Det är ju bra att frågan kommer upp på tapetet. Man kan slå på Google och hitta många artiklar om frågan. Sök på Solskyddkräm cancerframkallande.

Till och med professor Larkö säger att solkyddskrämer inte skyddar mot malignt melanom, och det är ju den cancerformen som är mest elakartad, och som vi är mest rädda för.

Stöd NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Hon har nog så rätt så rätt, Titta bara på statistiken angående hudcancer, den har ökat markant sedan alla började använda solskyddsfaktor. Parabener som mycket ofta finns i dessa krämer (och andra hudkrämer) kan enligt vad jag läst orsaka cellförändringar i huden och därmed cancer. tittar man sedan tillbaka i tiden så jobbade väldigt många i jordbruket med skörd, tusentals människor i sverige jobbade hela sommaren utomhus i gassande sol, men hudcancer fick dom inte. Man kan också tro att de som skulle vara mest drabbade var kvinnor i södra europa, men icke, mest drabbade är norska män? Sedan har man konstaterat att personer som har malignt melanom ofta har låga d-vitamin värden, men har man vistats mycket solen så borde d-vitamin nivåerna vara höga? all statistik pekar på att solen inte är orsaken.

  • Solkrämer har jag i princip aldrig använt. Ett sunt förhållningssätt till solen och naturliga vanor är bästa receptet. Vanan att ligga och steka oss under hela dagar finns det inget som skyddar mot.Senast jag läste på om solkrämer så blev jag inte imponerad. Skulle aldrig smörja mig med dylikt. Om svedan är framme efter en stunds för lång exponering är Kolodialt Silver helt oöverträffat. Kombinera gärna med en mognad sesamolja.

  • Det kan inte vara ett farligt råd, när hon förklarar att det kan bli vilseledande att man tror man kan vara i solen länge pga. man smörjer in sig. Så ett bra råd tycker jag. Jag slutade använda sololjor för 10-15 år sedan. Har en gång lyckats komma över en tvål, som var gjort delvis på aboriginers recept och om jag råkat vara i solen för länge tog den bort solsvedan helt och hållet efter duschen.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *