Crop circles fortsätter förbrylla även män med plankor och rep

  7

  Crop circles

  Enligt legenden lät Platon rista in orden: “Låt ingen okunnig om geometri komma in” på akademins dörr i Atén.

  Vågar man säga de orden idag? Tecken i sädesfält. Hur känns det att vakna en morgon och upptäcka en gigantisk triskelion bestående av 409 cirklar utanför sitt fönster? Den fanns inte där dagen innan. Det frågar sig Hesham Bahari redaktör för bokförlaget Alhambra.

  Om man i genomsnitt behövde bara 10 minuter för att skapa varje cirkel av de 409 behövs cirka 70 arbetstimmar för att bli klar. Hur många skojare behövs det för att utföra ett sådant präktigt konstverk i fälten? Med bräda och rep? I Englands korta sommarnatt? Visst, vi vet att det finns de som specialiserat sig på att skapa cirklar i fälten. Skojare, konstnärer och reklamnissar har haft fullt upp med att bevisa att det går att göra. Men deras verk har gjorts i dagsljus av ett helt lag med trampare och mätinstrument.

  Står skojarna för de tusentals formationer som dykt upp de sista 30 åren? Hur kommer det sig att så många lyckas med sådan perfektion, nattetid, utan att avslöjas? De måtte ha högsta möjliga estetiska och geometriska sinne! Och läst Platon! Tur för dem!

  Står man mitt i en formation ser man bara linjer och kurvor. Det tre dimensionella perspektivet avslöjas först när man ser tecknen från luften. Hur lyckas man skapa den effekten på marken, nattetid, på några få mörka timmar? En formation var nästan 1000 meter lång. Jag har inga svar. Utomjordisk intelligens, väderfenomen, jorden som levande organism, militären, laserstrålar, skojare? Vad spelar det för roll? De är vackra att se på och de gör något med betraktaren. De liksom upphäver tyngdlagen och tvingar oss att tänka om. Är det därför man undviker att nämna saken i medierna utom när man ska göra sig lustig över dem? Så att vi inte ska tänka om?

  Text: Hesham Bahari


  Alhambra lät för några år sedan publicera antologin “Sädesfältens teckenmysterier” (107 s) av Beth Davis. Det finns några exemplar kvar. Sätt in 90 kronor (inkluderar porto) på Alhambras bg 5427-8866 med namn och fullständig adress och ange “Sädesfält”, så skickar förlaget en bok till dig omgående.

  Hesham Bahari, född 1954 i Libanon, är en svensk-libanesisk författare, översättare och bokförläggare. Han är främst känd som översättare av arabisk litteratur till svenska och för att genom sina översättningar och sin förlagsverksamhet med förlaget Alhambra presenterat arabiskspråkiga författare som nobelpristagen Naguib Mahfouz för en svensk publik.

  Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  Prenumerera
  Notify of
  guest

  7 Kommentarer
  Nyast
  Äldst Mest röstad
  Inline Feedbacks
  Se alla kommentarer
  Annelie
  Annelie
  Gäst
  22 oktober 2016 kl 01:02

  Bra artikel, tack

  Stefan Jedland
  Stefan Jedland
  Gäst
  7 augusti 2012 kl 08:22

  Ja Dave…….det är kanske det som är meningen……att vi ska börja fundera och känna själva och inte hela tiden läsa oss till vad vi ska tror och tänka.

  Dave
  Dave
  Gäst
  Reply to  Stefan Jedland
  25 augusti 2012 kl 02:09

  Ok det köper jag, men det verkar bara gälla vissa abstrakta cirklar. De flesta verkar bestå av någon fysisk rebus gällande DNA, solsystem, kometer etc. Efter ett par år har några snillen kommit med 10 olika förklaringar, men vilken är den rätta? I filmen ned sägs att “det måste finnas ett viktigt meddelande i cirklarna, kanske en instruktion för hur vi kan skapa gratis energi”. Ja men hur rmånga cirklar behövs det egentligen för att ge oss den tekniken då? Flygblad är typ enklare..

  Christian Lantz
  Christian Lantz
  Gäst
  6 augusti 2012 kl 15:49

  Härligt att se att sädesfältformationerna lever och frodas, och att NewsVoice och Hesham Bahari tar upp detta “fenomen”. Man kan ju inte annat än undra var gränsen för de förklaringar som krampaktigt måste hålla fast vid den materialistiska (egentligen borde den nog heta partikelistiska) världsåskådningen går – 4090 cirklar under en natt?

  Caspar
  Caspar
  Gäst
  1 augusti 2012 kl 06:15

  http://www.cropcircleconnector.com

  Site som rapporterar om de senaste cirklarna över hela jorden.

  Dave
  Dave
  Gäst
  31 juli 2012 kl 14:44

  Sex armar med 13 cirklar i olika storlekar… Jaha!? Kan dom inte lägga till en bildtext under varje cirkel. Annars fattar man ju noll.

  Neil
  Neil
  Gäst
  Reply to  Dave
  1 augusti 2012 kl 08:54

  Titta på “Thrive” på youtube så får du se vad denna cropcircle föreställer.
  http://www.youtube.com/watch?v=lEV5AFFcZ-s